Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Антистрес програма


Recommended Posts

Здравейте, въпросът ми е насочен към д-р Първанов, но всяко мнение би ми било полезно. Прочетох някои от мненията Ви и виждам че съветвате при проблеми със стреса  да се направи антистресова програма. Може ли да разясните повече/дадете примери, защото аз имам проблеми със съня(събуждане в около 4-5 всяка вечер) от 2 години насам. Опитвам се да избягвам стреса и да го менажирам чрез медитация/йога/акупунктура/билки/музика но не ми се получава.

Проблемът ми започна след продължителен период на много висок стрес, аз съм на 25, в един момент започнах да заспивам много трудно и да се будя в посочения период всяка вечер. След много четене и ровене в google, научни проучвания, стигнах до извода че имам дисрегулация на ХХН оста, както и висок вазопресин(и двете подкрепени със съответните изследвания). Пробвал съм абсолютно всякакви добавки/билки които се предлагат, имам 2 големи торби, пълни с тях. Основните, за които всеки се сеща като мелатонин, магнезий, л-теанин и разни леки ГАБА модулатори нямат никакъв ефект върху събуждането. 

Отскоро има някаква полза от всичките неща, които правя и приемам, понякога успявам да поспя по 6 часа за кратък период от време, без да ставам, но всякакъв лек стрес връща прогреса и в следващите 2-3 седмици, отново се будя по едно и също време.

Бихте ли ми дали някакви по-конкретни съвети за менажирането на стреса? Мисля, че единствено остава да пробвам ремирта или подобни антидепресанти, но наистина не искам и не мисля, че са подходqщо дългосрочно лечение на проблема. 

Благодаря, Иван

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, приятелю, искам да те попитам спортуваш ли или спортувал ли си досега в живота си? Спорта може много да ти помогне в борбата със стреса, а също така би могъл да помогне доста в подобряването на съня.Доказано е, че спорт поне 4 пъти седмично помага много за намаляване на напрежението и ползите му оказват положителен ефект върху качеството на съня. Препоръчвам ти да съчетаваш силови тренировки с кардио дейност. Но запомни, че най добре кардиото се прави сутрин на гладно или непосредствено след силова тренировка. Също така ти препоръчам вечер преди лягане да взимаш топъл душ за поне 15 мин. Ползите са премахване на напрежението, натрупано през деня, отпускане на мускулите, заздравява качеството на съня, тъй като вдишвайки парата от топлината и естествения масаж, който тялото получава при допира си с топлата вода, го кара да се отпусне.Тези два аспекта, които описах биха ти били много полезни, разбира се ако си упорит и постоянен. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, да, бягам всеки ден по 20 минути, от половин година, с пулс в зоната 150-180. Повече от 20 имат обратен ефект. Помага за по-дълбок сън, но не и на прекъсването на съня. Топъл душ преди лягане също съм пробвал, понякога има ефект, понякога не.

Редактирано от hippotippo
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...