Jump to content
Порталът към съзнателен живот

вегетативни пристъпи


Recommended Posts

здравейте,от ноември м.г. при мен започнаха внезапни и чести позиви за уриниране,които впоследствие започнаха да предизвикват вегетативни пристъпи.Тези пристъпи са изразени с болка в тила,след това главата ми се стяга и се появява болка в слепоочието,ставам неадекватна,неработоспособна,губя концентрация,става ми или много горещо,или много студено,ръцете ми се разтреперват-това продължава около 2-3 часа.След като отмине пристъпът се чувсвам уморена и отпаднала.Лекувах се при невролог през януари т.г.,изписаха ми лекарство за тревожни състояния.Всичко отшумя с изключение на позивите,за които също пих лекарства,изписани от гинеколог.От тогава съм получавала 2 леки пристъпа,а днес получих много тежък-повече от 4часа.Незнам към какъв лекар да се обърна,напоследък съм много неспокойна,притеснена,постоянно си мисля,че съм болна от нещо или,че ще се разболея,а изследванията при личния лекар показват,че съм добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Мнението ми е без всякакви претенции за правилност. Просто ще споделя първото, което ми хрумна при прочита на горното.

Пристъпите напомнят моите чести мигренозни пристъпи преди време, които бяха по-продължителни. Като общи в случая виждам болките в тила, главоболието, разсеяността, чувството на изтощение. Те може да се изявят от спазми на малките кръвоносни съдове, на гладката мускулатура по-общо. Останалите признаци могат да се свържат с промени в нивото на кръвната захар. На мене ми помогна диета без месо и без прекаляване с останалите белтъчни храни. За няколко месеца пристъпите намаляха постепенно до почти пълното им изчезване. В началото на пристъпа помагат две таблетки валериан или валидол, понеже освен успокояващо действие, предизвикват отпускане на гладката мускулатура и разширяват периферните кръвоносни съдове. Помага приемане на препарати с повече витамини от групата В, например бирена мая, също на калций и магнезий. Тези добавки могат да се купят без рецепта.

Ако кръвната захар "играе", което може да се свърже с пристъпите на изпотяване, често уриниране и чувство на умора, необходимо е да се погрижите за хранителния си режим - примерно четирикратно редовно хранене с пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове, ядки, качествени мазнини. Да не се прекалява по количество със сладките неща, понеже техният ефект по отношение на кръвната захар е "пинг-понг" - отначало я повишават, предизвикват отделяне на по-голяма доза инсулин, след което тя пада рязко. От всичко трябва да се яде, но с мярка. За месото е доказано, че има токсичен ефект върху обмяната, разните старчески промени и усложнения при различни заболявания настъпват по-бързо. Същото важи за цигарите.

Всички тия признаци може да са в резултат на стрес, който не е отработен, също неправилно хранене и недостатъчен сън. Реагират жлезите с вътрешна секреция, нарушават се множество процеси. Трябва натрупания от стреса адреналин да се отработва с физически усилия - тичане, танци, гимнастика, колоездене, тенис... казвам го и на себе си. Пеенето също помага. Възстановяването може да стане много бързо, за по-малко от месец.

Аз и колежката ми редовно си четем вицове и се смеем, глезим се и се държим като малки деца.

И, както е казал Карлсон, който живее на покрива:

"Спокойствие и само спокойствие!"

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Състоянието ви прилича (доколкото мога само да предполагам по думите ви) на соматоформно разстройство - соматизационно или соматоформна вегетативна дисфункция. Това е невротично разстройство и се третира от психотерапевт! Разбира се, точна диагноза може да ви бъде поставена не тук в интернет, а след консултация при психиатър - психотерапевт.

Преди да се обърнете към психотерапевт обаче се уверете, че няма телесна - хормонална или друга дисфункция (както е писала по-горе Латина)!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравей bonnyta

казваш много малко за себе си, освен тези симптоми. Какъв живот водиш? Удовлетворена ли си? Кое те прави щастлива? Как се глезиш и забавляваш? Редуваш ли работа и натоварване с почивка? Как се защитаваш ако някой се опитва да се възползва от теб? Можеш ли да си груба, саркастична и зла, когато това се налага или гълташ всичко навътре? Обичаш ли живота?

Ако няма биологична причина за тези пристъпи, значи те ти служат за защита. От какво?

Може да звучи като клише, но ако отговориш честно на тези въпроси и отговорите не те удовлетворяват потърси твоя терапевт. Човека, който да ти поможне да се справиш с предизвикателствата на живота. И с приключението :)

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...