Jump to content
Порталът към съзнателен живот

pautelia

Участници
  • Общо Съдържание

    7
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    pautelia reacted to Ивета in Прегръщане на страха   
    Здравейте отново. Снощи прочетох една мисъл, която много ме дръпна и ми хареса. Мисля, че на този етап точно това се случва и с мен. Та мисълта гласеше /ще перифразирам/ - "Многото знания, които не са подплатени с осъзнаване и правилно използване могат да доведат до огромни мъки". Та това май правим не само аз, а и доста от хората тук. В стремежа си да намерим отговор си блъскаме мозъците с информация, която или не разбираме или не осъзнаваме. Така остава като нещо прочетено и заучено, а когато дойде наистина сюбливния момент в главите ни е пълна каша и не знаем как да си помогнем. Казвам го, защото това се случи и с мен последния път, когато получих криза. А то не беше точно паник атака, която просто трябваше да овладея, а ситуация в която се почуствах застрашена, в следствие, на което се изплаших и в главата ми изплуваха хилядите неща, които съм изчела, техники и т.н. ПЪЛЕН ХАОС ! Всичко друго само не и това, което би ми помогнало в случая. Чак се ядосах на себе си. Трескаво премисляне, което още повече те паникьосва. И накрая си казах ... слушай моето момиче, остави кой какво казал или написал, послушай себе си и изведнъж се отпуснах, приех ситуацията такава каквато е и изведнъж започнах да мисля трезво и ... ето, че стана. Поуспокоих се и всичко отмина. Справих се. Само искам да споделя, че това просветление като, че ли дойде от вътре от сърцето ми, а не от ума. След време си дадох сметка, че на повечето места точно това прочетох ... не се борете, приемете. Просто приех страха си. За това прегръщане на страха ли говорим ? Орлин говори за сърдечния разум ... мисля, че беше това. Та какво разбрах ... сам не го ли усетиш все едно идва вътре от теб и не го ли приложиш всичко изчетено губи смисъл и само тежи. Мотаем се като пилета в кълчища. Далеч съм от мисълта и не искам да кажа, че не трябва да се търси и учи, но първо трябва да разберем точно какво търсим и да го следваме, иначе кашата е голяма. Знам, че терапевтите са точно за тази цел да помогнат по-бързо да се овладеят симптомите, но такива като мен, които на този етап не могат да си позволят специалист, а са се мотали само между психиатри и се опитват сами да си помогнат мисля, че много често допускат моята грешка ... , но май така се учим. Много често съм се замисляла и за това защо хората минали през всичко това и великите умове имат потребност след това да помагат на другите, пишат книги и напътстват. Мисля, че си отговорих на въпроса ... Толкова много знание, опит и преживяване ако не бъде споделено то тогава просто е нямало смисъл от него. Толкова много информация, която е събирал преживяващият трябва да бъде изхвърлена навън и оползотворена по най-правилният начин, защото иначе май има вероятност мозъка да експлодира . Пък и така се отваря място за трупане на нов опит и знания, които след това се препредават. И така до края на света . Това май е пътя . Е, със сигурност не съм открила топлата вода, но просто имах потребност да споделя. 
  2. Like
    pautelia got a reaction from Орлин Баев in ОКР от много години   
    Здравейте отново! Искам да споделя нещо с вас. Вчера гледах няколко клипа в you tube за ОКР, в които разяснения даваха руски психотерапевти. Днес започнах да чета книгата "Обсебен мозък". Денят ми не беше натоварен на работа и успях да приключа с т.нар. "първа стъпка". Усетих някакво вътрешно облекчение и сякаш натрапливите мисли по някакъв начин се блокираха в съзнанието ми. Сякаш ОСЪЗНАХ кое всъщност ме кара си мисля и да правя тези неща. Извършвам си нормалните дейности от следобяд досега, но асоциациите, които свързвах с действията си, изчезнаха. Сякаш "прогледнах" по някакъв начин. Е, все още усещам тревожност, защото преди да отида на работа ми мина една мисъл, но се отказах да правя ритуали, тъй като с всеки следващ виждах, че си мисля нови и нови неща, които се влошаваха още повече. Накрая не издържах и тръгнах с мисълта, че "ще видя какво ще стане". Сега ми е малко напрегнато, но смятам, че това е нормална реакция на мозъка ми. Това в никакъв случай не ме кара да си мисля и че нещата са се "оправили", тъй като няма лесно да се отърва от това в мен, което нося толкова години. Напротив, още повече ме стимулира да се подложа на психотерапия при първа възможност. Нормално ли е да се чувствам по този начин след прочетеното или "Сероксата" започна да действа" /надявам се да е първото /? Извинявам се ако въпросът ми е глупав, но ми се иска да знам.
  3. Like
    pautelia reacted to д-р Тодор Първанов in ОКР от много години   
    Сероксата няма нищо общо.Твоята активност започва да ,,работи,,.
  4. Like
    pautelia reacted to mvm in ОКР   
    Боже, колко народ страда от панически атаки, натрапчиви мисли и какви ли не други психо разстройства.
    И аз бях така няколко години, като беше почти постоянно състояние накрая вече, но нито пих хапове, нито ходих на психодоктори за сеанси. Няма да разказвам подробности, те другите са разказали, при всеки протича с различни страхове и с различни симптоми, но е едно и също
    Поразрових се из нета, видях, че не съм сама в тези преживявания, прочетох кой какво е пил и че няма полза и си казах 
    айде, стига с тея глупости, няма нищо, всичко е плод на мозъка, от това не се умира, ако ще мра, то няма да е от паник атаки.
    И така, справих се сама, без помощ отвън, с помощ сама на себе си. 
    И сега отвреме на време се опитват да ме спохождат тези паник атаки, вече мноого рядко, изправям гръб, и им се смея, казвам им, айдеее, пак ли вие.....ама аз вече не съм ви жертва, защото не ме е страх от вас. Не им обръщам внимание и те си отиват много бързо, след секунди. 
    Та така, стегнете се и се борете сами със себе си.
    Застанете срещу страховете си и си кажете, че те не могат да ви навредят и че вие сте по-силни от тях.
    Страховете ви са плод на ума ви и само вашият ум може да се пребори с тях. 
  5. Like
    pautelia reacted to Диляна Колева in ОКР от много години   
    Много упорита работа, наистина. 
    ОКР е много упорит лъжец и може да създаде безброй нови капани, но като виждам хората как се мобилизират като разберат, че има начин как да се справят и как се активират и го правят, мисля че най - важното което трябва да чуеш е, че има начин и ти го можеш. Тук не веднъж е споменавана книгата "Обсебен мозък" има в нея накрая един раздел - практика, прочети него и нека стане като мантра за теб. Ще ти даде някакъв старт. 
  6. Like
    pautelia reacted to д-р Тодор Първанов in ОКР от много години   
    ,,Дали имам тези сили да се справя сама? Досега явно не...  ,,
    Права си, не можеш да се справиш сама.Никакъв шанс нямаш.Но, може да започнеш да спортуваш-това е безплатно, да четеш книги за лично осъвършенстване-има ги безплатно в ,,спиралата,, , да гледаш филми посветени на тази тена-има ги пак безплатно в Ю Туб. Може да започнеш да събираш пари, за да започнеш след време работа с психотерапевт.
    Всичко това ,ще доведе до една нова представа за теб самата и светът в който живееш, а тя, нищо чудно, да доведе до преодоляване на страховете и натрапливостите.
    Само със споделяне и съчувствие, без упорита работа от твоя страна, нищо не ще се получи.
×
×
  • Добави...