Jump to content
Порталът към съзнателен живот

240.Под тебе и над тебе ,УС


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Бог е любов 

Добрата молитва 

Псалом 91

 

Беседа: 240. Под тебе и над тебе 3 април 1938 г.

 

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва 

Да се прослави Бог в бялото братство (формула)

Мир!мирът носи Божията радост!

 

Новото се заключава в това, което Бог е вложил в човека. Закон е: Всеки ден проявявай вложеното в твоята душа. Дойде ти една добра мисъл, едно добро желание, не го отлагай. Щом е Божествено, трябва да се реализира. Пробуждаш се сутрин, но ти се спи. Нещо отвътре ти казва: Стани! Ти се потриваш, не ти се става. Не, стани, измий се и не философствай. След това, направи си молитвата и благодари за всичко, което ти е дадено. Молитвата е най-красивата работа. Молитвата е слизане от заледения планински връх в долината. Докато си на върха, ще мръзнеш и гладен ще стоиш. Като слезеш в долината, в Божествената градина, там ще се нахраниш и ще благодариш за благата на живота. Това е молитвата. Да отвориш Библията и само да четеш и да философстваш, това не е молитва. Вземи каква и да е книга, прочети я и благодари на Бог, че е пратил учени хора на земята, да пишат такива книги. Прочети нещо от книгата, затвори я и пак благодари. Да благодарим за всичко, което срещаме в живота си.

 

Христос е човекът на изобилната сила.

Христос е човекът на изобилната вяра.

Христос е човекът на изобилната любов.


27. Утринно Слово от Учителя, държано на 3-ти април, 1938 г.

София. – Изгрев.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря!

Що е реалност? Какви качества има тя? - В нея има нещо неизменно. И в човека е реално само онова, което не се изменя. В този смисъл, корените не са реални и клоните - също. И листата, цветовете и плодът са нереални, защото те се изменят. Наистина, листата, цветовете и плодовете на дърветата окапват, клоните и корените пък изсъхват. Дървото може да живее 4-5 хиляди години, но в края на краищата и то умира. Кое е реалното в дървото? - Семката. - От нея излиза преходната реалност. На какво отговаря семката в човека? - На душата и на духа. От тях излизат умът, сърцето и всички дарби и способности в човека. Ние сме дошли на земята да учим делата на Бог, Неговите пътища. Той ни се изявява чрез тях.

Под тебе и над тебе

Линк към коментар
Share on other sites

Колкото е ценен човек като сприхав, като лош характер, толкова е ценен и като спокоен. „Като сгрешиш, ти объркваш нещата: считаш тъмнината за светлина, а светлината за тъмнина.“ „Когато искате изведнъж да се домогнете до Истината, непременно ще ви оберат. Какво научи като те обраха? Да се новородиш, това значи, да се качиш на десет стъпала по-високо, отколкото си бил.“
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
„Законът на Новото Раждане подразбира да изпълни човек Волята Божия.“ „Новорождение – то е живот в Причинния Свят. Там грешки не се правят вече.“ „Трябва да се разбира основният закон на Възкресението. Възкресението е едно преходно състояние от подсъзнателен живот, към съзнателен и Свръхсъзнателен живот.“
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Петър Дънов – Учителя: „
Това, което е незнайно за един, знайно е за друг. Изобщо, който седи по-високо, знае повече от онзи, който седи по-ниско.

Човек се изпитва по единствената причина, да знае, кой е под него и кой е над него. Така той се учи да различава нещата.

Това, което е над него, носи светлина; това, което е под него, носи тъмнина. Като сгрешиш, ти объркваш нещата: считаш тъмнината за светлина, а светлината за тъмнина.

Ще опиташ, кое от двете е вярно. Щом искаш да победиш това, което е над тебе, ти ще бъдеш победен. Ако искаш да победиш този, който е под тебе, той ще бъде победен. Това, което е над тебе, е Божествено. Следователно, на Божественото ще се подчиниш.
Не може да вярваш на това, което е под тебе. То е извървян път и колкото прах е имало, ти си го погълнал.

 Хората се смущават от много неща.  Щом живеят в неорганизиран свят, естествено е да се смущават. Животът на сегашните хора, поради сгъстената материя, не е нищо друго, освен заледяване, т.е. замръзване на водата. Техният живот не е още организиран.
Това, което гори и изгаря, е неорганизирано.

Това, което не се топи и не умира, е организирано. В този смисъл, организираният живот не умира.

Ние сме дошли на земята да учим делата на Бог, Неговите пътища. Той ни се изявява чрез тях.

Любовта не е чувстване, тя е сила, която внася живот, здраве, знание и светлина в човека. Бог ни се изявява чрез любовта. При сегашните условия, любовта е най-достъпната форма на живота. Питат: Къде е Бог? - Навсякъде: и в светлината, и в тъмнината; и в доброто, и в злото. Ние ходим в Божия свят, но не сме доволни от него, не вярваме в това, което ни се дава.

Сегашните хора се молят на Господ, Той да работи за тях, а те само да ядат и да пият. Това не е молитва. Ученикът на новото Учение трябва да бъде доволен и от най-малкото. Който се задоволява с най-малкото, той е истински човек. Това е закон, който работи навсякъде в Природата.

