Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Дъгата

Мисли на Учителя за житото и хляба

Recommended Posts

Разумният се радва повече на житното зърно, отколкото на парите. Житното зърно се размножава и храни целия свят. Ако има жито, с парите можеш да си купиш, колкото искаш; ако няма жито, парите нищо не струват. Житото се яде, а парите не се ядат. Парите не дават нищо от себе си, а житото дава всичко, затова е станало толкова малко. Житото знае, къде е силата му. Ако го обработвате, в продължение на десет години можете да станете богат човек. Малко е житното зърно, но цял свят храни.

Всяка светла мисъл, всяко светло чувство и всяка светла постъпка са като житните зрънца. Малки са те, но всесилни. Те носят благо за целия свят.

Устойчиви връзки, СБ, 1942г.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съвременните физиолози и хигиенисти казват, че човек трябва да промивни храната, която днес употребява. За да промени храната си, човек трябва да има убеждение. При това, той трябва да знае, каква храна да употребява. Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче, тъй както днес мелят житото и приготвят хляб, голяма част от хранителните му вещества се губят. За да може да използува всички хранителни вещества на житото, човек трябва да изоре нивата си с любов, да посее и да ожъне житото с любов. При това, като впряга добитъка си на работа, той трябва да се отнася към него с любов. Малцина вярват в това, но един ден всички хора ще се убедят в истинността на моите думи.

Плодът на Духа, СБ, 1939г.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

"Формата на хляба не е хлябът и вкусът даже не е хлябът.Но хранителността, която той може да има, и която може да ви даде нещо това е хлябът.Но хранителността, която той може да има и която може да ви даде нещо, това е хлябът.Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали.Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода.Важно е да се дъвче много добре, да се яде с любов, благодарност и разположение.Хората направо се осакатяват, като си угаждат в яденето и като набързо се нагълтат, без да дъвчат.

/"Мисли..."1981/82г.с.103/

"Ще кажете, че меленето на житото е необходимо.Не, това е най- несполучливият опит , който човечеството е могло някога да направи.В Божествената книга не съществува закон, според който житото трябва да се мели на брашно.Когато житото се мели на брашно, хранителните му вещества излетяват навън, а остават слабохранителните, които човек използва."

/"Крадецът и пастирът"с.269/

"Житното зърно е Христос.Целият свят се храни от Христа.Житните зрънца са Неговото тяло.Веществото на житното зърно това са соковете, с които са се хранили ангелите.Житното зърно е емблема на Христа.И във всичките плодове, които има, Христос се олицетворява в своята чистота.И тъй, ако ние се храним с жито и плодове, животът ни ще бъде по- чист и по-свят."

/"Мисли..."1986/87г. с.86/

"Житото е емблема на търпение.Всеки, който иска да бъде търпелив, трябва да яде по сто грама сурово, неварено жито, като го разделя за три пъти на ден, по 33рама.Ще го дъвчете дълго време в устата си, докато се сдъвче добре.Два часа след ядене на житото ще пиете гореща вода.Тъй се придобива търпение"

/"Настанало е Царството Божие",беседа "Да не се смущава съцето ви"с.31/

"ХРАНЕНЕ ПОСТ И ЖИТЕН РЕЖИМ" Светозар Няголов

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

По някой път хлябът е твърд.Защо става твърд?Твърд е защото вие го приготвяте.Не знаете как да го месите.Например, ако на хляба, на житото турите малко картошки мекотата е малко по- голяма.Казано е, че злото изсушава хляба, а доброто го омекчава.Един човек като ти даде хляб, по хляба може да знаеш добър ли е или лош.Даже едно дете като се роди, дайте му да яде и вие ще знаете какво ще стане това дете.

