Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Забавно Таро

Guest Ивета

Recommended Posts

Таро, освен че е сериозно занимание, предполага и активен творчески процес - всеки художник, който е рисувал картите Таро, е създал една магнетична връзка с тях. Много песенно и литературно творчество, е инспирирано от картите Таро.

Наскоро попаднах на едно видео, което пък мен ме вдъхнови за темата. Предлагам ви да го видите и да се забавлявате. Интересно ще ми бъде на мен, а предполагам и на всички тук, да погледнем от един различен ъгъл и аспект на картите - като зона на творчество, където господар е човешкото въображение и копнеж по красотата.

Линк към коментар

Тези Таро карти са нарисувани от Giuseppe Maria Mitelli (1634-1718). Освен т. нар. Tarocco Bolognese, той е рисувал и типичните карти Таро, напирмер Глупакът (Dansing Fool), Танцуващият Глупак... Тези образи обаче са (от илюстрацията) лична хрумка на Мители, която той нарича игра с картите - въз основа на общоприетите за времето социални роли, според картите Таро.

Mitelli, Gioco Nuovo del ContentoGioco_nuovo_del_contento.jpg

Редактирано от Ивета
Линк към коментар

Хубава "задачка" :) Признавам, че бях малко затруднена да открия съответствията между значението на тези карти и картите от колодата на Уейт, която използвам и познавам най-добре.

Такива аналогии откривам аз:

Falsita' d'amore - известна аналогия с Дявола мога да направя в смисъла на страстта като лъжовна представа за любов

Arpia, злоба - може би Рицар на мечове

Curiosita', любопитство - Паж на мечове може би

Ignoranza, невежество - 2 меча

Malinconia, униние - 4 чаши

Furоre, гняв - Рицар на мечове

Danno, нищета - 5 пентакли

Superbia, превъзходство - 9 пентакли

Мangia bene, чревоугодничество - 4 пентакли

Turco, турчин - 3 пентакли

Редактирано от maggee
Линк към коментар

Много добра интерпетация. Това е по аналог на картите Таро на Андреа Мантеня (1431-1506). Той е направил колода от таро карти за фамилиите Мантуа и Гонзага, докато е работил за тях.

Картите са 50 на брой, разделени на 5 по 10 - в неговия случай са от поредицата музи, науки, богове и други.

Интерсна е картата Turco на Mitelli, това не е случайно - през тези години знаем има усилена търговия между градовете-държави в Италияи Турската империя.

Много възможни интерпретации има, особено по отношение на социалния статус на изображенията от картите - интересно е как ренесансовия човек възприема света на Таро.

Линк към коментар

Опрделено ме заинтригуваха тези карти...Наостриха вниманието ми и ми стана наистина интересно какво би било тяхното тълкуване, въпреки, че Маги, вече е направила една такава интерпретация бих искала и аз да се включа и да кажа, какво виждам аз през моят поглед за тези карти, като цяло тълкуването ми се преповтаря с Маги, но с известни разлики - просто през моят поглед някои от картите ги виждам ето така...

10 - Тази карта аз виждам, като лъжа, измама, нараненото сърце, таящо една последна надежда, че нещата може би ще се поправят, надяващо се, че всичко, което се случва не е истина, молещо се за любовтта, която сърцето копнее.Задаващо въпросите като - Защо?Защо се случи така?Сърцето, приковано от болка, лъжа и обида, крещи за помощ" глас в пустиня"

9 - Тази карта аз определено виждам като Дяволът...

8 - Хей, поспри, недей така, неможеш всичко да знаеш, неможеш да си на всякъде по всяко време, твърде много искаш, разпиляваш силите си в различни посоки...Това виждам аз в тази карта.

7 - За мен това Глупакът, пътят на картата Глупакът

6 -  Емоционално Отчаяние, няма изход, всичко е като загубило смисъл, безизходицата е налице...

5 - Вгледай се по - надълбоко в нещата, пропускаш нещо, като заслепен си от цялата тази ярост и чувство за мъст.

4 - Внимавай, да не стигнеш до просешка тояга...

3 - Учение, Мъдрост, тайнство, възвишеност

2 - Чревоугодничество

1 - Добра търговия, успешен бизнес/сделка /.

Линк към коментар

• Добави...