Jump to content
Порталът към съзнателен живот

62. В мое име


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Вехади - песен

Добрият път - молитва на ученика

Всички народи да Ти служат с радост... - формула

Преди беседата е добре да се прочете евангелие на Матей 18.

Беседа: В мое име

Молитвен наряд за край:

В началото бе Словото - песен

Да пребъде Твоят Дух в нашите сърца - формула

Господнята молитва

"Дето са двама или трима." Двамата са умът и сърцето. Умът е макарата, която се изкачва нагоре; сърцето – макарата, която слиза долу. С помощта на тези макари човек издига волята си, която е паднала долу, и я поставя на мястото й. Тримата са умът, сърцето и волята, които всякога трябва да бъдат в съгласие. Когато двамата и тримата са в хармония, Бог е сред тях, и работите им се нареждат добре.

... ... Илия чу тихия Божи глас в себе си, който го запита: "Какво направи, Илия?" Той закри очите си със своята дреха и отговори: "Господи, от ревност към Тебе направих това престъпление." Бог му каза: "Не е този пътят, по който можеш да ми служиш. Не е този пътят, по който Царството Божие може да дойде на земята."

По Великден гледах отново изключителния филм на Мел Гибсън "Страстите Христови". Един мой близък изкоментира: "Разбираш ли сега защо Хитлер е изтребвал евреите по такъв жесток начин?!" Отговорих му: "Защото не е разбрал нищо от смисъла на Христовото учение."

Защо се дава една драма в света? За възпитание на хората. Драматическите моменти не са нищо друго, освен последствия на някакви неправилности в човешкия живот. Страданията на действащите лица се дължат на интриги и на лоши постъпки между самите тях.

Това ми прозвуча много актуално. Много често хората разсъждават така - от къде на къде аз ще "плащам" за грехове, които не помня,че съм извършил, т.е. според тях е несправедливо да носят отговорност за грешки, които няма съзнание да са извършили. Обикновено това са хора, които по принцип нямат съзнание за грешките си, но все пак как бихте се аргументирали, ако ви се наложи да проведете подобен разговор?

Казвате на някого, че го обичате. Как ще изразите обичта си? Ако е гладен, ще го нахраните; ако е жаден, ще го напоите; ако е бос и окъсан, ще го облечете; ако е невежа, ще го научите на нещо. Аз вярвам само в Любов, която дава. Аз не вярвам в Любов, която се изразява в чукане на пълни чаши и пиене наздравица за благото на този или на онзи народ. Ще седнат няколко души пред чаши, пълни с вино, ще се чукат и ще пият за доброто на България. Това не е нито Любов, нито Обич. България се нуждае от герои, от хора с характер, с Добродетели, с Вяра, които могат да издържат на всички условия.

Това, което става с вас, става и с целия свят. Светът представлява велика, колективна душа. Каквато е участта на великата душа, такава е участта и на малката душа. И обратно, каквато е участта на малката душа, такава е и на голямата. Малката душа може да спре голямата в пътя й; и голямата може да спре малката – това е закон в Природата. Всеки човек може да спре движението на трена. Как? Като извади една релса от пътя му. Всеки може да подвижи спрелия се трен, като тури извадената релса на мястото й. Човек може да направи и едното, и другото, понеже е фактор в света. На човека е дадена свобода да прави каквото иска, но той не може да бъде свободен от отговорност за своите дела. По отношение на вселената, човек е малък, но често малката причина произвежда големи резултати и последствия.

Никой няма право да малтретира майка си, която е посветила здравето, силите си, живота си за него. Позволи ли си да се отнася грубо и жестоко с нея, скъпо ще плати. Ако бащата и майката не изпълняват с Любов задълженията си към своите деца, ще платят четирикратно. Болестите на съвременните хора не са нищо друго, освен полици, които те изплащат за неизпълнен дълг към децата си, когато са били родители, или към родителите си, когато са били техни деца. – "Какво да правим, за да се излекуваме?" – Да обичаме родителите си, да обичаме своите братя и сестри.

Някои религиозни хора славят на думи името на Бога и на Христа, а като излязат от черква, веднага започват да роптаят и да протестират. С това изказват недоволството си от живота. После, дойде някой да ме пита, вярвам ли в иконите, в кръста, паля ли свещи. Отговарям: обичам иконите, обичам и кръстовете, но живите.

Пак Великденски асоциации - хора, празнично облечени, чакат на опашки с часове пред или в църковните храмове - да си вземат върбичка, да целунат кръста или ръката на свещеника, да се поклонят пред някоя икона, да запалят свещичка... Един път в годината, за няколко часа, че даже и тогава на опашките може да се чуе някоя грубост... Прибират се в къщи или даже още по пътя са забравили от къде се връщат, дали знаят всъщност защо ходят!? Трапези, телевизии, политики, клюки... нищо друго не се променя в ежедневието, но иначе остроумно си разменят реплики от рода на "Като че ли само един ден в годината трябва да сме добри и вярващи!?",които естествено винаги се отнасят до "другите"... И така "маскарада" продължава...

Днес България има нужда от герои на фронта срещу злото, които да проявят търпение. Носете тази мисъл навсякъде. Помнете: няма зло за България. Българският народ ще се повдигне. Бог ще даде на България толкова земя, колкото й е необходима, даже и повече, отколкото очаква. След хиляда години България ще бъде голяма, ще разполага с толкова земя, колкото не е предполагала, ще я управлява един от най-добрите царе. Ще има и добри поданици: добри свещеници и учители, добри съдии и управници, разумни майки и бащи, безкористни търговци, трудолюбиви земеделци. България ще се превърне на райска градина, а българите ще бъдат облечени в празнични премени. Това ще се сбъдне след хиляда години.

В мое име

За по-красив и оптмистичен край на тази беседа лично за мен , а и за всички нас, не можех и да си мечтая! :3d_015:

Забележка: Беседата е подготвена от Моника13

Линк към коментар
Share on other sites

Когато умът е пълен с възвишени мисли,

сърцето – с движеща се творческа сила,

а волята – бременна с велики Божии Добродетели,

Светата Троица?

Аз съм там. Кой е този Аз? Единният, от Когото всичко произлиза. Нека всеки се запита: "Бременен ли е умът ми с възвишени и светли мисли, сърцето – с творческите енергии на Доброто и волята – с прояви на Доброто?" Когато казваме, че Бог създаде света, разбираме Доброто, защото творчество има само в Доброто. Когато отнемете живота на човека, вие му причинявате зло; когато му върнете живота, причинявате му Добро.

Какво означава да "върнем живота на човека"?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...