Jump to content
Порталът към съзнателен живот

aia

Участници
  • Общо Съдържание

    13
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    aia reacted to д-р Тодор Първанов in Страх от провал   
    Тъй като не съм много на ясно ,искам да знам този "ток" какво е ? Това компулсията ли е ?
     
    Това е адреналина ти, не е компулсия.
     
    Ето например вчера имах много тревоги на работата и вечерта се събудих в 2 часа с усещането на този ток и ужасна тревога.Възможно ли е да получавам такъв ток или каквото е без да има мисли ? 
     
    Нормално  е, когато си бил превъзбуден през деня да имаш такива усещания.
     
     
    Задължително ли е да предхожда мисъл и след това тревогата ?
     
    Не е задължително, но все пак в повечето случаи е последица от мисъл.
     
    Защото понякога немога да засека мисълта или просто не е разпознавам като натраплива а има тревога. Е след "тока" имаше много мисли една след друга толкова ми се натрапиха ,че чак мислех че полудявам
    Ставах, лягах не ме свърташе на едно място.
     
    Адреналин, означава енергия- трябвало е да потичаш малко за да я изразходиш.
     
     
    Ставаше ми топло студено и треперех цялата от тревога.Е все пак това ми се случва много рядко ,от години не беше толкова силно ми се случвало.Повечето пъти е по -слабо , но пък постоянно и досадно.
     
    За следващият път, вече знаеш, почваш да клякаш или бягаш и ще се успокоиш.
     
    И също  , по какво се различават обикновенните отрицателни мисли  и натрапливите ?
    Ясно е че натрапливите са отрицателни , но кой не са мой ?
     
    Няма отрицателни и положителни мисли. Има песимистични и оптимистични мисли.
    Песимистичните ти мисли, са плод на твоите убеждения изградени още от детството ти.Ти си ги приела за реална истина и не се бориш с тях.
    Натрапливата мисъл, се разминава с твоите убеждения, за това и ти инстинктивно се бориш с нея, и въпреки желанието си не може да я махнеш от съзнанието си.
     
     Как да ги различавам като и постоянно се менят?
     
    Тялото, приемаме за начало, че всяка мисъл  която те напряга е натраплива.  Практически това не е така, някои от песимистичните ти  убеждения също те напрягат , но за целта на терапията временно приемаме тялото за индикатор и нищо друго. Не може,интелектуално да решаваш коя мисъ каква е, едно момиче скоро писа, че го е правила, после самият процес, на обмисляне е станал натраплив.
     
     И даже немога да определя и как да кажа ....тема на мислите. Е най-често е провал , че хората мислят зле , че изглеждам зле ..че ако не направя или кажа еди какво си нещо лошо ще стане и т.н 
    А обикновенните отрицателни мисли те ако не са натрапливи няма да ми създават тревога ли ? Ама като са отрицателни как няма да ме разтревожат?
    Точно така, за това приемаме и тях за напрапливи.
     
    Друго искам да питам  за моето ОКР психолог би ли ми помогнал ?? Трябва ли да е психотерапевт или може само психолог ? 
    Тъй като съм от малък град  и има само двама единия е психолог другия терапевт ,но ако нямат голям опит с тревожните разтройства ще има ли ефект ?
     
    Божа работа, тук точен отговор няма.
     
    Защо като спортувам няколко часа след това нямам симптоми , няма мисли няма нищо.. И да има мисли си минават като транзит .Мине ли известно време и айде пак тревоги и лудорий.
     
