Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Панически атаки, или изкуственото им присъждане


Recommended Posts

Здравейте г-н Баев бих искала компетентното Ви мнение по повод моя ако мога въобще да го нарека проблем.

Всичко започна когато случайно открих, че пулса ми е леко завишен 95-100,паниката не закъсня.Отидох на кардиолог каза,че всичко ми е наред и все пак ми назначи деанксит и бетаблокер,пих ги бетаблокера по-малко но деанксита 4 месеца,оттам отидох на ендокринолог,хормони и пълна кръвна картина всичко беше ок.Но аз няак не повярвах и реших да се посъветвам с психиатър,тя каза че имам панически атаки и веднага ксанакс и сероксат,които обаче пих само един ден,понеже оттях се почувствах още по-зле и мисля, че го отчитам като грешка ходенето ми при нея,защото се вманиечих в диагнозата изчетх много за нея и получих наистина всички симптоми,които по-рано нямах-страхувам се да изляза сама,за да не припадна дори имам и натрапчиви мисли.Вчера бях на невролог назначими бромазепам,обаче и него отказвам да го пия някак си наркотици са все пак.Но невролога ме попита пуша ли и каза да ги спра, вчера разбрах че като не паля цигара пулса ми е добре,запаля ли отива до 120 дори и камък ми падна от сърцето с този пулс,но това,което си доведох ми нанесе доста поражения.За съжаление в нашият район нямаме добри психолози , да не кажа че въобще няма такива.Сега съм си самопредписала билкови продукти за успокоение и хранителни добавки, но колкото повече чета из форумите, че това ми състояние можело да доведе до сериозен психически проблем дори шизофрения, моля ви за компетентното ви мнение за състоянието ми.В понеделник започвам нова работа,и незнам как ще се справя като в главата ми са само диагнози и някъкви абсурдни мисли.

Наясно съм, че пулсът и деанксита ме доведоха до тук, но как да продължа сега? Моля Ви помогнете и на мен.Благодаря ви

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Наистина, свръхфиксирането в диагнози се явява вид когнитивно изкривяване - етикетиране. Освен това, ако в човека не се случва точно състоянието, което диагнозата обозначава, лекарят един вид сугестира психиката на пациента в посока развиване на симптомите му или в страх от такива - ятрогения. Етикетирането е свръхобобщаване, при което даден единичен факт се приписва към по-обща категория, без да има нужда това да се прави!

Мисълта ми е, че като цяло, ви няма нищо! Здрава сте! Това показват и резултатите от изследванията ви - сама може да се уверите в това, като си ги отваряте и проверявате реалността. А тя е една - здрава сте! И не - не е виновен повишеният пулс - нормално е понякога при всеки човек да има повишена тревожност и съответно покачен пулс. Това, което е породило преживяванията ви, е катастрофичната ви реакция, черногледото ви възприятие на иначе неутрален факт. Това негативно реагиране в мислите ви е породило ескалирането на тревожността, оттам и паник атаките. Всичко обаче е напълно безобидно! Промяната във възприятието, в гледната точка към неутралните телесни преживявания в приемаща до позитивна променя и емоциите ви в такива!

Сега видях, че сте писала за страха си от шизофрения - толкова далеч сте от това заболяване, колкото от пътуване до луната!

Характерът ви обаче е такъв, че по-скоро би поддържал общо завишена (повишен стрес) и здравна тревожност (страх от болести). Съветът ми е - намерете мотивация и здрав разум за провеждане на курс психотерапия! България е малка страна! Съветвам ви това не защото сте болна (напълно здрава сте), а защото в психотерапията се работи с промяна на мисленето и характера ви!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...