Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Връщане на " ѣ "- да чакаме нѣкой да го направи или ниѣ и сами можѣм,като започнѣм


Recommended Posts

Десетки хиляди са последователите на Учитѣля в България и след като постоѣнно повтаряме "Учитѣля каза това,Учителя каза онова" значи,че сме длъжни да спазваме казаното,а в един от случаите то е да върнем свещѣната буква "ѣ" .Макар,че я няма в официалната ни писменост не ни пречи да си я ползваме където и както намерим за добре.Колкото повече хора подкрѣпят тази промяна ,толкова по-добре за бъдещето на милата ни Родина и на нашите дѣца.Лично аз и мои приѣтели от известно време я ползваме в личните си записки.Малко не са ми ѣсни правилата,но така или иначе ползването й промѣня енергиѣта. Сигурна съм,че ще се намерят достатъчно патриоти,които да изровят правилата на Иван Вазов или просто ще създадат нови. Трябва обаче да започнем от някъде и защо това да не е от самите нас,тук и сега?Това правим ниѣ ,а вие както решите. Лично аз смѣтам,че просто нѣмаме друга алтернатива,длъжни сме да го правим .Ето какво намерих в блога на ѣдна истинска българка и коѣто много ме развълнува , докосна сърцѣто ми.

И друго ми прави впѣчатление- никовете на повечето потрѣбители в този сайт са написани на латиница, дори азбучника е на латиница. Замислете се дали не трѣбва поне в този сайт и поне ниѣ да ползваме буквите от кирилицата.Може да е малко,може да е нищожно според някой,но съм сигурна,че нѣма да е безрѣзултатно. Ще се радвам да прочѣта повече мнѣния и предложѣния какво още можѣ да се направи по този бих казала също съдбоносѣн въпрос за Българиѣ

С Любов към всички българи

Линк към коментар
Share on other sites

Една българка,благодаря за инфото.Наистина интересен анализ ,който предизвиква размисъл.

Имам питане :Как постигна технически изписването на буквата в това си мнение ?

За никовете на латиница ,приемам градивното мнение.И моят ник е на латиница.Май ще помоля Админа за помощ ....:rolleyes:

Ще ми бъде интересно да прочета за правилата от времето преди правописната реформа.Виждам,че буквата се използва като Е и Я .Ако имате линк (като за неспециалисти по правописа) моля дайте инфо.

Поздрави:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

постоѣнно Мисля че тук тази буква не пасва, тя означава винаги звукът е, а тук на това място е Я. Какъв е смисълът, след като си означава е?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравѣй Клаудиѣ,

За сега постигам изписванѣто на тази буква много трудно,а именно с копиране и поставѣне,но се интересувах и разбрах ,че на нѣкой компютри го има знака там където можеш да си настройваш кои символи да стоят под опредѣлен бутон на клавиатурата. Ще се интересувам по-подробно и ще пиша.За сега знам,че не е нѣвъзможно. Видях го на други компютри знака,но за съжаление в моѣ не е заложен фабрично и сега търсѣ вариант как да си го сложа на моѣта клавиатура. Ако някой знае от самите организатори на този сайт биха могли да ни дадат точни прѣпоръки. А до тогава ще си копирам:rolleyes:

За правилата - има ги в един от концѣртите на "Изгрѣвът" на Бѣлото Братство ето линк

Могат да се слушат онлайн.

Общо взето правилата са такива

Като "е" се пише когато е не ударена буква или е последвана от мѣка сричка

Като "я" се пише когато е ударена буква и е послѣдвана от твърда сричка.

Това ми е останало по памет,но пак ще проверѣ и ще коригирам мнениѣто си,ако греша. Опитах да откриѣ някаква зависимост при ползването на „ѣ” в текстовете на Библията,но не успѣх и си го слагам където ми харѣсва. При всички положения правилата могат да се издирят или да се създадат нови.Важното е да не ни спира официално наложеното правило в коѣто липсва съобразяване с Божѣственото.

И сега още една препоръка към всички - мили мои съотечественици,дори да нямате възможност да ползвате буквата в ежѣдневието си,то направѣте нейна разпечатка и я поставете в рамка в домовѣте си. Нека ви помага с енергиѣта си в тези трудни времена и ви напомня,че сте българи,а българинът е устойчив ,издръжлив народ ,който е оцелявал и ще продължи да оцелява независимо от опитите да ни американизират,туркизират и всѣкакви други .....-зират .

