Jump to content
Порталът към съзнателен живот

28.Забраненият плод


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

В началото бе Словото - песен

Добрата молитва

Забраненият плод (Утринни Слова, 11.12.1932 Неделя, София)

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва

Утринното слово,което отваряме днес за четене и обсъждане съдържа много важни послания.

Светлина и тъмнина.Когато човек изгуби връзката си с невидимия свят,то в него се настанява тъмнината и той прекарва дните си в неудовлетвореност,разочарования и недоволство от света.

Тъмнина е в него. Вън слънцето грее, а вътре в него е тъмно. Той се чуди, какво да прави. Каквото и да му се говори, той не иска да слуша. Казва: Не е така. Мрачен, неразположен е, не му се живее. Такова е положението на всеки, който е прекъснал връзката си с невидимия свят. Той казва: Хората са лоши, светът не е добре създаден. Значи, само той е добър, само той е прав. Всички останали са лоши. – Не е така. Има нещо криво във всеки човек. Това се вижда ясно, когато човек прекъсне връзката си с невидимия свят. Дето ходи, той се сравнява с хората и намира, че по-добър от него няма. Търси някой да стои по-високо от него, но едва намира такъв, веднага се разочарова и в него. Докато мисли, че е намерил един светия, на другия ден казва: Излъгах се, и той не стои по-високо от мене. Влезе в едно общество и мисли, че е намерил това, което търси.

Един чужденец, попаднал в едно духовно общество, казвал: Аз мислех, че като вляза в това общество, ще видя умни хора, светии. А то, какво излезе? Това са обикновени хора, които се карат за нищо и никакво: За ядене, за места, за дрехи. – А вие какво мислите? Че светлината ще изгрее оттук и ще обърне целия свят. Ако останеше сега да изгрее светлината, то е изгубена работа. Светлината отдавна е изгряла. Съществува едно Начало, светлината на Което никога не е изгрявала и никога не е залязвала. Тя залязва само за ония хора, които са облечени в плът, в непроницаема материя. И във вашия мозък, във вашата къща се прекъсва инсталацията и тогава човек с години изпада в тъмнина, по-страшна от мрачната нощ. Светлината упражнява грамадно влияние върху живота на човека. При тази тъмнина, човек е недоволен от дребни работи, които са в състояние да го извадят от релсите.

Законът за малките неща.Не за пръв път Учителят говори за него.Всичко започва от малките неща.Ние често имаме съзнанието за своите слабости и грешки ,но понеже ги намираме за дребни ,на фона на големите неща в живота ни,,сме склонни да ги омаловажаваме,да отлагаме справянето с тях .Юларът , наказанието,заплахата ,страхът не са в състояние да поправят човека.

Юларът не поправя човека. Един познат ми разказваше: На всичко в себе си станах господар – от женитба се отказах, от месо се отказах; не критикувам вече хората, но от една слабост не можах да се откажа. Като мина покрай каца с мед, все ще бръкна с пръст, да си близна малко. Макар и несъзнателно, ще бръкна. После ми дохожда наум, че не трябва да правя това, но станало вече. Казвам му: Щом си се справил с всичко, и с това ще се справиш. – Не зная, престъпление, грях ли е това, но все ще бръкна в кацата. – Добро е в тебе това, че си недоволен от себе си, от лошия навик. Мнозина от вас сте се справили почти с всички слабости, но все още бъркате в кацата с мед. Защо става така? – Сами не знаете. Значи, има нещо приятно в това, като бръкнеш, и сам си вземеш.

Не е лесно да се освободиш от една слабост.

Сега вие се занимавате с велики работи и казвате, че това е дребно нещо, да се откажеш от кацата с мед. – Не, оттам трябва да започнеш – от малките неща.

Мнозина мислят, че като религиозни, ще разрешат всички въпроси. – Не е така. Религиозният живот е само условие, но той не разрешава въпросите. Той събужда в човека стремеж към придобиване, но не дава разрешение на житейските въпроси. Казваш: Не вярвам в Бога. но като стана религиозен, ще повярвам. – Лъжеш се. Религията е условие, а за да повярваш в Бога, трябва да работиш, да придобиеш дълбоко вътрешно разбиране за живота. Лесно се казва „да се обичаме“, но за това е нужна светлина, да знаеш как да я приложиш. – Трябва да бъда свободен. – Но трябва да знаеш, какво значи да приложиш свободата. Ако си свободен, за какво ще употребиш свободата си? – Ще мога свободно да бъркам в кацата с мед. – Да, но това не е съгласно с великите закони. Който бърка в кацата с мед без позволение, той влиза в подземието на живота, откъдето не може да излезе. За да излезеш от подземието, трябва да се справиш със своята слабост. Кажи си сам на себе си, че тази слабост няма да те изведе на добър край. – Помогни ми ти, сам не мога да изляза от подземието. – За да излезеш, трябва да ти туря юлар на главата. Аз ще те тегля, а ти ще вървиш след мене. Значи, аз отпред, ти отзад. Ако искаш да знаеш, трябва ли да бъркаш в меда, питай пчелите. Те плащат скъпо на всеки, който си позволи да пипа техния мед. Добрият живот се основава на следния закон: Не бъркай в кацата с мед без позволение. – Приятно ми е да бъркам в меда. Изкуство е доброволно да се откажеш от това, което ти е приятно.

