Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Информация за хижите в планините


altai

Recommended Posts

Не знаех кьде да го посна,затова го пускам тук.Моля някой да ми помогне!!На тел. който са дадени на саита за хижите в Рила планина и по точно тел. на х.7 Рилски езера никой не отговаря.А с приятели искаме да се качиме юли за 5 дни а не мога да резервирам места защото никой не отговаря на тях!Предварително благодаря!P.S. Това са тел. които никой не вдига:0896 7159 74    0888 50 32 35 ( а този е грешен) 048 888 909 А тоз пьк не сьществува вече!! :o

Линк към коментар
Share on other sites

Не знаех кьде да го посна,затова го пускам тук.Моля някой да ми помогне!!На тел. който са дадени на саита за хижите в Рила планина и по точно тел. на х.7 Рилски езера никой не отговаря.А с приятели искаме да се качиме юли за 5 дни а не мога да резервирам места защото никой не отговаря на тях!Предварително благодаря!P.S. Това са тел. които никой не вдига:0896 7159 74 0888 50 32 35 ( а този е грешен) 048 888 909 А тоз пьк не сьществува вече!! :o

Стара хижа, хижар: Павел Танинчев - 0888503235. Данните са от преди 1 год.

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Здравейте!

Много ми е необходима информация за хижа Седемте езера.

Като я затвориха миналото лято през август, ще реботи ли това лято?

Къде би могло да се отседне за няколко дни през юли, освен в хотел Рилски езера?

А дали има пряк транспорт от София до лифта при х. Пионерска, маршрутка примерно.

Ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори!

Поздрави на всички планинари!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Много ми е необходима информация за хижа Седемте езера.

Като я затвориха миналото лято през август, ще реботи ли това лято?

Засега хижата е затворена.

И няма изгледи да заработи отново.

Официалното обяснение е, че водата от Второто езеро е микробиологично замърсена с Escherihia coli и не е годна за консумация.

Такова замърсяване може да се породи само от човешки екскременти и вероятно е причинено от къщичката на Горското, която се намира в близост от Третото езеро и се приемат и туристи.

Министерството много пъти тихо е отминавало искането на хижаря за получаване на разрешение за сондаж и кладенец....

Сега се води дело, което изглежда ще се отлагага и проточи.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

ще ви опиша нещо, което се случи с мен преди години на хижа Седемте езера. Не си спомням годината, беше през септември и от хижа Вада поех за езерата да си прибера разни неща, които не можах да сваля , когато си тръгнах в края на август. Времето беше влажно, мъгливо и студено.Минах над първото езеро, пресякох лагера, който беше обезлюдял и нямаше никой. Наближих хижата и си рекох: ще вляза в столовата да се преоблека и да пия топла вода.Вътре имаше двама младежи. Преобпякох се и отидох на гишето с канчето си да поискам да ми сипят топла вода. Казаха ми , че трябва да си платя водата. Рекох: искам вода, не искам чай. Отговориха ми: не може , плаща се. Отказаха да ми сипят вода. Не казах нищо. Като и да е, не се е случило, кой знае какво, няма страшно, в раницата си имам газово котлонче и шише с вода, а и най-важното, наблизо е и изворът на Благият ни и Светъл Учител. Минаха години забравих за случилото се. Затвориха хижата и в съзнанието ми изплува случката с празното канче и отказаната ми вода. Направих паралел с водата за моето канче и водата за хижата.

Мисля, че поместих мнението си където нетрябва. Имаше някъде отворена тема за затварянето на хижата, но не можах да я открия.Моля модераторите да го преместят където трябва. Благодаря.

Поздрави.

http://www.youtube.c...feature=related

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Благодаря за отговора! Тъжно.. Надявах се на нещо по- добро.

Още миналото лято през юли имаше признаци, че нещата не вървят надобре и чистотата на водите е накърнена.

Не само къщичката на Горското, но и огромният поток хора, идващи с лифта, видимо застршаваха равновесието

в това вълшебно и хармонично място, където душата може да си почива.