Едно, две три 31.12.1941г.ООК "Буден ум и будно сърце"

Взели ти нещо, дават ти друго.Какво има, че ти взели хляба?Взели твърдия хляб, ще ти дадат мек.Ние имаме теории, че студения хляб е по- здравословен.Според мен топлият хляб е по- здравословен, отколкото студеният.Студеният хляб за пълните е на място, но за сухите не е на място.За сухите хора е топлият хляб, мекият хляб, изваден от фурната.Който е сух, топъл хляб да яде.Онзи разположеният, дай му сух хляб, нека го дъвче, да има какво да работи.Пълничкият е разположен, по- мързелив е .Онзи, горкият, понеже е работил дълго време, дай му мекичък хляб, с много малко работа, да придобие повече.

Разумна почивка 29.10.1941г.ООК "Буден ум и будно сърце"

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Вие всички сте месили хляб.Но там има изкуство.Аз съм гледал специалисти, домакини има по месенето.Та има едно различие.Някой път някоя домакиня казва, че не омесила хляба;намират причина, че хлябът не е омесен добре.Други намират причина, че не е добре опечен хлябът.Трети намират, че брашното не е добро.Все някъде намират причина.Питам ви:че как се меси хляб?Казват:мачкат там нещо, слагат малко вода,, сол, брашно, мачкат ,но особени специалисти има, да се меси.тестото като го обръщат, у някои обръщането върви особено, по особен начин.Та го омесват хубаво.И после, трябва добре да се опече.Накой път домакинята е имала добро желание, месила го е, но не го е доомесила, или пекла го е и не го е допекла.Не е виновна жената.Не се е доомесил или не се е доопекъл-кой е крив?Като ще месиш хляб, вземи от прясно брашно, че да правиш хляб.

Приложението като източник на знанието 27.10.1935г."Трите родословия"УС

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Но нека се обърнем към историята на житното зърно.Когато го посеят в земята, какво бихте казали, ако бихте били на негово място?Ще кажете "Свърши се с нас, изчезна нашият живот, изгни!"Но в житното зърно има повече вяра, отколкото у нас.Когато е погребано в почвата, то не гние и се сплува, но веднага разбира езика на слънцето и щом първите негови лъчи се появят , казва си:"Аз няма да умра, аз ще възкръсна и ще принеса плод за други"И в него се заражда енергия, и то почва да се стреми към слънцето, завързва, узрява.Но хората не го оставят- вземат сърп и го изрязват.

Ако бяхте на мястото на житното зърно, какво бихте казали?-"И това било живот и свят, който Господ създал!"Но житното зърно има велико търпение, то казва"Вие ще видите каква е още моята история"Изваждат го от воденицата на брашно, донасят го в къщи, но пак не го оставят на мира- запретне се сега пък жената със своето сито, пресява го , едно хвърля, друго изсипва в нощвите, туря му квас и замеся хляб.Вие да сте на мястото на житното зърно, ще кажете"Нашите страдания се свършиха вече"Не като втаса, хайде в пещта вътре и като го извадят оттам, виждаме ония хубави самуни.Ако сте на мястото на житното зърно, ще кажете:"Най - сетне нашите страдания се свършиха"Но като мине малко, почнат да чупят тия хубави самуни и да ядат.Житното зърно по такъв начин влиза в стомаха, образуват се сокове, които влизат в нашия ум.И какво става?- в нашия мозък се образуват велики мисли, в нашето сърце- нови желания.Житното зърно носи дрехата, облича нашите чувства- то се излива в перото на писатели и поети, излива се в лъка а цигуларя.

Ето това дава житното зърно.И ако това зърно не беше прекарало процеса на туй развитие, никога не бихме видели тия хубави неща в природата.Защо?Защото житното зърно ни дава сила да гледаме и виждаме.Затуй казва Христос:"Аз съм жив хляб"А за да бъде човек жив, трябва да бъде в общение със своята среда , да се впусне в нея, да помага и да му помагат.Както житното зърно е минало през този процес, и ние трябва да се жертваме по същия начин.И жертвоприношението не е толкова тежко.

Житното зърно 05.04.1914г.Сила и живот- първи том НБ

Редактирано от Дриада

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×