Казвам: За да се справи със слабостите си, човек трябва да уравновеси силите в своя организъм. Това значи, да постави равновесие между ума, сърцето и волята си. Този е пътят, по който човек може да стане господар на своите мисли, чувства и постъпки. В който свят влезеш – в света на мислите, чувствата или постъпките – трябва да бъдеш ориентиран. Религиозните и до днес разискват върху въпроса, накъде да се молят – на изток или на запад. Значи, те още не са ориентирани по този въпрос. Силата на молитвата не е в това, на коя страна се молиш, но как се молиш и какви чувства влагаш в молитвата. Не е безразлично, какво носи човек в себе си. Дето седне, той оставя нещо – добро или лошо.

Грехът не е нищо друго, освен бъркане в кацата с мед. Според вас, грехът подразбира нещо голямо – убийство, кражба, лъжа. – Не е така. И най-малкото нарушение на закона е грях. Искаш да те обичат хората, да те славят, да бъдеш силен, богат, а бъркаш в кацата с меда. Невъзможно е да се ползваш от едно благо и да не платиш за него. Разумен трябва да бъдеш. Ако си силен, а неразумен, ще хванеш някого и ще го убиеш; ако си учен, ще го оплетеш в мрежата си; ако си богат, ще го заробиш; ако си красив, а не знаеш как да употребиш красотата си, ще причиниш ред нещастия на хората. Прекрасната Елена изкуси Париса, и той бръкна в кацата с мед без позволение. Десет години се биха троянците и гърците за една красива жена. Какво спечелиха от това? Каква поука ще извлечете от тази война? Ако си грък, в края на краищата, ще влезеш в един кон; ако си троянец, ще бръкнеш с пръст в меда.

Ако влезеш в един скъп хотел, хиляди левове няма да те оправят. – Какво да се прави тогава? – Не влизай в скъп хотел. С други думи казано: Оценявай онова, което Бог ти е дал. Не се стреми към чуждите блага, които, в края на краищата, ще те заробят. Оценявай своето благо и го прилагай, а към чуждото не се стреми. Докато не прилагаш това, което Бог ти е дал, всякога ще се натъкваш на противоречия. Докато не изпълняваш волята на Бога, всякога ще страдаш и ще търсиш причината за страданията вън от себе си.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Дали мъчнотията е физическа, или психическа, всякога можеш да изгубиш равновесието си. За да не става това, нужно е мисълта ти да работи.

*

За да се справи със слабостите си, човек трябва да уравновеси силите в своя организъм. Това значи, да постави равновесие между ума, сърцето и волята си. Този е пътят, по който човек може да стане господар на своите мисли, чувства и постъпки. В който свят влезеш – в света на мислите, чувствата или постъпките – трябва да бъдеш ориентиран.

*

Казваш: Малка е погрешката ми, но тежки последствия носи: изгубих мира, радостта, разположението си. Значи, Духът те напуснал. Щом Духът те напусне, погрешката ти не е малка. Човек трябва да дойде до истинската мярка на нещата и, според случая, да си служи с малката, или с голямата мярка. Важно е да знаеш, кога каква мярка си приложил. За да възстановиш мира, радостта и разположението си, ти се молиш, плачеш, дано Бог ти помогне. Бог помага, но някога оставя човека да сгреши, да придобие известна опитност. Ако от първия път не научи урока си, Той ще го остави да повтори и потрети опитността, докато научи урока си.

*

...не се стремете да постигнете всичките си желания. Ако ги постигнете, ще ви се случи някакво нещастие. Нека остане поне едно от желанията ви непостигнато. – Защо трябва да бъде така? – Не питай, то е в реда на нещата. Разумният никога не пита, защо последното му желание остава незадоволено. – Как ще се примиря с това? – Ще търпиш. Чрез търпение всичко се постига.

