Jump to content
Порталът към съзнателен живот

235.Единство в живота УС


Recommended Posts

Mолитвен наряд за начало:

1.Добрата молитва

2.Бог е Любов

3.Размишление

 

Беседа : 234. Единство в живота - 27 февруари 1938 г.

 

Ще прочета 12-та глава от Евангелието на Йоан. Аз слагам заглавие на тази глава "Единство в живота".

"Аз съм истинната лоза". В тези думи се крие единството в живота. Всички страдания и противоречия в живота се дължат на отсъствие на единство. Вие се учудвате на бурите, които стават във вас. Те рушат вашето щастие. Много промени стават във физическия свят, благодарение на което се руши и изчезва малкото щастие и малкото здраве,което имате. Промени стават и в духовния, и в умствения живот на човека, поради което той изменя и убежденията си.

Всеки човек може да се натъкне на известна мъчнотия - зависи от времето и от знанието, с което разполага. Важно е, кога се натъква на мъчнотията и с какво знание разполага. Искаш да отидеш на планината. Това желание е естествено. Обаче, тръгваш за планината през зимата, в снежно време, когато върхът е заледен. Всяка стъпка е рискована. Всеки момент можеш да се хлъзнеш и да пострадаш: да си счупиш ръката или крака. Ето къде е грешката - не си избрал благоприятно време за това. Щом искаш да се качиш на планината, ще избереш един хубав летен ден, когато земята е покрита с трева и цветя, да стигнеш благополучно на върха. Когато ни сполетят нещастия и страдания, това показва, че ние сме предприели една работа в най-неблагоприятно време.


Христос е човекът на изобилната сила.

Христос е човекът на изобилната вяра.

Христос е човекът на изобилната любов.

 

22. Утринно Слово от Учителя, държано на 27-ми февруари, 1938 г.

София. – Изгрев.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря!

Живейте така, да имате всякога предвид доброто мнение на Бог. Той ви е дал живота, дал ви е всички блага, следователно, неговото мнение е важно. Да не изгубим това мнение! 

Единство в живота

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

...

Мнозина задават въпроса: Защо човек трябва да води чист и свят живот? - Това е все едно да питате, защо човек трябва да яде чиста храна. Чистият и свят живот, както и чистата храна са идентични неща. Чистата храна прави човека здрав и силен; чистият и свят живот има отношение към чисти мисли и чувства. Така, именно, човек укрепва физически и психически.

-Какво се иска от сегашния човек? - Ако има знание, няма любов. Ако има светлина и топлина, не разбира живота. Ето, индусите, със своите методи за вътрешна работа, постигнаха голяма мъдрост и знание, но не разбраха живота. Те се разделиха на брамини, кшатри, търговци и парии, т.е. обикновени. Ако един обикновен човек срещне брамин, ще се бие в гърдите, като нискостоящ. И до днес още има християни, които се считат високо напреднали, като брамините. Както хората се делят на високопоставени и нискостоящи, така и буквите биват почетни и обикновени букви, без значение. Например, в българския език, буквите "ь" и "ъ" не се произнасят накрая. Значи, в такива случаи, те са букви без почест. Друго нещо са буквите "л", "б", "о" и др. С буквата "л" започва думата "любов". В нея влизат и "б" и "о". И англичаните имат особености в своя език. Например, звукът "а" се произнася по седем различни начина. - Защо нямат седем различни знака? - Това не е грешка, но особеност на езика. В английския език правописът, както и произношението са много мъчни. Дълго време ще сричаш, докато научиш езика. Като чужденец, ако не сричаш, никой няма да те разбере.

Като наблюдавам работите на хората, забелязвам у тях желание да ги заглаждат. Същото се забелязва и в музиката. Като дам нова песен, един я изглади малко, друг я изглади малко и след време не мога да я позная. Където им се види мъчно, изменят нещо, поизгладят я. И така й придават съвсем друг строеж. Например и думата "любов" е съвсем изгладена, не е такава, както е произлязла от небето. Ако ви попитам, какво означава любовта, не можете да отговорите. Или, какво разбирате днес под думата "свобода"? Ще кажете, че под "свобода" разбирате, всички да имате еднакви права. Според мене, под "свобода" не разбирам да направя на някого голяма къща, но да му доставя най- необходимото - да сложа трапеза, на която да участват и най-малкия, и най-големият. На трапезата е сложено ядене за всички, всеки може да се нахрани. Щом е сложена трапеза, всеки е осигурен, има право да се нахрани. Не е право да имаш хамбар, пълен с жито и тогава да се считаш осигурен. Следователно, любовта не трябва да се изглажда, но да бъде динамическа. Любов, в която няма честност, справедливост, чистота, безкористие, не е любов. Без тези качества любовта е статична.

