Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Опал - благороден[url="http://skelemitz.files.wordpress.com/2009/07/opal.jpg"]източник[/url]

[font="Verdana"][size="3"]Този камък е известен от незапомнени времена и с това може да се обясни сходството в наименованието му при повечето индоевропейски народи. На санскрит "упал" означава "скъпоценен" или "благороден" камък.
[/size][/font][font="Verdana"][size="3"]Семейството на опалите е многочислено и разнообразно, те се делят на благородни и прости опали.
[/size][/font][font="Verdana"][size="3"]Главната особеност на благородния опал е способността да предизвиква разнообразна игра на цветовете. Този ефект е подобен на образуването на дъгата, когато светлината премине през намиращи се във въздуха капчици вода и се разлага на чисти цветни лъчи. Именно от водата опалът взаимства своите цветове и играта на дъга. Обикновено този камък съдържа 6 до 10%, а понякога и 30% "свързана вода". Затова той се бои от горещина и сухота, потъмнява от тях и губи своята привлекателност, като че ли умира. Ако се сложи във вода за известно време, той може отново да оживее и да възстанови качествата си.
[/size][/font][font="Verdana"][size="4"][size="3"]Природата е съединила в този камък две противоречия: студ и огън. В един камък има нежен цвят, като руменина изпод нежната кожа на красавица, в друг - очите ще опари такава жар, че неволно ги закриваме с ръка, в трети светлината струи на вълни. Такива преливания на светлина в благородния опал са дали живот на думата "опалесценция". Само камъни с опалесценция се използват в ювелирните изделия.
[/size][url="http://flyovertheworld.blogspot.com/2008/12/blog-post_20.html"][size="3"][size="2"]източник[/size][/url][/size][/size]

[img]http://www.opalsociety.org/images/Opal%20black.gif[/img]
[url="http://www.opalsociety.org/images/Opal%20black.gif"][size="2"]източник[/size][/url]

[img]http://4.bp.blogspot.com/_JAmvXtyD31A/SSQw-Fcta1I/AAAAAAAAA6Q/7os9pT_oJZQ/s400/opal171..jpeg[/img]

[url="http://4.bp.blogspot.com/_JAmvXtyD31A/SSQw-Fcta1I/AAAAAAAAA6Q/7os9pT_oJZQ/s400/opal171..jpeg"][font="Verdana"][size="2"]източник[/size][/font][/url][/font]

Photo Information for Опал - благороден

 Share


Recommended Comments

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...