Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
solej

Учителя на Учителя за Православната църква

Recommended Posts

Когато Учителя започна да изнася лекции и започна да събира ученици около него, клирът на Православната църква се уплаши и се нахвърли върху него. Учителят отговори ''Учудвам се, че клирът се страхува от мен. Защо се страхува? Аз нямам нито пари, нито власт. И ако някои ме питат '' Защо ни осветявате с вашата лампа, като че ли искате да ни разкриете /демаскирате/?'',аз ще им отговоря ''Извинете ме, аз искам само да си осветя пътя , по който вървя,но тъй като вие се намирате на пътя, моята лампа ви освети. Но аз ще ви оставя да минете и тъй като не искате да бъдете осветени, ще си обърна лампата настрана. И вие няма да имате нужда да се оплаквате от мен''.

Проповедниците много често се спират върху събития , които нямат голямо значение- че Исус е роден във Ветлееем; че е кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител; че е бил 40 дена в пустинята и т.н . Ние знаем и че апостол Павел е отишъл в Дамаск, но защо да го повтаряме? Това не ни носи нищо. Това, което е важно сега за нас, е да разберем по-добре Божият закон. Например „Не убивай !” не се отнася само до физическия свят ,но и до умствения и духовния свят. Законът забранява да убиваме човек физически , но знайте ,че законът забранява да убиваме неговото добро чувство и неговата добра мисъл.

Текстовете са от: Aupres du Maitre Peter Deunov, Elements d’autobiographie 2 ,Prosveta 2010 ,ISBN 978-2-85566-990-8

Редактирано от solej

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ние трябва да считаме мислите, чувствата и желанията на своите братя като наши собствени; да бъдат за нас така свещени, както са и нашите. А сега? Дойдем до някой православен, или евангелист, или будист и веднага казваме: Той е антихрист. - Защо? - Защото не е в православната църква. Като че Христос е влязъл в православната църква! ..........

...... Външните отношения, формите трябва да се изключват. Важното е вътрешната връзка. Казвате: Има една православна църква. Радвам се, нека има една православна църква, но нейните богомолци трябва да имат сърца чисти, като най-бистрите извори, а не мътни. Аз зная, че бистрите извори идват от дълбоко, а мътните извори идват от плитките места. Следователно, ако има светлина, нека бъде най-хубавата светлина, от която човешките очи да не ослепяват. Човек може да ослепее даже и при слънчева светлина, ако гледа дълго време към слънцето. Има една светлина, при която ние не можем да ослепеем.

....

Сега, в целия свят се образува едно ядро от хора: англичани, французи, германци, американци, китайци, японци, българи, сърби, турци, черни, па и всякакви, които образуват една нова раса в света, един народ с по-други схващания от сегашните, с друг морал. Кой групира всички тези хора? – Ормуздъ-Дей, или ще кажем, че Христос ги групира, или закона на Любовта, или великият Божествен закон ги привлича, за да се опознаят и работят заедно. Какво име ще се даде на тази сила, която ги привлича, то е все едно. Най-после аз казвам: Българите могат ли да дадат един контингент от такива хора? – Могат. Нека всички благородни хора от православната, или от евангелската, или от католическата църкви, нека всички свещенници и владици да излязат на сцената! Не е въпросът за този, за онзи. Нека всички излязат. Нали всички са християни? Това е Христовото учение, да се проповядва Любовта. Това учение е обзело целия свят. И ако българите не изпратят там свои поданици, те ще изгубят.

В който град влизате Неделна беседа - 29-и март, 1925 г.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×