Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Национален поход за Рила под надслов „Обичам Рила, ходя пеша!”


Recommended Posts

9854fe51a0e7fd04.jpg

Скъпи приятели, любители на природата и пешеходния туризъм,

Заповядайте на Национален поход през Витоша и Верила до Седемте рилски езера по международния пешеходен маршрут Е4! С похода искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.

Инициатори на похода са коалицията от над 30 неправителствени организации и граждански групи „За Да Остане Природа в България” и един от членовете й „Граждани за Рила” – възникнала преди около 2 години неформална група от хора, съпричастни към проблема с развитието на масовия туризъм в един изключително красив и неповторим район на България. За съжаление масовият туризъм у нас е показал, че не може да бъде устойчив. Презастрояването и комерсиализирането на българските планини е проблем, който не подминава и района на Северозападна Рила и Седемте рилски езера и предизвиква остра гражданска реакция.

В последните две години апогей на гражданската кампания за защита на българските планини е борбата за спиране на проекта „Кабул – Езерата – Паничище”, известен още като „Супер Паничище”, който предвижда изграждането на ски курорт, навлизащ на 80 % от площта си в НП Рила, силно урбанизиращ и комерсиализиращ района на Седемте рилски езера и увреждащ непоправимо един от главните водоизточници на България – северозападния дял на Рила.

Повече за закононарушенията в Рила: http://forthenature.org/cases/18/

Бихме се радвали, ако подкрепите похода в защита на рилската природа, като участвате сами в него. Искаме да направим един красив и забавен, изпълнен с настроение и песни поход, както и да запознаем повече млади планинари с туристи „ветерани” от дружествата. Наистина ще се радваме да прекараме това време заедно!

Датите за похода са:

12-ти август 2009 (сряда) – тръгване от хижа Алеко, Витоша (час на събиране – 9.00, час на тръгване – 10.00);

14-ти август следобед (петък) – пристигане на поляните около вр. Зекирица в Лъкатишка Рила, където ще се изгради бивак в близост до границата на НП Рила, но извън него;

15-ти август (събота), 10.00 ч. – на хижа Пионерска към похода се включват всички хора – приятели на Рила, дошли само за събота и неделя. Вие също можете да се присъедините само за тази част на похода. На този ден ще се качим пеша до Езерата, ще направим класическата обиколка и вечерта ще слезем отново на бивака около Зекирица. Който желае, може да си тръгне още същата вечер, който иска – нека остане и да се прибере с основната група на следващия ден към Сапарева баня;

16-ти август 2009 (неделя) – край на похода.

Нощувките са предвидени да бъдат изцяло на палатки, поради три причини:

- по маршрута на Е4 между Витоша и Рила хижи няма;

- в този период рилските хижи са пълни, заради събора на Бялото братство;

- хижите Скакавица, Рилски Езера, Пионерска и Ловна са взети от офшорната фирма „Рила Спорт”, основен инвеститор на проекта „Супер Паничище”, с твърде неясен произход на капитала.

Техническа информация:

Цена за участие няма. Всеки си носи храна, нощувките са на палатки. Възможности за транспорт до Алеко, до и от Рила има много. Информация за тях ще има допълнително.

Инвентарът за бивакуване също се осигурява от участниците или от клубовете, в които те членуват. Местата за бивакуване в близост до водоизточници ще се определят до две седмици преди датата на тръгване.

За по-добра организация от наша страна, моля заявете участие на този адрес: saverila@gmail.com. В „subject” или „тема” пишете „Nacionalen pohod za Rila”

Интересува ни: колко души, от коя организация и в коя част на похода (от самото начало на 12.08 или за частта от 15.08) ще участват.

За контакти и въпроси:

Михаил Михов (тел. 0889 620 483), Вера Петканчин (тел. 0899 38 58 59)

„Граждани за Рила”

Източник: www.ForTheNature.org

Редактирано от Теодор
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...