Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  3012
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  341

д-р Тодор Първанов last won the day on Януари 15

д-р Тодор Първанов had the most liked content!

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

177775 посещения на профила

д-р Тодор Първанов's Achievements

 1. Здравей! Когато писах поста си, не бях прочел предните ти постове.Мислих,че нещата са започнали скоро.За това и ти дадох тези препоръки.Почни ги, но шанса да овладееш натрапливостите е малък.Просто нещата са си започнали отдавна и се насае за истинско ОКР. Ще си позволя да цитирам Джефри Шуорц от книгата му ,,Обсебен мозък,, ,,Дефинирано просто, ОКР е доживотно разстройство, иден­тифицирано чрез две общи групи симптоми: обсесии и компул­сии,, . Без психотерапия, то ще ще те измъчва до края на живота ти. Само с нея, може да се овладее трайно. [1] Обсесия: натраплива свръхангажираност с нежелана мисъл или чувство, придружавана от тревожност. - Б.пр. [2] Непреодолим импулс да се извърши някакво действие независимо от неговата рационалност. Б.пр.
 2. Здравей! Поста ти е достатъчно пълен и ясен, за да се разбере от него,че в момента имаш много натрапливи мисли, свързани със страх от полудяване. Натрапливите мисли са ,,пуснати ,, от стреса, от реалното заболяване - ковита, но вече те самите ти създават много голям стрес / почти всички симптоми, които описваш в началото са симптоми на стрес, а не на нещо свързано с преболедуването ти/ . Най-важното, което трябва да приемеш е, че натрапливите мисли винаги са лъжливи и никога не се реализират. Повтарям, никога. В този смисъл трябва да спреш да търсиш доказателства, дали полудяваш или не. Да спреш да се самонаблюдаваш, какво мислиш или какво не мислиш и в никакъв случай да не четеш в интернет, за каквото и да е психическо заболяване. В този сайт и аз и Орлин сме писали доста по темата, какво да се прави с натрапливите мисли, намери с търсачката стари наши постове и ползвай нещата описани в тях. Непременно започни умерено да спортуваш, така поне в 20 процента ще ги намалиш. Купи си магнезий, омега три/ не шест и девет/, Л-теанин и ашваганда .Това са добавки, които намаляват стреса, респективно натрапливите мисли. Активирай социалният си живот, срещай се с приятели, прави неща, които са ти били приятни, но избягвай алкохола / една- две бири може, хмелът в бирата действа успокоително/. Прави тези неща, резултата няма да дойде бързо, така, че прояви търпение. Разбира се, може да потърсиш и терапевт, но аз не познавам такъв в Русе. ПП сега видях, че през 17 година си писал за същите оплаквания и аз категорично съм ти препоръчал да започнеш работа с психотерапевт, ти направи ли го?
 3. Ако не става сама, трябва да потърсиш психотерапевт.
 4. Здравей! Спирането на ритуалите е от възлово значение, за овладяване на натрапливите мисли. Когато решиш да ги спреш, в началото ще се почувстваш по-напрегната. Но, ако издържиш на това напрежение, постепенно то ще става все по-слабо и по- слабо, а натрапливите мисли все по-малко и по- малко.Въпроса е в това, да издържиш на първоначалното усилване на напрежението.
 5. В света има неколкостотин психотерапевтични направления и школи. Всяка си има свои методи и техники при различните психични разстройства. Не знам жената с която работиш в кое от тях е и със съветите си може повече да те объркам. Но, общо взето, терапията не се състои в търсена на проблем и решаването му. Да, човека определено трябва да промени своите възгледи за себе си и света, за да намалеят натрапливите мисли. Но това, става много по-бързо, като се насочи към сегашното и бъдещето време, а не към миналото. Отделно се работи и със самите натрапливи мисли и ритуали / ако ги има/. Някъде преди години, в мой пост бях дал английски сайт, на клиника специализирана в лечението на ОКР.Там продаваха и литература по темата. За съжаление не съм го запомнил, но предполагам ако се разровиш в старите ми постове посветени на ОКР, лесно ще го намериш.
 6. Натрапливи мисли означава ,,нахални мисли,, .Ще се връщат, но когато стреса се овладее ще отминат.
 7. ,,Естествено не се радвах много, защото тайничко се оглеждах да не изскочи пак някоя мисъл, която да ме погне. И така и стана. ,, Ако питаш мен, всичко това са си едни натрапливи мисли трябва да се работи психологически точно като с такива. С две думи си мисля,че се касае за едно ,, екзистенциално .. ОКР.
 8. Здравей! Не полудяваш, просто усещащ по малко по-различен собственият си стрес. Трябва да ти кажа, че самата бременност е стресова за тялото.Като прибавим и новата отговорност на родителството и всичко е обяснимо. Новото за теб са тези мисли, това са натрапливи мисли, които много хора имат в стресов състояние.При теб идват като въпроси, безсмислени въпроси. Те в никакъв случай не са признак на полудяване и нещо друго освен стреса ти и не бива да се плашиш от тях. Не им отговаряй, не размишлявай по тях. Просто, когато ги чуеш в главата си казвай - това са едни безсмислени натрапливи въпроси, плод на моя стрес ...и нищо повече. Почнеш ли да размишляваш по тях, ще усилиш още повече стреса си .
