Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Djincs

Участници
  • Общо Съдържание

    3
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Мъж

Djincs's Achievements

  1. По въпроса защо има злоба и нямаше ли да е по добре да я няма.....отговора се крие пак в евоюцията. Няма вид на тая планета чиито индивиди да нямат някакъв ритуал да се премерят кои е по здрав силен и тн. Еволюцията ги е оставила тия видове(или по скоро просто тези видове са оцелели), защото най-важното в крайна сметка е да има прогрес и развитие, отделните индивиди(особено при животните) не могат да определят обективно кой трябва да се размножава повече и да остави повече поколение и по този начин да има развитие(а без развитие вида е обречен да изчезне), затова се опира до боя мерене на.... при мъжете и тн. И това е оправдано биологически, ако 2 елена не се сбият как ще се определи кой е по-здрав и кой трябва да има най-много поколение. Това е функцията и на агресията и злобата при човека. Ако си представим че имаме 2 племена, в едното има строга иерархия изградена на базата на качествата на индивидите(по-високото положение означава повече храна повече деца и тн) и друго в което хората са равни, то след много поколения 1-вото племе ще е значително по-напред(да речем по-умните и здрави хора са оставяли повече поколение) откъм развитие и при евентуална война 2-рото е обречено, ние сме потомци на първото племе просто, това е работещия механизъм. Всички участваме в процеса на еволюция искаме или не и дори загубилите и ощетени индивиди да са накърнени, най-важното си остава вида! Ситуацията сега е различна обаче, вече нищо не ни застрашава че да се "напрягаме" толко(не че прогреса не е важен но той вече не се осъществява с тия механизми), но просто не сме толко велики че да можем да загърбим инстинктите. А и цялото това суетене и мерене на.... вече ощетява и пречи на цялото човечество, толко пари се харчат за безмислени неща, а не за наука да речеме и прогрес, много богати хора с власт които реално не са чак толкова по-добри че да ги заслужават тия пари прецакват доста качествени хора и дори целия си народ!!!! ами след 15 поколения гените на тия богати хора ще се измешат с гените на всички хора от популацията, а това че са прецакали народа оправдано ли е..... НЕ! Време е хората да спрат да се държат като животни(неоправдано егоистично) и да помислят малко за това кое е наистина важно, не живеем в племе.....важно е цялото общество, и то да се развива!
  2. При хората които са ни роднини положението е по-сложно, но все пак може да погледнеш нещата под друг ъгъл, все пак с тоя човек имате доста общ генетичен материал, не би трябвало да е трудно да го разбереш, най-вероятно не ти си причината за това поведение, трудно е човек след като е изнервен от дадена ситуация от ежедневието да превкючи и при контакта с хора които "не са му виновни" да не слуша настроението си, колкото и добре да го разбирам дори на мене ми е трудно да го правя. Още се шлайфам в това да се държа със всеки по доста различен начин и да му давам това което заслужава без да съм ощетен, трудно е човек да излезе от "матрицата" на чувствата, но е много пагубно човек да не осъзнава защо се държи по начина по които го прави и да се запита има ли смисъл въобще, какво ще спечели. Хомо сапиенс невротикус доста често влиза в тая властова игра която общо взето определя много ако човек живее в племе и е зависим от всеки, в нашето съвремие има някои много излишни моменти на тая игра които не носят абсолютно нищо освен нерви. Така че доста често гледам да не се хабя излишно.... Колкото по добре разбира човек защо прави дадени неща от еволюционна и психологическа гледна точка толкова по лесен става живота, просто се надсмиваш над себе си понякога , обясняваш си цялата злоба и защо я има и не я взимаш толкова на сериозно.
  3. Аз имам малко по научно обяснение на нещата. Отрицателните чувства както и всички чувства въобще са генетично обословени. Точно те ни доближават до животните, които не могат да мислят логично и за това разчитат на механизми които са оставени от естествения подбор. По-просто казано чувствата са софтуера които е оцелял(и се е изменял) през всичките тия милиони години, ако хора които имат само позитивни мисли оцеляваха и се възпроизвежда по добре от другите, сега нямаше да ги има отрицателните чувства. Човешката психика както и морфология и физиология са резултат на естествения подбор. С други думи сегашното мислене и поведение са такива каквито гарантират в най-голяма степен оцеляването на човека и неговото възпроизводство.Както Кайн е убил Авел, ако трябва да вярваме на това, всички сме потомци на убиец.(за моя радост не съм вярващ) Целият сблъсък идва от факта, че социално средата в момента е много по различна от средата в която чувствата са еволюирали. Нашите чуовства са пригодени за живот в племе, където глада и конфликтите са били на всяка крачка, а човешкото съществуване е било доста несигурно. Просто еволюционно нагаждането към новата среда не може да се случи толкова бързо, колкото бърз е прогреса на човешкото общество, все още сме си същите пещерни хора на емоционално ниво. В заключение да кажа, че аз лично не мога да се сърдя на хората каквото и да ми направят, ( при положение че човек не осъзнава че така е програмиран и общо взето свободната воля не е толко свободна) не мога да се сърдя че даден човек си следва истинктите!Естествено че човек трябва и да се съобразява с хората около него, но просто по добре е човек ако иска да каже нещо или да направи нещо да го направи а да не преглъща, подтиснатите и блокирани рефлекси се връщат като бумеранг и са доста по силни след това, така например се стига до самоубииства , убииства и тн. Тука не съм съгласен с повечето религии, дай и другата буза и тн. добре звучи но предпочитам да не се побъркам. Дори самият морал в нашето съвремие е толко объркан, че в момента живеем в невероятно сбъркан свят, никога човека не е бил по самотен, изолиран и душевно сконфузен!
×
×
  • Добави...