Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цветята на Корана - кино фестивал


Guest devashaktika

Recommended Posts

430x610.jpg

Третото издание на фестивала „Цветята на Корана“ ще стартира на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата“ ,

отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на фестивала „Любовта е лудост“. В рамките на месец в „Дома на киното“, „Евро синема“, „Червената къща“ и “Dada Cultural Bar” зрителите ще могат да видят специално подбрани програми с най-добрите филми от Иран, Палестина и Мароко, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания, Тунис и Египет.

Иранската кинематография ще бъде представена с 8 заглавия, сред които най-награждаваният филм за 2009-та „Историята на Ели“ , който спечели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“ , отличен с цели 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм. Специална прожекция ще има отличеният със „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“ , който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“ , в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

За първи път фестивалът „Цветята на Корана“ ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в Палестина. Безспорният хит е американската продукция „Амрика“ , отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите „Независим дух“, включително и за най-добър филм. В пълната си версия ще бъде показан филмът „Врата към слънцето“ по превърналия се в бестселър роман на ливанския писател Елиас Кури. Четири часовата продукция ще бъде прожектирана в две части, като зрителите ще могат да се насладят на най-известната палестинска актриса Хиам Аббас и на звездата на френското кино Беатрис Дал.

Акцентът върху киното на Мароко ще бъде поставен с три филма, сред които впечатляващият дебют на Ясмин Касари „Нероденият плод“, отличен на фестивалите в Мар дел Плата, Копенхаген, Фрайбург и Тбилиси.

Турската суперпродукция „Мустафа“ ще представи впечатляващ портрет на най-уважавания турски държавник Мустафа Кемал Ататюрк. Музиката към филма е дело на Горан Брегович и е написана специално за проекта.

В програмата на фестивала е включен и първият филм заснет в Йордания „Капитан Абу Раид“ . Историята за приятелството между сладкодумен старец и група симпатични хлапета изненадващо се превърна в един от хитовете по световните форуми с десетки отличия, включително от фестивалите в Сънданс, Палм Спрингс и Дубай.

Дебют в програмата на фестивала ще направи и филм от Ливан – „Празник всеки ден“ на режисьорката Дима Ел-Хор, който се превърна във фаворит на публиката както в Ливан, така и на фестивала в Торонто.

Цена на билетите:

Дом на киното - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери

Абонамент за 10 прожекции в "Дом на киното" - 40лв./ 30лв. за учащи и пенсионери

Евро синема - 6лв.

Червената къща - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери

Dada Cultural Bar - 5лв.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...