Казано е, че любовта ражда живота. Като дойдете до живота, не мислете за доброто мнение на хората за вас. Живейте така, да имате всякога предвид доброто мнение на Бог. Той ви е дал живота, дал ви е всички блага, следователно, неговото мнение е важно. Да не изгубим това мнение! Ако Бог няма добро мнение за тебе, ти не си честен човек. Ти си като детето, което постоянно се цапа. Щом хапне малко, дрехата му се изцапва, ръцете също. Ще кажете: Сърцето да е чисто на човека. - Не е така. Вътрешната чистота има отношение към външната. Каквито са очите, такова е и сърцето. И обратно, каквото е сърцето, такива са и очите. Това са отношения. Не оставяй нито едно петно на дрехата си. Ще кажеш, че по невнимание капнало малко зехтин. Една капка да е, веднага я изчисти. Щом имаш петна отвън, ще имаш петна и отвътре. Ще направиш някаква грешка, например, обърнеш се към някого грубо натъртено. Какво ще стане с тебе, ако той е ангел, изпратен от Бог на земята. С един замах той може да те простре. Като знаеш това, ще внимаваш да не подхлъзнеш езика си, да кажеш една груба дума. - Искам да отида при Господ. - Знаеш ли, как се отива там? При Бог има няколко милиона градуса топлина. Как ще издържиш на тази топлина? Достатъчно е да надзърнеш там за един момент и да се стопиш. Щом искаш да отидеш при Господ, трябва да бъдеш смел. Речеш ли да отидеш при Него, да Му разказваш, как те обидили, ще станеш на прах и пепел, нищо няма да остане от тебе. Какво би предпочел: да се стопиш, или да изправиш една своя грешка? - Ама защо да ме обиждат! - Преди да отидеш при Бог, срещни се с този, който те е обидил и му кажи: Благодаря ти за хубавите думи, които ми каза. Никога няма да те забравя. Подай му ръка и забрави всякаква обида. Ако отидеш да се оплакваш при Бог за обидата, ти ще го огорчиш.

При мене идват много братя и сестри, много външни хора. Като разказват мъчнотиите си, те плачат. Питам ги: Защо плачете? Ако искате да поливате градината ми, тя не се нуждае от вода. Доста дъжд валя, не е суха. Със сълзите си ще я полеете толкова много, че ще се разкаля, ще се окаляме и аз, и вие. - Защо плачат хората? - По навик, а някога от голяма скръб. Има хора, които могат да плачат, когато искат. Те плачат, за да предизвикат съжаление у другите. Една ученичка от гимназията разказваше, как се спасила от двойка. Един ден я вдигнали на урок. Понеже не знаела урока си, тя бързо наплюнчила очите си, да изглеждат мокри. Учителят я запитал: Защо плачеш? - Не съм добре. - Седни си на мястото, друг път ще те вдигна. Учителят не разбрал, че тя хитрува. Казвам: Не хитрувайте, нито плачете за скърбите си, но ги изучавайте. Те са предметно учение. Противоречието, безлюбието, безверието също са предметно учение. Ще ги изучавате, а не само да казвате: Обезверих се, противоречия имам. Ще знаеш, защо си обезверен, защо имаш противоречия и как да се справиш с тях.

Ново знание, нова наука е нужна на хората. Не е достатъчно само да констатирате фактите, но да се изучават причините и последствията им. Изучавайте сърцето, ума, душата и духа си, да разбирате тяхната същина. Не е достатъчно да кажеш, че имаш сърце, което бие. Знаеш ли точно, колко удари прави то в минута? Правите опити, да видите, колко пъти бие сърцето в минута, когато сте радостни и когато сте скръбни; когато печелите и когато губите; когато ви обичат и когато вие обичате. Биенето на сърцето е музика. В него има цели тонове, полутонове, четвъртинки, осминки и други. От равномерното или неравномерното биене на сърцето зависи и мисълта на човека. Четвъртинката от тона влияе върху облагородяването на чувствата. Полутоновете на сърцето влияят върху храносмилането; целите тонове - върху мускулната система. Хората даже не подозират, какво влияние оказва биенето на сърцето върху психическия и физическия живот на човека. Изучавайте биенето на сърцето паралелно с музиката. Само така ще разберете влиянието на всеки тон върху човешкия организъм.

Единство_в_живота

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...