 9. 1. Следва ли по тази логика приемането на съдоразширяващи медикаменти да облекчи или премахне чувството на замаяност в тревожни ситуации? Да, съдоразширяващите могат да подействат положително, дори билки- например Гинко билоба. 2. Защо антидепресантите и транквилантите влияят положително върху чувството на световъртеж в стресови ситуации, без да влияят на разширяването или свиването на кръвоносните съдове в мозъка? Транквилантите пряко водят до разширяване на кръвоносните съдове когато са свити. И тук има една тънкост, ако това е в лека степен , добре, / те се връщат в нормално състояние/ , но ако е в по-висока степен, те ще доведат до снижаване на кръвното и влошат нещата. Как на даденият човек е индивидуално.
 10. ,,Психолога ми помага до някъде да се замислям върху автоматичните мисли, които изкачат в главата ми и да ги заменям с алтернативни.,, По-силно действа, да запишеш тези мисли да лист и започнеш писмено да ги оборваш-не заменяш, а логично оборваш. Тази техника е много мощна.
 11. Здравей! ,,От сума изчетена информация много се притесних за симптомите на отнемане, защото все пак съм го пила 6 месеца. ,, Скоро по повод въпрос за имунизирането срещу Ковид, подробно описах на едно момче, как се преценява истинността на дадена информация. Това, което си прочела- че има симптоми на отнемане при рязкото спиране на Деанксита , не отговаря на истината. При спирането му, за разлика от спирането на много други вещества, не съществува физиологична реакция, която да го обуславя.Такава реакция има към много други вещества - никотина, кафето, бензодиазепиновите транквиланти, барбитуратите, някои обезболяващи / седалгин- нео и др./, анестетици / кетамин и др./ и т.н., но не и към антидепресантите. В България, изписването на всички медикаменти, които създават физическа зависимост подлежи на специален контрол и отчетност. Те се изписват на специални рецепти, така наречените ,,зелени рецепти,, които не се купуват от книжарници, а се дават на всеки лекар лично от РЗИ срещу подпис. Лекарят получил такива рецепти / не всеки лекар има нужда от предписването на такива медикаменти/ отчита пред РЗИ, колко от тях е изписал и с какви медикаменти, като ,,недай боже,, да изгуби някоя от тях - много писане трябва да изпише. Симптомите, които описват много хора, като симптом на отнемане се дължат на психическата зависимост, която ние хората сами си създаваме към лекарствата, които приеме, независимо от коя група са. Като, колкото по-невротичен е човек, толкова по склонен е към тази зависимост.Аз мога да ти кажа, че голяма част от жените и по-малка от мъжете, не могат да излязат от домът си, без в чантата им да има успокоително, което те никога не ползват, но е за ,,всеки случай,, ако им стане ,,нещо,,. Психическата зависимост, може да не е само към лекарствата - срещал съм хора, които отиват на почивка с три апарата за измерване на кръвното налагане /въпреки , че кръвното им е нормално/- ако два от тях откажа, да го направят с третия. Срещал съм и хора, които на навигациите си имат нанесени всички болници на населените места в пътуват, ако случайно им стане ,,лошо,, да се отправят към най-близката. Така че, деанксита не го мисли.
 12. .,,Въпроса ми е как да ги различавам ? Всяка отрицателна мисъл, която ме тревожи окр ли е?,, Много важен въпрос. Трябва да приемеш, че всяка мисъл, която те напряга и се повтаря 5- 6 пъти е натраплива . ВСЯКА!
 13. Здравей! https://iztok-zapad.eu/12-te-pravila-na-mozaka Това една книга в която е описано как работи нашият мозък. На кратко ще ти разкажа, какво пише за световъртежа . Най - често световъртежа се дължи на стрес. Стреса още се нарича ,, реакция на борба или бягство,,. За да, можем да се борим или бягаме, кръвотока се насочва предимно към краката или ръцете. Така, към мозъка се насочва по-малко кръв, която носи кислород и той остава в състояние на недостиг на кислород, състоянието се нарича ,,хипоксия,,. Тази хипоксия, нарушава работата на частта от мозъка, която отговаря за пространствената ориентация и това се преживява като ,,виене на свят,,. Трябва да отбележа, че не е възможно в това състояние да се падне на земята, защото това зависи от вестибуларния апарат, който се намира в ушите и не зависи толкова от кислорода. Какво се препоръчва. Спорт, като най- ефективният е простото тичане. Когато спортуваме / бягаме / се отделят хормони, които разширяват предимно кръвоносните съдове на мозъка, това повишава кислорода в него и световъртежа изчезва. Започвате да тичате, може да карате колело и използвате велоергометър. Проявете търпение и всичко ще се оправи.
×
×
 • Добави...