И не забравѣйте и друго- един ден целия свят ще чете и пише на български,ама не от някаква наша мания и фанатизъм както при нѣкой съсѣдни нам народи ,а доброволно и целенасочено от осъзнатост на всички ,че точно българскиѣ език носи в себе си енергиѣта на Свѣтлината.

Имаме щастиѣто да чѣтем Словото на Учителѣ на родния си език,а това си е направо късмет по рождение,а другите трѣбва да се потрудят за това.

Как мислите защо един наш президент предлагаше да се заменѣла кирилицата с латиница??? Това все е борба между Свѣтлината и тъмнината. Не го наложиха официално,но нека не позволяваме да се наложи неусетно в ежѣдневието ни поради дълбоко спящото ни съзнание.

Защо идват чужди фирми и търсят служители,които говорят поне английски- ще кажете това е нормално,за лесна комуникация е,връзка със останалия свят. Сългасна съм с това,но ако един чуждѣнец идва в страната ни да ползва нашите ресурси било то човѣшки или природни или законодателни и т.н. за да развива бизнеса си и да печели пари,то най-малкото нѣщо което трѣбва да направи е да научи езика ни в знак на уважение към страната ни и нас самите.Вие като отидѣте в друга държава на български ли говорите с тамошните хора или се стараете да научите поне няколко изречения от техния език???А ако започнѣте бизнес там????

Не казвам да налагаме маниакално само нашѣто си,не казвам да не учим чужди езици-в никакъв случай. Казвам само да бъдем внимателни и да не позволѣваме неусетно да се прекрачи границата слѣд която българската азбука и език ще са отживѣлица ,ползвана само от бабите и дядовците.

Небесния символ " ѣ" трябва да стои не само във всеки дом,но и във всѣка класна стая,защото тя Божѣствена закрила за българите. Нѣка нашите деца от малки да знаѣт коя е тази буква и ,че никакви официалности не могат да я заличат от нашата историѣ и бъдеще. Амин

Клаудияѣ,до сега писах,а сега започвам да слагам " ѣ" където намеря за добре:3d_146:

Когато се изписва ръкописно е много по-приѣтно,опитайте и виѣ:thumbsup:

За който иска да си разпѣ чата знака можѣ да го копира от тази статия

Или ето това:

ѣ

Редактирано от една Българка
Линк към коментар
Share on other sites

постоѣнно Мисля че тук тази буква не пасва, тя означава винаги звукът е, а тук на това място е Я. Какъв е смисълът, след като си означава е?

Буквата се ползва и като "е" и като "я" .Може би за това се нарича двойно "е" или "ят",или ятова гласна. Не съм сигурна,но от всичко прочѣтено и чуто по темата останах с впечатлѣнието,че тя придава определена мекота на езика ни,а със съврѣменните промени ниѣ се стремим да говорим все по-твърдо,дори се осмиват диалѣктите в които тази мекота съществува.

Линк към коментар
Share on other sites

Правила за ят в Правописното упътване на Тодор Иванчев

от Уикиизточник Правила за ят в "Упътване за общо правописание" на Тодор Иванчов, 1899

Досегашната практика и всички разисквания, станали по нашия правопис, едно впечатление ни оставят, а именно, че не можем разумно да се простим с тоя белег от българската азбука. Крайно неприемливи са се оказали всички опити да се изхвърли тая буква от българската азбука и да се замени с други; такъв е опитът да се заменява тя с Е или с Я, според де как се чува; а за употреблението само буква Е, вместо ѣ не трябва и да говорим, защото подобно изменение води след себе си и изменение на самия изговор. Министерството в дадения случай санкционира приетата практика и оставя и за в бъдеще употребление.

Според това, Министерството предлага да се пише ѣ главно върху етимологическа основа. Така ще се пише: вѣра - вѣрен, пѣя - припѣвка, цѣлъ - уцѣля, вѣя - вѣтъръ, брѣгъ - крайбрѣженъ, исповѣдъ - исповѣдамъ, кѫдѣ - кѫдѣшенъ.

* Буква ѣ остая в корени и думи, дето се пада да бъде етимологически. За тия случаи се дава по-долу един спомагателен речник.

* Буква ѣ се пише в глаголите на -я: сѣя, милѣя и пр.

* Буква ѣ се пише в окончанията на минало несвършено и минало свършено време във всички случаи, дето се употребява при досегашната практика: видѣхъ - видѣше, видѣ; берѣхъ - берѣше и пр., и във форми и думи произведени от основата на тия времена, като видѣлъ, берѣлъ и пр.

