Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Трети национален кинопреглед


deteva

Recommended Posts

logo_fest.jpg

ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КИНОПРЕГЛЕД

ЗА БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО

11-15 май 2010

София

До

Кинодейците изкушени

от Археологията, Историята и Наследството

ПОКАНА

На 11 май в Националния археологически институт с музей към БАН ще започне Третия национален кинофорум за българско наследство. Той ще се проведе в условията на финансова криза, но и на новото пренаписване на историята благодарение на модерните методи за анализ и изследвания. Многобройните открития на археолозите ни заслужават да бъдат видяни от целия свят, за да намерят най-сетне своето място в учебниците по история на цивилизацията, на изкуството и културното наследство. Нашите учени изглеждат мотивирани като никога досега да проникват в тайните на миналото донесени до наши дни от уникалните артефакти, с които е пребогата страната ни. Нали сме третата страна в Европа по броя на разкритите културни и исторически паметници, ако прибавим и тези, които още не са разкрити и ограбените, които лежат далеч от очите ни в частните колекции и иманярски сбирки, със сигурност сме първи! Все повече данни сочат, че най-старата европейска култура е заровена тук, че тук по поречието на Марица, Струма и Места е бил входът към Европа, по който са минали и най-рано са се установили първите европейски заселници. Чакат ни още новости за човешкия геном, уникални страни от нашето наследство.

Археологическият материал е богат и очаква филмите ви за него. Националният археологически институт с музей към БАН и Международната фондация за българско наследство „проф. Петър Детев” ви чакаме с вашите нови филми, чакаме вашите кинодокументи, които най-бързо ще ни превърнат в част от Паметта на земите ни. Заедно с нас ви чакат всичките ни музейни работници, както и колегите ни по света, чака ви веригата музеи, галерии, училища, културно-просветни организации, библиотечната мрежа у нас и в чужбина. Нека дадем на сънародниците си знания и самочувствие на най-стария народ в Европа и да покажем на света своето уникално наследство. Позволете ни да събудим позадрямалия интерес на българина към високите културни ценности.

Изтеглете заявката си за участие и регламента от www.bulgarianfilms.com

Адресът ни е:

гр. София 1000,

ул. „У. Гладстон” 20-22

Международна фондация за българско наследство

проф. Петър Детев

(за филмовия преглед)

Запитвания и допълнителна информация може да получите на тел. (02) 980 88 13 или на имейл: kinopregled@gmail.com И побързайте – срокът е до 20 април т.г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...