Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Вериги диспозитори и интерпретацията им - астро-задачи за начинаещи

Recommended Posts

Приятели - ученици по астрология от началните класове, предлагам да започнем тема по тема под формата на игра да се упражняваме заедно под вещия надзор и съвети на нашите титуловани астро-мастери на форума.

Ще сме благодарни на Оля, Атлантида, Диана и Йордан за помощта и задачките.

Започвам от една тема, която още ми създава трудности - веригте диспозитори и интерпретацията им. В нета намерих кратко описание на построяването им:

 • Вериги диспозитори
  За да се построи веригата на диспозиторите трябва да направим следното:
 • 1. Описваме положението на планетите по знаци.
 • Примерна верига: Слънце в овен, Луна в телец, Меркурий в риби, Венера в телец, Марс в козирог, Юпитер в риби, Сатурн в срелец, Уран в стрелец, Нептун в козирог, Плутон в скорпион
 • 2.Записваме грифа на първата планета и със стрелка след него - грифа на планетата, която е управител на знака, в който е първата планета. След грифа на втората планета поставяме отново стрелка и изписваме управителя на знака й и т. н.
 • Ако планетата се намира в своя знак, то тя затваря веригата, като се явява личен диспозитор или се отделя от общата верига съвсем самостоятелно, като силно действащ дразнещ център, наред с другите крайни диспозитори от другите вериги.
 • Слънце -> Марс -> Сатурн -> Юпитер <- Уран Луна -> Венера Плутон
  \ /
  Нептун <- Меркурий

  Венера и Плутон са крайни диспозитори.

  Забележка. За допълнително улеснение и информация, до всяка планета се изписва нейния бал и номера на дома, който тя управлява.

  Има три вида вериги: затворени, разпокъсани, фокусирани.  За справка - кратки характеристики на знаците с техните управители • Енергийният вибрационен импулс се предава по веригата, засягайки всички диспозитори, ако веригата е цяла. Това е и добро, и лошо. Всеки знак притежава своя материя, своя динамика. Когато планетата действа активно, проявявайки се съобразно формата на своите качества и принципи, то всички съзвучни качества в света резонират в отговор. Така се получава общо резонантно поле, типично за всеки хороскоп и закодирано в абсолютно индивидуалната аура на всеки човек.

  Възможно е да се получи в центъра свързване на няколко планети, които взаимно ще си влияят и ще осигуряват непрекъснато протичащ енергиен поток, и общо поле на едновременно действащи интереси.

 • Интерпретация на веригата диспозитори По тази верига ще съдим за планетното влияние върху характера на човека и коя планета ще има най-силно влияние върху него като краен диспозитор. Ако има повече от един краен диспозитор, то по техните вериги ще съдим към коя област е насочен интересът на родения, кои планети ще го предизвикват да изявява своите качества, дадени му от главния диспозитор или от другите центрове, ако има такива. Като знаем функциите на планетите от техните сигнификатори, ще можем да се ориентираме къде този човек ще се прояви - в коя област от живота, посредством своя характер и потенциални сили, заложени му от планетите. По посока на стрелките на веригата (ите) ще съдим за това, как се формира неговото мислене, особено ако включим и веригата алмутени.
  От веригата диспозитори може да се определи мисловната настройка на родения - начинът му на мислене и неговите емоции. Най-правилно тази верига може да бъде разбрана по схемата (темата) ум, сърце и воля. Тази верига се разглежда винаги успоредно с веригата алмутени (господари на домове), за да се определи къде по-точно (в коя област от живота) на битово ниво ще се пораждат и ще са насочени мислите и действията на родения.

източник

Предлагам като задача 1 следните данни от натална карта на мъж, роден през 1930 г.

Слънце - телец

Луна - водолей

Меркурий - телец

Венера - близнаци

Марс - овен

Юпитер - близнаци

Сатурн - козирог

Уран - овен

Нептун - дева

Плутон - рак

Според вас:

- кои са крайните диспозитори и какво влияние имат върху характера на човека?

Предположете:

- към кои области са насочени интересите му?

- какви качества проявява най-отчетливо?

- в коя област се е проявил най-забележимо?

- какъв е начинът му на мислене и неговият емоционален свят?

Какви ще бъдат следващите стъпки в анализа на картата - кои домове биха допълнили вашите предположения? Какви аспекти бихте потърсили?