В реката, свързваща езерата, и около хижата се бяха появили плъхове, привлечени от отпадъците.

А съседната долина с езерата зад в. Харамията е все така недокосната.Там потокът от туристи не минава и е съхранено.

И нещо много магическо - от високо езерата не изглеждат привликателни, някак невзрачни са.Но ако слезеш долу, при тях,

ти се открива един необикновен свят на покой, хармония и неизказани неща.Сякаш някой ги е скрил от погледите на непосветените в хубоста на планината:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest devashaktika

Хижа "7-те езера" си работи и приема туристи. Относно водата - ние си наливахме само от извора "Ръцете, които дават".

Веронез, езерата зад Харамията, наистина са на едно непокътнато, тихо място, далеч от всички туристи, които се качват с лифта към новата хижа и преминават през платото, за да стигнат до Езерния връх. Това им е маршутът на повечето. Долу при старата хижа и край езерата има по-малко народ (поне сега в началото на юли), а както казваш в съседната долинка при Чистота и Съзерцанието - почти никой не стъпва.

За директен транспорт от София чак до лифта не съм чувала. Можеш с автобус или влак до Дупница, от там с друг автобус до Сапарева баня и после с такси или маршутка до х. Пионерска - цената е между 17-20 лв. Да не забравяме, че от Сапарева баня има и маркирани пътеки, така че може и пеш. Препоръчвам прехода до езерата през х. Скакавица с изходен пункт Зелени преслап. Много е приятен и красив. Особено сега, когато Скакавишкият водопад е така пълноводен :)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за допълнителната информация!

Познавам добре пътя откъм х.Вада. Сега ми се иска да мина от другата страна - откъм Сепарева баня.

Надявам се да има автобуси до Паничище. От там до х. Скакавица сочат, че се стига за 3 часа, а после до х. Рилски езера - за 1.30ч.

Водопадът в страни ли е или се минава покрай него?

Ако някой е минавал скоро по този маршрут, ще съм блогодарна да получа информация и впечатления до неделя вечер:rolleyes:

С пожелания за слънчеви и хубави дни!:thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

Guest devashaktika

От Сапарева баня до Паничище трябва да има маршрутки, но чакат да се съберат достатъчно хора. За автобуси не знам...От Паничище към Скакавица мисля, че можеш да минеш през х. Пионерска или х. Зелени преслап. Преди време за езерата минавах през Пионерска, но вече не ми допада - пътища, лифтове, изорани от джипове пътеки....за х. Скаквица може да е по-приятно, не съм запозната.

Мога да ти кажа, как е от х. Зелени преслап до х. Скакавица, защото от там минавах миналата седмица. По принцип до х. Зелени преслап води асфалтов път, затова не е изключено да има и други туристи :) Пътят не е много, минава се през една хубава гора, като има за изкачване един баир и си на хижата :) Да кажем около час ходене. Водопадът не е в посока към езерата и се намира на около 20-30 мин. от хижата, но се вижда от нея. Все пак ти препоръчвам, ако имаш време да се отбиеш да го разгледаш отблизо. Красив е! И местността, в която се намира също! Като стигнеш х. Скакавица точно срещу нея има писта, вляво от която в гората тръгват маркировките. За езерата има две пътеки - едната е за към новата хижа "Рилски езера", пътеката е равна, минава се през гора и се излиза точно зад хижата, има около час ходене. Другата пътека води към платото над езерата и ез. Бъбрека - ходи се в гора, след това започва изкачване, докато набереш височина и излезеш горе на платото. От там имаш около час, за да стигнеш до Бъбрека, иначе целият преход трае към 1.30 ч., може и малко повече в зависимост от темпото и багажа :). Ако избереш втория път, при повече време и добри метеорологични условия, може да се качиш и на връх Кабул.

Каквото и да избереш ти желая един прекрасен преход из вълшебната Рила! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

здравейте!

