Jump to content
Порталът към съзнателен живот

03. Волята Божия - 29 март 1917 г г. - четвъртък


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Песен: Бог е Любов

Молитва: Пътят на Живота

Формула: Ще ти служа през цялата вечност

Беседа: Волята Божия 29 март 1917 г г. - четвъртък, София; цикъл "Беседи пред Сестрите" от книгата Великата Майка

Молитвен наряд за край:

Добрата молитва,

Псалом 61,

Господнята молитва

В беседата Учителя коментира текст от Евангелието: Йоан 14: 15-17

• Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.

• И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века.

• Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.

Линк към коментар
Share on other sites

Основното в беседата е естественно изпълнението на Волята Божия. Но не ми стана ясно как човек да разбере каква е Божията Воля за него конкретно? Като че ли отговор на този въпрос Учителят дава в друга беседа:

Как се разбира Божията воля? Ако си светия, лесно можеш да я разбереш. Първо се запитай, светия ли си, свещ ли си, могат ли хората на твоята светлина да четат.

Граници в живота

Всъщност за Волята Божия във форума има открита тема - тук.

Друго което ми направи впечатление е, че беседите от този цикъл са предназначени за хора напреднали духовно, тръгнали вече по Пътя. Правя това предположение от следните думи на Учителя:

Отсега нататък, каквито недоразумения и караници да има между вас, Господ е заповядал: „Вън всяка нечистота!” Бог не е Бог на гнева, а на Вярата, Надеждата, Любовта, Правдата, Чистотата. Който не изпълни този закон, да иде в Египет да прави тухли, а който иска да върви, сега е Пътят през пустинята за Ханаанската земя. Вие имате да разрешавате много важни въпроси в този живот, не отлагайте. Турете мисълта си положително: „Ще изпълня Божията Воля!” В себе си кажете това, не го казвайте на други.

Волята Божия

Всъщност какво разбира под Египет Учителят в този случай? Дали това, което казва в беседата си “В Египет”:

А Египет е физическият свят. Това дете, за да разбере света, трябва да иде в Египет да се учи. Защо е земята? Материалният свят, физическият свят е свят за наука. И когато ви гонят отнякъде, Господ ви казва: „Да идеш в Египет да се научиш“, а като се върнеш пак, ще знаеш да разсъждаваш за ония неща, които природата е създала.

Явно, че жените които са посещавали четвъртъчните беседи вече са излезли от Египет, но все още не са пристигнали в Ханаанската земя.

Египет представя света, а влизането на евреите в пустинята, това представя отиването им към Ханаанската земя. Който влиза в Ханаанската земя, той трябва да има особени разбирания върху нещата.

Рабство и приятелство

Линк към коментар
Share on other sites

Знанието в света има сила само когато се прилага...Всеки трябва да знае как да снове, да тъче и т.н.

...Не искам и да чуя за учение, което не може да се приложи.

Някой ден сте весели – това е един вид тор; скръбта е друг вид тор. Някой усеща приятно настроение, но ще мине половин час и то ще се измени. Знаете ли защо става това? Всеки, който влезе в духовния живот, ще събуди у себе си всички лоши качества от миналия живот, които са били спящи и сега, когато е дошло Божественото благословение, са поникнали. Трябва да изхвърляте плевелите от вашата градина! Някои казват, че били по-добри преди да влязат в духовния живот. Деветдесет и четири процента от вашата любов е фурда*, а само другите шест килограма са Любов. Изхвърлете фурдата, т.е. тора на нивата и нека да остане във вас само хубавото – шестте килограма.

Разбирам любовта-"фурда" като своите зависимости, които съм прикрила с думата любов. Скръбта, страданието ми показват кое е фурдата, черупката. Ако любовта ми причинява страдание, значи не е чиста - все още. Има черупка от гордост, суета, ревност, чувство за собственост... Чувствам се наранена и разочарована от поведението на близък човек - значи съм го вързала за своите представи как да бъде добър и той като не играе по тях, недоволствам... Като осъзная това, почиствам плевелите на очакванията и желанията си и така освобождавам и себе си и света от тях. И наистина действа като тор... Когато изхвърля плевела "трябва", започват да израстват най-разнообразни "може"....