Да виждаш грешката на своя ближен, значи, да се блъскаш в камъните по пътя. Грешката на твоя ближен събужда отрицателна мисъл в ума ти, която те оцапва. Това помрачава съзнанието ти, и ти се сблъскваш.

*

Забраненият плод

Благодаря Лъчезарна.Ти продължи с публикацията си ,моят диалог с това Утринно слово от Учителя.Обикновено при мен е така.Истинската работа с дадена беседа започва с тези наши публикации на мисли ,тук.Макар същите да са предхождани от четене и размисъл,когато още някой се включи ,това ускорява процеса на възприемане.

Дали мъчнотията е физическа или психическа,всякога можеш да изгубиш равновесието си,казва Учителят.За да не става това ,нужно е мисълта да работи.Това е един много важен извод и урок.Когато осъзнаваме нещата,когато мисълта ни работи,но работи не хаотично и импулсивно,а в правилната посока ,тогава ние можем да се справим с всяка ситуация и да не губим равновесие.Коя е правилната посока е казвано многократно в други беседи.Това е положителното мислене,върху развитието ,на което също можем и трябва съзнателно да работим.

За да се справи човек със слабостите си,трябва да уравновеси силите в своя организъм,да постави равновесие между ума,сърцето и волята.Болшинството хора,които познавам живеят в ума си.Да живееш в ума си,разбирам изтегляне на важността в посока знания и интелект.Мисля,че през последните години ,все повече хора осъзнават безлюбието като проблем и търсят баланс .Пред все повече хора застава въпросът , да се научим да живеем в сърцето си.Този процес според мене не става без активната намеса на невидимия свят ,като помагач в делата на хората.Помощ ,в посока да са намали лутането и да видим целта.Целта беше казана във вчерашната(18.09.2010) мисъл за деня:"..... има Божествен закон и той определя,че всички хора,трябва да бъдат съвършени.А съвършенството човек може да придобие само в любовта."Когато човек започне осъзнато да работи за уравновесяване на ума и сърцето,неизбежно стига до волята,която също трябва да стане третият център на това равновесие.Волята е нужна,за да се справим с онези свои слабости,които ни дърпат назад и пречат да се постигне равновесието .От моя гледна точка тази трета част от задачата се оказва най-трудна.И е трудна, точно по причината ,която Учителят посочва в това Утринно слово,"Забраненият плод":

Теоретически, всеки знае какво да прави, но практически много въпроси не са разрешени. Важно е, какво е изработил човек в себе си.

На земята няма съвършени същества. За да приложиш правото, трябва да бъдеш съвършен. Външно човек може да спазва законите, но вътрешно не ги спазва – не е готов. Той не е организирал своя вътрешен живот

Добрият живот се основава на следния закон: Не бъркай в кацата с мед без позволение. – Приятно ми е да бъркам в меда. Изкуство е доброволно да се откажеш от това, което ти е приятно.

Винаги ми е било интересно,когато съм чувала възрастни хора да съветват:Гледайте все да имате нещо недовършено.Не се стремете всичко да е докрай направено и постигнато.Сега прочетох същия съвет тук-Не се стремете да постигнете всичките си желания.

Да виждаш грешката на своя ближен,то е все едно да се блъскаш с камъните по пътя.Грешката на ближния,ако я виждаш,събужда отрицателна мисъл в ума ,която оцапва.Виждам,че и Роси Б е отбелязала тоя цитат,като е сложила акцента върху неговото продължение.Мисля,че всички имаме нужда периодично да си напомняме тези предупреждения, които Учителят, познавайки по-добре от нас ,човешката същност, ни е дал .

Забраненият плод

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Винаги ми е било интересно,когато съм чувала възрастни хора да съветват:Гледайте все да имате нещо недовършено.Не се стремете всичко да е докрай направено и постигнато.Сега прочетох същия съвет тук-Не се стремете да постигнете всичките си желания.

Попитали персийски тъкач на килими: " Защо на този прекрасен, разкошен, приказен килим, едното му ъгълче сте оставили незавършено!:

Тъкачът отговорил: "Само Бог е съвършен! Аз не мога да се меря с него!"

Линк към коментар
Share on other sites

59.gif Този стремеж към съвършенство във външния свят... защо ли сме си го наложили, или някой ни го налага...

Ако внимателно погледнем света около себе си - ще намерим толкова много несъвършени външно неща, които са съвършена част от един съвършен процес.

Ако оценяте съвършенството на един изсъхнал, падащ от дървото лист, то дали ще вземете предвид гледната точка на онези, за които той е безценно хранително средство именно такъв - изсъхнал и външно несъвършен за нашите човешки ценности?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...