Jump to content
Порталът към съзнателен живот

092. Прилагане на живите числа, 26.06.1942,Съборно слово


Recommended Posts

6 август 2014

 

Молитвен наряд за начало:

1. Песента "Духът Божий"

2.Песента "Псалом 91"

3.Добрата молитва

4.92.Беседа: Прилагане на живите числа, 26.06.1942

 

 (Преводът на руски език е направен от издателската група "Слово Учителя" от българското издание "Опорни точки на живота", 1942 г.)

 

 

 

Молитвен наряд за край:

5. Песен "Бог е любов"

6 Песен "Той иде"

7. Формулата "Ученикът трябва да има ..." (Молитвеник, с. )

8. Формулата на Братството

 

 

Quote

Като изучавате живите числа, ще видите, че всяко число има приложение в живота. В основата на всяко число влиза една дума, която има съдържание и смисъл, които отговарят на самото число. Значи, всяко число има отношение към нещо. Например, в основата на числото едно влиза положителната частица „да". В основата на числото две влиза отрицателната частица „не". В основата на числото три влиза думата „съгласие". В основата на числото четири влиза думата „работа". В основата на числото пет влизат думите „напред с любовта".

Когато дойдете до неща, които имат отношение към вас, вие трябва да мислите, да определите посоката на своето движение. Ако мисълта ви е съгласна с Божествената, ще вземете права посока и ще кажете „да". В противен случай, ще кажете „не". Отрицателната частица „не" показва, че човек не трябва да изменя пътя, по който върви. Ако си дал обещание да служиш на Бога, ще потвърдиш обещанието си с частицата „да". Ако в този момент ти дойде друго желание, което те отклонява от служенето, ще го отречеш с частицата „не". Както и да те отклоняват от обещанието да служиш на Бога, ти трябва да останеш независим, непоколебим. Докато остава независим в обещанията си към Първата Причина, човек дава предимство на Божественото Начало в себе си. Щом стане зависим от хората, той е в областта на човешкото. 

Бог създаде човека в шестия ден – ден на усилена дейност, ден на създаване на нов човек. Задачата на сегашния човек се заключава в това, да слуша и да гледа, какво Бог създава днес, в самия човек. Нов човек се създава! Той е човекът, създаден по образ и подобие на Бога – човекът на новия живот.

– Това е живот вечен, да позная Тебе Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, Когото си изпратил.

 

5. Беседа от Учителя, държана при седемте Рилски езера, на 26 юни 1942 г., 5 ч. с.

Приложение на живите числа .Числото 3,което е число на днешния ден съдържа думата съгласие.Хубава и положителна думичка,която изисква будност и разумност.Не е лесно да се установи съгласие.Обикновено,ние хората сме склонни да отстояваме собствените си възгледи,дори с цената на спор.А съгласието е това,което ще донесе мира и спокойствието,които пък са добра почва за развитие на всички дремещи в нас добродетели.Защото ,във всеки от нас, има много ценни добродетели,които е нужно да развием и проявим в живота си.

Утрешният ден е под знака на числото 4.Това число се счита за трудно.Ето как, в днешната беседа,в една думичка се дава посоката ,в която можем да развием правилно себе си,в събитийната зона на числото 4.Работа.Работа за Бога,работа за цялото,работа за доброто .В книгата "Изворът на доброто" (тук),Учителя ни казва,че мъчение е когато вършим нещо по принуда ,труд е ,когато вършим нещо срещу заплащане ,а работа е всичко онова,което вършим с любов .

Числото 5,или напред с любовта .За него няма да разсъждавам,а ще попея тук  и тук .Хубав работен ден на всички съфорумци.

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

 Който живее в Божественото, той е твърд като канара. Никой не е в състояние да го измести от поста, на който е застанал. Може да те измести само Онзи, Който те е поставил на този пост. Значи, само Бог може да те измести. Дойде ли друг някой да те смени, ще кажеш: Не, не се мърдам от мястото си. При служене на Бога ще бъдеш положителен, ще казваш „да". Като дойде човешкото, което иска да те отклони, ще кажеш „не". След положителната частица „да" иде съгласието на човека да върши това, което Бог е определил. Значи, утвърденият човек в положителното е съгласен с всичко, което Бог е определил. Щом даде съгласието си, човек започва да работи за Бога. И най-после, той се вдъхновява в работата си от мисълта, че върви напред с любовта.

 

Прилагане на живите числа

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...