Бог ще покаже един Път само за тези, които имат добрата воля всякога да побеждават в себе си своите мисли и желания. Ще турите на своята мечка по една халка и ще й давате по малко брашно....Аз бих ви попитал дали вие със себе си живеете добре? Опитайте се един месец да нямате никакво смущение, да бъдете тихи и спокойни, за да видите доколко сте добри.

Отсега нататък, каквито недоразумения и караници да има между вас, Господ е заповядал: „Вън всяка нечистота!” Бог не е Бог на гнева, а на Вярата, Надеждата, Любовта, Правдата, Чистотата.

Опитът, според мен, изисква от нас да се учим на внимание към чувствата и мислите, които носим в себе си и които проявяваме. Вниманието НЕ означава да ги прикриваме, маскираме - външно да сме тихи и спокойни, за да ПОкажем, че сме добри.

Вниманието казва "може":

- Мога да изпитам смущение, както може и другият човек...

- Мога да отделя това смущение от себе си и от другия и да го разгледам, за да го разбера - откъде е дошло, защо и какво иска да ми каже, даде и вземе от мен...

- Мога да го превърна вътре в себе си в благодарност и радост - тогава недоволството и тревогата ще се стопят и ще се превърнат в спокойствие...

- Мога да оставя другия човек сам да се справи със своето смущение, ако желае - и когато пожелае и успее, и както реши, че за него е най-подходящо. Защото вярвам в неговите сили и свобода....

Първият закон е на страданието. Вторият закон е на изкушението – духовете ви изкушават чрез хората. Третият закон е на Божественото благословение. Колко велики закони са те, само да можете да ги разберете! Ще ги научите заедно по теория и практика. Дойде ли някой да критикува, кажи му: „Ти имаш ли стан? Ела да тъчем!”

Волята Божия

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

В много от беседите си Учителя казва, че Божественото е във всеки един от нас, човешкото ни отличава. За да разберем каква е Божията воля, ние трябва работим по човешкото в себе си и да развиваме божественото. Това означава да надмогнем егото си, да разширим съзнанието си и да поискаме да сме част от останалия свят. Когато стигнем до този момент – да чуем Бог, ще правим по-малко грешки, ще вървим напред и нагоре в своето развитие. Какво ни пречи да Го чуем? Може би това, което ние смятаме че е гласа на Бога. Но едва когато прочистим ума си (превърнем го в един чист съд), когато отворим сърцето си за него нещата ще се оправят, ние само трябва да променим разбирането си за връзката с Бог.

По какво ще разберем, че изпълняваме Божията воля – може би по чувството на спокойствие и удовлетворение, което изпитваме.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Първият закон е на страданието. Вторият закон е на изкушението – духовете ви изкушават чрез хората. Третият закон е на Божественото благословение. Колко велики закони са те, само да можете да ги разберете! Ще ги научите заедно по теория и практика. Дойде ли някой да критикува, кажи му: „Ти имаш ли стан? Ела да тъчем!” Някой не живее добре – станът му не е нагласен добре. Ще отрежете платното и ще го насновете наново. Забъркали сте становете и на мъже, и на жени и сега всички плачете...

Закона за изкушението?!.Не бях го разглеждала по тоя начин до сега.Случва се ,някой да ни предизвика,да ни провокира.Ако ние сме спокойни ,в добра кондиция,лесно минаваме през това .На ум си казваме,че човека,сякаш са го обладали зли духове,но ние не се връзваме и изчакваме да мине ,ако ни е близък или просто игнорираме,ако е непознат.Не така стои въпросът обаче,ако ние не сме чак толкова хармонични.Не случайно Учителят говори за тези неща в беседите пред сестрите.Ние жените сякаш сме по- склонни да променяме настроенията си и да робуваме на емоциите си.На практика всеки един контакт с други хора,при който има някакво напрежение,очакване,сблъсък е изкушение.Изкушението се изразява в това- да забравим ,всичко ,за което се готвим с години -търпение,благост,доброта и да влезем в битки,в малки битки,от които излизаме с рани,които понякога не зарастват лесно.Особено,ако сблъсъка е с хората от най-близкото ни обкръжение.Децата,партнъора ни,родителите.Изкушението да влезеш в конфликта с идеята -"на война ,като на война" и по=добрия вариант,ако можеш да се овладееш,да помислиш три пъти,преди да изречеш упрек или нещо друго.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...