Guest Мона Добавено Май 23, 2008 Доклад Share Добавено Май 23, 2008 Таро, освен че е сериозно занимание, предполага и активен творчески процес - всеки художник, който е рисувал картите Таро, е създал една магнетична връзка с тях. Много песенно и литературно творчество, е инспирирано от картите Таро. Наскоро попаднах на едно видео, което пък мен ме вдъхнови за темата. Предлагам ви да го видите и да се забавлявате. Интересно ще ми бъде на мен, а предполагам и на всички тук, да погледнем от един различен ъгъл и аспект на картите - като зона на творчество, където господар е човешкото въображение и копнеж по красотата. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
maggee Добавено Май 23, 2008 Доклад Share Добавено Май 23, 2008 Страхотна анимация Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Май 23, 2008 Доклад Share Добавено Май 23, 2008 (edited) Тези Таро карти са нарисувани от Giuseppe Maria Mitelli (1634-1718). Освен т. нар. Tarocco Bolognese, той е рисувал и типичните карти Таро, напирмер Глупакът (Dansing Fool), Танцуващият Глупак... Тези образи обаче са (от илюстрацията) лична хрумка на Мители, която той нарича игра с картите - въз основа на общоприетите за времето социални роли, според картите Таро. Mitelli, Gioco Nuovo del Contento Редактирано Май 27, 2012 от Ивета Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
maggee Добавено Май 26, 2008 Доклад Share Добавено Май 26, 2008 (edited) Хубава "задачка" Признавам, че бях малко затруднена да открия съответствията между значението на тези карти и картите от колодата на Уейт, която използвам и познавам най-добре. Такива аналогии откривам аз: Falsita' d'amore - известна аналогия с Дявола мога да направя в смисъла на страстта като лъжовна представа за любов Arpia, злоба - може би Рицар на мечове Curiosita', любопитство - Паж на мечове може би Ignoranza, невежество - 2 меча Malinconia, униние - 4 чаши Furоre, гняв - Рицар на мечове Danno, нищета - 5 пентакли Superbia, превъзходство - 9 пентакли Мangia bene, чревоугодничество - 4 пентакли Turco, турчин - 3 пентакли Редактирано Май 26, 2008 от maggee Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Май 26, 2008 Доклад Share Добавено Май 26, 2008 Много добра интерпетация. Това е по аналог на картите Таро на Андреа Мантеня (1431-1506). Той е направил колода от таро карти за фамилиите Мантуа и Гонзага, докато е работил за тях. Картите са 50 на брой, разделени на 5 по 10 - в неговия случай са от поредицата музи, науки, богове и други. Интерсна е картата Turco на Mitelli, това не е случайно - през тези години знаем има усилена търговия между градовете-държави в Италияи Турската империя. Много възможни интерпретации има, особено по отношение на социалния статус на изображенията от картите - интересно е как ренесансовия човек възприема света на Таро. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
cvete80 Добавено Май 26, 2008 Доклад Share Добавено Май 26, 2008 Опрделено ме заинтригуваха тези карти...Наостриха вниманието ми и ми стана наистина интересно какво би било тяхното тълкуване, въпреки, че Маги, вече е направила една такава интерпретация бих искала и аз да се включа и да кажа, какво виждам аз през моят поглед за тези карти, като цяло тълкуването ми се преповтаря с Маги, но с известни разлики - просто през моят поглед някои от картите ги виждам ето така... 10 - Тази карта аз виждам, като лъжа, измама, нараненото сърце, таящо една последна надежда, че нещата може би ще се поправят, надяващо се, че всичко, което се случва не е истина, молещо се за любовтта, която сърцето копнее.Задаващо въпросите като - Защо?Защо се случи така?Сърцето, приковано от болка, лъжа и обида, крещи за помощ" глас в пустиня" 9 - Тази карта аз определено виждам като Дяволът... 8 - Хей, поспри, недей така, неможеш всичко да знаеш, неможеш да си на всякъде по всяко време, твърде много искаш, разпиляваш силите си в различни посоки...Това виждам аз в тази карта. 7 - За мен това Глупакът, пътят на картата Глупакът 6 - Емоционално Отчаяние, няма изход, всичко е като загубило смисъл, безизходицата е налице... 5 - Вгледай се по - надълбоко в нещата, пропускаш нещо, като заслепен си от цялата тази ярост и чувство за мъст. 4 - Внимавай, да не стигнеш до просешка тояга... 3 - Учение, Мъдрост, тайнство, възвишеност 2 - Чревоугодничество 1 - Добра търговия, успешен бизнес/сделка /. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts