Jump to content
Порталът към съзнателен живот

боби

Guest боби

Recommended Posts

Здравейте!

Аз имам проблем с говоренето с хора дори близки и приятели.Не мога да се изразявам добре не мога да обяснавам добре не намирам точните думи дори под емоциите аз говоря не точни неща, не се замислям много какво говоря,а просто го казвам.Много съм притеснителна.На всичкото отгоре имам ниско самочуствие.

Ще дам пример,че може би така ще ме разберете по-добре.

Вчера бяхме на гости и стана дума за маси от дърво и кой са по здрави и,аз запалена говоря нали под емоциите както,аз си говоря по едно време вместо да кажа (маса),аз казах буркан.

Моля да ми дадете съвети!

Линк към коментар

- Чети интелигентни книги - класиците, но и психология, философия - важно е, тъй като освен, че обогатява лексиката ти, дава познание, широка култура, докосва до умовете на авторите и резонира с тях, като издърпва собствения ти ум по-близо до тях. 

- Пиши в някой достатъчно действащ форум, като разискваш, изразяваш мнения и дискутираш по различни, интересуващи те теми - така желанието ти да говориш спокойно пред хора, вече се случва в теб на идеационно и невропсихично ниво, както и в медията, в която пишеш реално, макар и в писмен вид. В мозъка ти обаче такова творческо писане идва от същите зони и умения, нужни за вербалното говорене, така че е прекрасен подстъп за него.

- Развий паметта си - намери теми, неща, хобита, професия и въобще, посоки, които силно те интересуват - чети за тях, участвай в активности около тях, стани добър експерт в тях - тогава ще осъзнаеш как паметта ти без специални усилия се е развила, водена от насочваното от интереса и въодушевлението ти внимание. В София има и добри курсове специално трениращи паметта: интелектуални тренинги ЗЕНОМ. 

- Блокировките ти се подлежат от страха ти от общуване, от "какво ще кажат хората" - ако можеш и искаш, премини сама по установената пътека на справяне, а много по-добрият вариант е да потърсиш гайд, който да те води. Пътеката е следната: лична терапия, групова терапия, теренна работа, максимално участие в групи, свързани с публична реч и умишлено търсене на такива изяви. Виж повече за пътеката в тези 14 статии.

Горните стъпки изразяват стратегическа посока. Мънички, оттук оттам съвети мога да ти дам, както и който иска може да го направи, но успехът им ще е добър, когато следваш въпросната цялостна посока. 

Линк към коментар