Pearlflower Добавено Януари 30, 2015 Доклад Share Добавено Януари 30, 2015 Здравейте, бих искала да попитам възможно ли е на нервна почва да се поддържа високо кръвно повече от 5 дни? При мен проблемите започнаха преди 2 години - получавах панически атаки, минах всички прегледи и лекарски кабинети, поради съмнения за МС, мозъчен тумор и какво ли не още. Симптомите ми бяха постоянна замяност, нестабилност при ходене, изтръпвания, дереазлизация. Повреме на панически атаки съм вдигала кръвно до 180/110, но след края им винаги се нормализираше. Пих деанксит и сякаш всичко отмина постепенно.. остана единствено дп и др, които не ми пречеха да живея нормално.нПреди месец поднових приема на деанксит, понеже имах много изпити и отново усетих, че състоянието ми се влошава. ''Новият проблем'' е високо кръвно което започна преди 5 дни - главата в тила ме стягаше ужасно силно, чувствах постоянна умора и силно сърцебиене, като всичко това завърши в спешното с измерено кръвно 150/110 и така вече пети ден. Поддържам 140/90 и стягането в главата си остана. Посетих личната лекарка, която ми изписа веднага хапчета за кръвно и каза след седмица да отида да видим дали имат ефект. Със сигурност не ми се правят отново множество изследвания за търсене на причината.. баща ми е хипертоник, но на мен ми се тсрува малко раничко на 22 да съм с такава диагноза. Та възможно ли е от стрес да поддържам постоянно високо кръвно и евентуално, когато се успокоя да спадне или просто да се примиря с това, че ще си пия лекраства за кръвно цял живот? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Януари 30, 2015 Доклад Share Добавено Януари 30, 2015 Здравей, разбира се, че високото кръвно е в резултат на стреса. На 22 г, когато няма увреждане на сърцето или бъбречната функция остава въпросната "нервна почва". За съжаление в повечето случаи хора в подобно на твоето състояние се примиряват с "нервите си" и пият хапчета за да свалят кръвното. Ситуацията е подобна на това в горещ летен ден да пуснеш парно вкъщи и търсейки прохлада да монтираш вана с хладка вода в средата на хола. Решение е, но е неудобно, пък и доста ограничава. Да не говорим, че може да доведе до други неблагоприятни последици. Така е и с хапчетата - решение са, но не най-доброто. Може би е от младата ти възраст, може би от това, че възпитането ти е такова - имаш едно неумение за справяне със стреса. Затова физиологията ти реагира така бурно. Защото стреса е невероятно гориво за живот. Но, когато това гориво е употребено не по предназначение прави напразна тяга и проблеми, вместо да тласка към прогрес. Същото е като да имаш туба с бензин и вместо да я сипеш в двигател с вътрешно горене, вземеш та и драснеш клечката - бурен, но крайно неефективен процес с риск да те доведе да останеш на място, вместо да се придвижиш до желаната цел (ако е сипано в автомобил). Тази констатация в никакъв случай не е упрек към теб - и аз самият съм имал точно този проблем на точно тази възраст точно поради неумение да се справя със стреса. И не само - дори бях се превърнал в майстор в разпалването му. Явно това се случва и при теб. Още повече, че стойностите, които споделяш и тяхната динамика говорят именно това. 140/90 все още се води кръвно налягане в норма според СЗО, макар и на границата. Кризите с по-високо кръвно са само едно следствие на по-остра реакция на стреса - едно драсване на клечката, вместо да завъртиш ключа на двигателя. Добрата новина е, че състоянието ти е абсолютно обратимо и поправимо. Дори със собствени усилия. Но забележи - усилия! Необходимо е да поработиш целенасочено, за да редуцираш и справяш с наличния стрес. Ако се затрудниш - винаги можеш да потърсиш специалист, който да ти помогне в този процес. Иначе, като начало - може би имаш впечатления от другите теми във форума - спорт, време за почивка и за себе си, промяна на мисленето. Това са ключовите моменти в една програма за справяне със стреса, независимо дали я правиш самостоятелно или с помощта на психотерапевт. Искрено ти желая бързо справяне! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts