Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  

Миризмата на омразата


Диляна Колева
  • Автор: Джериес Авад. Из “Скритият дар”

Учителка в детската градина измислила за децата в групата следната игра: всеки трябвало да донесе торба с няколко картофа, като всеки картоф носел името на човек, когото детето мразело. Следователно колкото хора мразело детето, толкова картофи щяло да донесе. Някои деца дошли с два картофа, други с три, а някои и с пет.

Учителката им казала да носят със себе си торбата където и да отиват, дори и в тоалетната, в продължение на една седмица. Дните минавали и децата започнали да се оплакват от неприятната миризма на развалените картофи. Тези с по пет картофа носели на всичкото отгоре и по-тежки торби.

След една седмица децата си отдъхнали, защото играта най-накрая свършила. Тогава учителката ги попитала как се чувствали през тази една седмица.

Децата започнали да се оплакват колко трудно им било да мъкнат навсякъде със себе си тежките и миризливи картофи. Накрая учителката им обяснила смисъла на тази игра:

- Същото се случва, когато таите в сърцето си омраза към някого. Смрадта на омразата ще отрови сърцето ви и вие ще я носите навсякъде със себе си. Ако ви е трудно да понесете миризмата на развалените картофи за една седмица, представете си какво е да носите отровата на омразата в сърцата си до края на живота си?

Изхвърлете омразата от сърцето си, за да не носите грехове за цял живот. Да прощавате е най-доброто отношение към другите. Научете се да забравяте и да прощавате!

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

С много неща манипулативно се спекулира, вместо да се прави разлика. Защото центърът на емоциите ни - амигдалата, е неделима част от нашата физиология. И Уинстън Чърчил правилно е отбелязал, че колкото-по назад можеш да гледаш, толкова по-напред ще виждаш. Затова основното, което прави една тъмна половина от човечеството, е да ни дрогира с химия и "позитивни" внушения, удобно прикрити зад нечия авторитетна фасада. А така генерират забрава, която им позволява лесно и некоректно да ни експлоатират отново и отново.

Сподели този коментар


Линк към коментар
Share on other sites

Експлоатиран и манипулиран, може да бъде или да се чувства само човек, който не умее да "разбира" амигдалата.

"Авторитетите" са хора, които добре работят с емоцията и знаят кое и как достига до човечеството в негова полза. Останалите са манипулатори. 

Сподели този коментар


Линк към коментар
Share on other sites

Да простя и да забравя негативните си преживявания съвсем не означава да ги допускам отново и отново докато свикна с тях. Не. Прошката е прекрасно обясненя от Христос - "обърнете другата буза" - т.е. обърнете се на другата страна, променете се, променете ситуацията и зависимостите, които са причинили негативното преживяване. Ако се опарите на гореща печка и ви заболи нали няма да простите на печката, да забравите опарването и пак да си слагате ръката върху нея, надявайки се че този път няма да ви опари? Нито пък ще намразите печката? Елементарно, нали?

Сподели този коментар


Линк към коментар
Share on other sites

×