днес приятел от Асоциация на парковете в България съобщи добра новина: одобрено е водоснабдяването на хижа Седемте езера! препращам информацията, както той я предостави и който желае може да му прати разяснителни въпроси. стилът на написаното е леко неясен.. и все пак :) :

"

http://www.moew.government.bg

Натура 2000

На основание чл. 30 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр.73/2007г.), МОСВ съобщава за издадено на 06.07.2010 г. Решение № 72-ОС/2010 г. по оценка за съвместимостта, с което съгласува алтернативен вариант на инвестиционно предложение „Водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води на хижа „Седемте езера” в НП „Рила”” е поземлен имот № 65365.210.5 от землището на град Сапарева баня, община Сапарева баня, област Кюстендил, с възложител: ТД „РИЛСКИ ТУРИСТ”, гр. Самоков.

Решението се намира в МОСВ, Дирекция “Национална служба за защита на природата”, отдел „Натура 2000”, като достъпът до него се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Текстът на решението може да изтеглите от тук.

Alexander Dunchev

Vitosha Nature park

/Association of parks in Bulgaria/

1303 Sofia, Antim I str., 17

gsm. +359 885 511 022

skype: alexdountchev "

здраве и щастие на всички!

Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря, devashaktika!

В зависимост от транспорта, на който ще попаднем, ще избираме и маршрута.

Но от всичко написано разбирам, че районът на Скакавица си заслужава,

независимо в коя посока върви човек - нагоре или надолу:) .

Ще се отбия и на старата хижа, за да разбера как стоят нещата там. Ето, че се появиха и добри новини :D

Надявам се да станат хубави снимки..Всяко настроение на Рила е привлекателно:thumbsup:

Сърдечни пожелания на всички за хубаво лято!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте!

Ето информация за това как се стига от София до Седемте езера:

Най-добре е да се вземе автобус от автогара Овча купел, в 6.50ч. до Дупница.

Там още при влизането в града, на спирките представители на фирма за транспортни услуги

питат кой ще пътува до Паничище./Нали сезонът е започнал/ Маршрутката изчаква двайсетина минути,

за да се хванат и пътници, пристигащи с влак в Дупница и тръгва в 8.30ч.

Така можеш да се окажеш в жизнерадостна група от южнокорейски студенти и ветерани туристи.:thumbsup2:

В Сепарева баня пак се изчакват евентуални туристи и кам 10.30-11ч се стига при лифта до х. Пионерска.

Когато си с багаж за една седмица, този начин на придвижване ми изглежда добър:rolleyes:

На слизане, при х. Пионерска може да се разчита на маршрутка до Дупница в 15.30ч и в 17.30ч

Ето телефоните на транспортната фирма ЕТ"Калин Гелев" 088 51 48 906 и 089 67 78 521

Условията в х. Рилски езера са много добри. Има хубава и уютна туристическа кухня /освен ресторанта/.

Трябва да се направи предварително резервация.Хижата има подробен сайт.В стай с 6 легла нощувката е 15лв.

А в двойна стая - 48лв / за стаята/.

Хижа Седемте езера РАБОТИ и приема туристи!Минах от там. Нощувката е 12.лв в обща стая, а условията същите - без течаща вода, с тоалетни на 100м и

с несигурно чиста вода за пиене. :(

Надявам се моята информация да е полезна.

Хубаво лято!:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Здравейте,

Не зная дали това е точната тема за въпроса ми, но ще опитам. Ще водя приятели чужденци на Рилските езера на пролет. Планирам приятна програма за тогава и моля планинарите да отговорят, може ли за един ден да се видят езерата, с тръгване от София - Паничище, през х. Скакавица до езерата, поне най-близките и да се направи слизането до х. Вада за нощувка в Говедарци? Колко часа е прехода приблизително, за млади хора до 45 г. възраст с добра физическа подготовка, но не планинари?

Благодарна съм за отговорите ви, ще ми бъдат от голяма помощ!

През пролетта все още има доста сняг по тия места ! Една такава екскурзия е най - разумно да се направи през юли или август !

http://www.youtube.c...h?v=-rTZkoke6f0

Поздрави !

Линк към коментар
Share on other sites

Маy4eto, тук има телефони : http://www.tourism-b...ija_kumata.html .Можеш да попиташ.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...