* Буква ѣ се пише в края на наречията, които изглашат на звук Е: дѣ, горѣ, послѣ, сетнѣ, подирѣ и пр., с изключение на наречията: не, още, въобще и поне.

* С буква ѣ се пише членът на множествено число: народитѣ, борбитѣ, добритѣ, местоименията: тѣ, тѣзъ, онѣзи и формите, произведени от тях.

* Буква ѣ се пише като суфикс в останките от старото двойнствено число: рѫцѣ, нозѣ, двѣ, двѣстѣ и пр.

* Буква ѣ не се пише, както и досега, след ж, ч, ш, след гласна и в началото на думите.

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_022::3d_050::3d_022:

Много,безкрайно много благодаря на Розалина за изчерпателното обяснение на правилата.Ще опитам да ги спазвам.Надявам се и други да ги ползват.

Слънчев ден

:3d_043:

Линк към коментар
Share on other sites

Чудя се дали няма някой езиковед ,който да се наеме да направи едно добре обосновано изложение за наложителното връщане на тази буква и подаването на нужната документация на точното място. Ще се радвам да се намерят такива.Ако има такива патриоти ,моля пишете ми на лични съобщения за да заформим работна група.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето как да си сложите ят на клавиатурите и правилата за ползване на някой букви по Иванчовски правописъ.

Не са посочени данни за контакт със съставителите,но аз им изказвам безкрайната си благодарсност които и да са те.:thumbsup2::thumbsup2::thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Може би това няма да се получи като отделна тема,но е единствения начин да привлека вниманието на тези ,които се интересуват.Може би главния админ на сайта ще го включи като линк на заглавната страница за да може всеки посетител да го забелязва и ако иска да си го ползва така както теглим музика,филми за Учителя. Според мен въпросът с правописа е изключително важен и малко по малко трябва да възстановяваме ценостите.

Ето линк към сайт от където може да изтеглите добвака чрез,която можете да поставите Небесния знак за българите "ѣ" и останалите остранени букви на клавиатурите си.

Успех на всички и безкрайна благодарност на съставителите на това безценно упътване....както и съставителите на този сайт:feel happy::feel happy::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Като филолог и като последовател на съвременния български правопис и граматика, намирам подобни разсъждения за ретроградни.

Който е чел "произведенията" на Михайловски и изнамирането на нова думи и реч, ще усети несъстоятелността на подобни претенции, освен това, този звук в различните диалекти има различно приложение. Езикът е жив, за разлика от нашите егоистични нагласи. Той се променя, и отдавна се е променил; всеки, който се занимава с фонетика и морфология, и диалектология, ще го знае.

Но, ако толкова иска някой да знае, то има несъмнен корифей и той се нарича професор д-р Владко Мурдаров.

Големите лингвистите в България са малко и повечето са потомци на професор Иван Динеков, а това е голяма школа.

П.С. Харесва ми една фраза на проф. Мурдаров, че неизполването на пълния член, поощрява невежеството :)

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Езикът е жив, за разлика от нашите егоистични нагласи.

Абсолютно вѣрно,но противоречи на останалото в постинга.

Ще цитирам пак Учителя-българският език,е много богат,но българите не знаят как да си служат с него.

Пълният член(неспазването му) е нищо в ставнение с пакостите нанесени с премахването на ѣ и ѫ. Никой не казва,че ще е лесно,но точно от лесното сме на този хал. Примерно защо да си бъхтим главите да мислим думи или да си отстояваме нашите си след като американците са така услужливи с техните мениджмънт,мърчандайзинг,супервайзор....Аууууу,ми то много са просташки нашите- управител,ръководител,началник отдел или смяна Та за по-лесно нека мирно да се претопим. Ей на това му викам "егоистични нагласи" защото умъртвихме езика си и от мързел и невежество не щем да го възстановим.И никой не казва да се мислят, нови думи,а просто да се върнат на местата им ѣ и ѫ,както и да не позволяваме да се налагат толкова много чужди термини след като си имаме чудесни български думи.

За щастие има много истински българи,които са проявили самоинициатива и с риск да ги нарекат неграмотни или егоистични са изписали съдържанието на интернет-страниците си с помоща на ѣ и ѫ.Примерно ето тази Те не чакат някой да им даде зелен светофар,защото знаят заръките на Учителя и просто са ги спазили. "Будни бъдете"-познай от веднъж чий са думите

Светъл ден на всички българи по душа и дух

Редактирано от една Българка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...