Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ВСУ "Черноризец Храбър"


Recommended Posts

Здравейте,

Бих искала да попитам имали някой учил, учи или смята да учи в този университет.

Много искам да уча във ВСУ, тъй като единствено там има специалност криминалистика,

но във форумите, в които съм чела за него не останах особено очарована.Все пак искам да знам дали си заслужава парите

и дали обучението е на ниво.

Благодаря предварително :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, аз съм от тези хора хахахаха, които ползват услугите на този университет.

Но за специалност криминалистика, честно да си кажа не знам.

Има "Съдебна експертиза" като магистърска програма. Т.е. трябва да си завършила бакалавърска степен психология \ за други не съм сигурна\, за да я запишеш.

Относно нивото - ниско е за хората, които търсят ниското ниво. Ако не ти се учи ще избуташ някак си и после ще си имаш една диплома за украса, защото има специалности, които без знания няма как да ги практикуваш. Има възможност за хората, които са амбициозни и могат да вземат много, но с много труд, като навсякъде. Като цяло обаче, ако си човек, който е подвластен на средата, определено добра среда за постижения и напредък сред колеги няма да намериш. Но отново казвам, всичко е много индивидуално.

Относно преподавателите - основните преподаватели - професори и доктори, поне в катедра "Психология" са от Софийския университет.

Относно парите- много са. Диплома за психолог бакалавърска степен излиза около 10 000лв - 5 години, без стипендия. Но има възможности, тази сума да падне на половина. Това е една от най- ефтините специалности , от там нагоре стигат да два пъти повече.

Предимството - дипломата ти е с акредитация за цял свят. Т.е. можеш да запишеш магистратура където пожелаеш и дипломата ти важи във всички европейски страни и извън тях. Направих си труда да проуча и мога да кажа със сигурност акредитацията "работи " . Имам познати в Германия, Англия и Америка, които работят по специалностите си с тези дипломи. Разбира се, не говорим за допълнителните курсове и квалификации, които се изкарват. Но дори и тук в България само с диплома от степен бакалавър почти нищо не можеш да правиш.

С две думи , ако ти се учи - учиш, ако не ти се учи - не учиш и това важи за всички учебни заведения в България.

Една интересна статистика от миналата година:

Софийският университет е на първо място по рейтинг.

Варненският свободен университет е на първо място по реализация на кадрите.

На какво се дължи не знам, но е факт.

Нивото е ниско, завършва се лесно, но ако ползваш ниското ниво, не знам как ще се реализираш. Високото ниво е лична цел на всеки амбициозен студент, база за това има във ВСУ, кой го ползва обаче е друг въпрос.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Напълно съм съгласен с всичко казано от Диди! С изключение на мита за елитност на Софийски Университет. Самият стил на преподаване е не стар, а древен. Начинът на прием, системите, по които се учи, също. За ВСУ обаче, мога да кажа само добри неща! В крайна сметка, не университетът е важен, а личната мотивация, любознателност, талант и амбиция на ползващия услугите му. Още повече това важи за реализацията. Може дипломата да стои в някой шкаф, а може да бъде и база за успехи - зависи от качествата на човека! Аз лично никога не съм чакал някой да ми налива знания или умения с фуния в главата, а винаги съм търсил, чел, учил се от опита си и този на най-добрите от специалността си! Има още нещо! Преподавателите в дадена специалност най-често са теоретици в областта, която преподават. Ако не бяха, нямаше да имат време да се занимават с преподаване. Някои съчетават и с практика, но все пак, ако преподаваш в три-четири университета, не мисля, че практиката тук е водещата. Така че, от тях човек може да вземе в най-добрия случай само общи насоки, при това "с бучка сол"! Накратко, остава личният вътрешен стимул за учене и можене - преподавателите от университета в най-добрия случай могат да стимулират този вече съществуващ вътрешен огън на амбицията, изгарящ учещия за можене и знаене! Няма ли го този огън, всичко е нахалос!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Е, Орлине, искаш да ми кажеш, че преподавателите в СУ преподават с кофти стил и ползват лоша система, а същите те, като отидат във ВСУ и си променят стила и системата на 180 градуса?

Тук малко нещо пристрастност виждам аз :)

Линк към коментар
Share on other sites

Като цяло обаче, ако си човек, който е подвластен на средата, определено добра среда за постижения и напредък сред колеги няма да намериш. Но отново казвам, всичко е много индивидуално.

Това е важно заключение, то важи и по време на ученето и после когато работиш, независимо какво и къде. Индивидуалното идва от младежката енергия и желание за знание и напредък, доколкото ги има при различните студенти и техните вътрешни под-среди в общата среда на катедрите. Не познавам конкретните български университети, но съм се убедил в това.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...