Много стремежи имат хората и всеки стремеж е на мястото си. Обаче, начинът, по който човек иска да постигне стремежите си, не е правилен. И досега още хората се държат за старото, не са свободни.

Не смесвайте старото учение с новото. Някои казват, че ви проповядвам това, което едно време се е проповядвало. Вие не говорите Истината. Няма защо да ви уча на стари работи, нито да ви уча на това, което едно време сте учили. Аз не говоря за това, за което Христос е говорил. Днес аз говоря за неща, за които никой не е говорил. Който дойде след мене и той ще говори за съвсем нови неща. Изобщо, всеки който идва от Бог, говори нещо ново. Всеки говори върху въпроси, за които никой преди него не е говорил. Един е Христос. Един е Бог, в своите прояви. Така разбирам аз. Божественото е вечно младо, вечно ново. Бог се е проявил в миналото, проявява се сега, ще се проявява и в бъдеще.

Дойде някой при мене и казва: Ще ме извиниш, малко съм сприхав. - Нищо, аз пък съм спокоен. Колкото е ценен човек като сприхав, като лош характер, толкова е ценен и като спокоен. Някога е нужен човек със сприхав характер, а някога е нужен кротък човек. Всеки, на мястото си, ще свърши известна работа. Сприхавият ще свърши работата бързо, а спокойният - бавно.

Новото се заключава в това, което Бог е вложил в човека. Закон е: Всеки ден проявявай вложеното в твоята Душа. Дойде ти една добра мисъл, едно добро желание, не го отлагай. Щом е Божествено, трябва да се реализира.

Да се научите да благодарите. Не търсете щастието, но благодарете за всичко.

Не говорете за Любовта, докато не я познавате. Това, което вие наричате "любов", не е Любов.

- Обичам този човек. - Не говориш Истината.  Да обичаш някого, това значи, в даден момент, да направиш за него всичко, което правиш за себе си; да направиш за него това, което Бог прави за тебе.

- Обичам някого. - Това са старомодни думи. От тази "любов" хората умират. Всички ще умрем от старата любов.

Мнозина постъпват хитро. Дойдат при мене, искат да се моля за тях, значи, да им стана майка, да ги храня. Това няма да направя. На такива казвам: За тебе не мога да се моля, но мога да те науча, как да се молиш.

Христос казва: "Не се моля за света, но се моля, Отче, за тези, които ми даде".

И на вас казвам: Молете се за онези, които Бог ви е дал, а не за света. Някои сестри и братя искат да се молят за България, за цялото човечество.

Вие не сте оправили своята работа, че за цялото човечество ще се молите! Това е тщеславие.

Новото учение изисква от вас да изпълнявате волята Божия. [„Законът на Новото Раждане подразбира да изпълни човек Волята Божия.“ „Новорождение – то е живот в Причинния Свят. Там грешки не се правят вече.“ „Трябва да се разбира основният закон на Възкресението. Възкресението е едно преходно състояние от подсъзнателен живот, към съзнателен и Свръхсъзнателен живот.“  (Из: НИКОДИМ - Учителя за Библията - том 2 ) ]

Всеки ден си пожелавайте да дойде Царството Божие на земята и да работите за Божието име, и за Неговата слава. Това да бъде вашият идеал.  Щом си ученик на новото учение, ти ще останеш на последен план. Ти ще работиш за Господ, а Той ще работи за тебе. Каквото Бог ти даде, то е твоето право.

Досега хората са работили за себе си, благодарение на което са дошли до безизходно положение. Казано е: "Ако не се отречете от себе си, ако не приемете новото разбиране, вие ще се намерите в положението на Ананий и Сапфир. Те пожертваха всичко, но после отделиха и скриха една малка част за себе си. Апостол Петър го запита: Ананий, това богатство не беше ли твое? Ако дадеш нещо от себе си, всичко дай. Ако не даваш, нищо не давай.

Вие искате да служите на Господ, но не сте готови да пожертвате всичко за Него. От Него искате всичко, а вие не давате всичко. Значи, не сте готови да направите една жертва, благоугодна на Господ. Някои са готови, само на думи, за изпит.

Предупреждавам ви: Ако в нас не влезе Новата Любов, всички до един ще измрем. Ще умрем, т.е. ще влезем в по-долен свят, където ще страдаме повече. Животът ни ще се влоши десет пъти повече, отколкото е сега.

Защо ще слезеш долу, като червей и там да страдаш? И сега имате страдания, но трябва да се новородите, да се освободите от страданията. Да се новородиш, това значи, да се качиш на десет стъпала по-високо, отколкото си бил. Само Любовта ще ви направи свободни, силни.

Желая ви да се качите десет стъпала по-горе, а не да умирате. Казваш: Аз съм роден. - Ще проверя. Ако утре-други ден те носят на носилка, не си още роден.

Желая на всички да възкръснете и да кажете на онези, които са под вас: Слушайте онова, което ние ви казваме, както ние слушаме и изпълняваме Божията воля.

Желая ви да слушате онова, което Бог отгоре ви говори. Приемете Божията заповед и я предайте на онези, под вас.“


Под тебе и над тебе

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...