Имам допълнителна молба към нашите научни ръководители да ни обяснят по-подробно какво се има предвид под:

От веригата диспозитори може да се определи мисловната настройка на родения - начинът му на мислене и неговите емоции. Най-правилно тази верига може да бъде разбрана по схемата (темата) ум, сърце и воля.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

 

Имам допълнителна молба към нашите научни ръководители да ни обяснят по-подробно какво се има предвид под:

От веригата диспозитори може да се определи мисловната настройка на родения - начинът му на мислене и неговите емоции. Най-правилно тази верига може да бъде разбрана по схемата (темата) ум, сърце и воля.

 

 

Малко закъснял отговор, но все пак отговор :)

 

Цитираният абзац направи и впечатление и на мен, и точно с него исках да започна. Без да знам, със сигурност, какво иска да каже автора на материала, мога да кажа, че формулиран по този начин, абзаца не носи никаква практическа стойност, а само прохологически фикции. 

 

Но нека започнем отначало. 

Системата, да се извежда краен диспозитор е доста стара и е може би едно от първите неща, с които би започнал един майстор по астрология в старите времена. Това се прави с цел, и тук съм съгласен с част от материала, да се определи водещата планета/и, които ще имат водеща роля в картата.

 

Тук правя уточнението, че аз бих използвал само планетите от септенера, по една проста причина. Откриват се все нови и нови тела, които ще се борят за прави да управляват знаци, става все по тясно, а човекът който иска да борави със всички е обречен да попадне в капан на заблуди или собствени виждания. Астрологията е практична наука, която борави с материята такава каквато е, а основният принцип е, че нещата се случват по доминанта. 

 

Точно тази доминанта ни дава и веригата от диспозитори. 

 

Има много условности при построяването на веригата, ярък проблем е планета в обител, която, ако не се лъжа в текста се казва, че "прекъсва веригата". Това не е така. Във всеки знак имаме минимум една и максимум три планети, които имат достойнства в знак, затова, дори планета, която е на трон може да има диспозитор, които да изменя нейните характеристики и да влия на темите, които управлява. 

 

Прост пример, който много обичам. Венера във Везни и Сатурн във Водолей, и двете планети са в дневна карта и в дневната половина на картата. Имаме две планети на трон, интересува ни, дали Сатурн може да е диспозитор на Венера - може. Може, защото Сатурн има много повече права да управлява Везни от Венера. Венера управлява Везни по обител, което й дава право върху знака +5 точки, Сатурн екзалтира в знака +4 и управлява дневния въздушен триплицитет, което дава още +3. В крайна сметка Венера претендира върху Везни с +5, а Сатурн с +7 точки. По този начин, дори планета на трон може да има диспозитор, но това е идеален случай, в крайна сметка, това, как ще разклоним веригата зависи изцяло от 1) това каква задача сме си поставили и 2) каква е спецификата на самата карта. 

 

Но въпреки условностите, ако в крайна сметка сме се сдобили с краен диспозитор трябва да знаем и какво да правим с него. Това ме навежда на втората фрапираща грешка в цитирания текст. Планетата сама по себе си не дава проявление, не дава описание на сюжет, не дава събитие, сценарии. Планетата действа чрез домовете, които управлява, съответно темите, които са вписани в тези домове ще опишат доминантата в живота на човека. Но това не е задължително да се отразява в мисленето или емоциите на човек. Можем да имаме краен диспозитор, който управлява 10 дом, което ще даде в живота на този човек водеща роля майката, соц. статус, кариерата и тн, може да имаме акцент на тема 2 дом - парите, личното имущество и тн. Изрази от типа на "ум, сърце и воля" не казват нищо, защото в астрологията, прогностичната такава, търсим конкретни ситуации и възможни събития, които винаги се случват с някого и някъде. 

 

Що се отнася до това, как трепти веригата от диспозитори, то отново имаме много критерии на оценка. Ако диспозитора е по-силен от подчинената му планета, то той ще вземе правото да управлява темите на тази планета, възможен е и обратния вариант, възможни са и други варианти. 

 

Класическата астрология предлага много комбинации с доста "ограничен" набор от инструменти, затова преди да се захванем с новооткритите небесни тела и да започнем да ги разпределяме като управители на знаците, предлагам да свикнем да работим с класическите схеми - 12 знака, 7 планети и 5 аспекта. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×