    Изразходваш адреналина, а без него няма напрежение.
  2. Like
    aia got a reaction from Стоянка-таня in Психотерапия по скайп   
    Здравей!
    От личен опит - ако правиш контакт с терепавет по скайп е хубаво да е възможно най-близо до живия контакт, т.е. освен аудио да има и визуална връзка. Избягват се много недоразумения, а визуалния контакт може да даде много и повече информация за теб и проблема ти заедно с думите или въпреки тях. Успех!
  3. Like
    aia reacted to д-р Тодор Първанов in Сериозни проблеми с концентрацията и паметта.   
    http://iztok-zapad.eu/books/book/757
     
    Купи си тази книга и следвай съветите.
  4. Like
    aia reacted to д-р Тодор Първанов in ОКР   
    Здравей!
    Отбелязвали сме многократно,  че консултациите в сайта не могат да заместят нуждата от психотерапия. За себе си съм писал ,че приемам като основна роля да помогна на питащият по кой от възможните пътища за решаване на проблема си трябва да поеме, да се справя сам, да се насочи към психиатър и започне медикаментозна терапия,  или започне психотерапия. Смятам,че тази насока е много важна и може да спести на питащия  години страдания. И за да не съм голословен, погледни този пост http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=10682.Жената която го е писала е загубила 11 години, само за това,че не е поела по правилният за нея път, в случая психотерапия.
    Вярно е, че постовете  ти са много кратки и с много малко информация, но факта,  че натрапливостите са повече  от  няколко месеца ме накара да ти препоръчам психотерапия. За това време –две и половина години  те са ти  станали навик, а за да се преодолее един неприятен и болезнен мисловен навик трябва да се изгради друг,  алтернативен- в случая на спокойно и смело мислене. Не знам как да ти помогна,  давайки ти съвети във форума да го изградиш това ново мислене или по- точно знам, но ако започнем,  ще отнеме години, много години. За това продължавам да те съветвам да си намериш психотерапевт. / пиши  на лични от къде си, може случайно да познавам някой колега/.
    Има и няколко  стандартни и известни неща, които ще намалят тревожността ти, а от там и натрапливостите в положителна посока.
    Първото е спорт. Със спорта се разграждат двата стресови хормона-адреналин и кортизол. Последният  играе роля в нарушаването на връзката между емоционалният мозък и новата кора-рационалният мозък.Това е една от причините за зациклянето на мисленето и появата на страшни мисли, които ние не можем  достатъчно рационално да отхвърлим. Спорта води и до по- добро снабдяване на мозъка с кислород, което намалява стреса вътре в самият мозък-кислорода свързва и неутрализира свободните радикали, които също блокират мисловната дейност. Не на последно място, спортувайки, ти ще се зареждаш от положителната енергия на ендорфините-вътрешните вещества на удоволствието.
    Второто е да започнеш приема  на  вещества които подпомагат тялото и мозъка да се справят със стреса, а от там и да се намали тревожността генерираща натрапливостите.
    1.Започнете приема на женшен-препоръчам индийският който се продава под името  Ашваганда
    2 Второто е , гама аминомаслената киселина.Още като студент съм я пил за спокойствие и подобряване на паметта.За подробности виж това- http://www.silabg.com/bg/780-NOW-GABA-B6-500mg--100-Caps-.html
    3.Трето, трябва да прибавиш и магнезий -него го наричат антистресов минерал, защото регулира напрежението в тялото и силата ни на реакция на стрес.Повече за магнезия виж тук- http://magnezij.com/
    4.Прибави и 5-хидрокси триптамин, ще подобри съня и настроението ти-ако си над 40 години го замени с мелатонин-за повече подробности виж това http://bilki.bg/index.php?m=320&lang=1&cat_bilki=28908&a_bilki=6361&bilki_c=922&bilki_p=2619
    5.Омега 3-6- 9 мастни кислени-те са не само протектор на сърдечносъдовата система но и мощен антидепресант. Търси такива които са и и от риба, например тези-
     http://www.nowfoods.bg/p/Super-Omega-3-6-9
    6. Прибави и поне три чаши зелен чай дневно –той съдържа  аминокиселината л-тeанин-за нея проверете сама в нета
    7.Фолиева киселина и витамини от група В-набави си ги хранейки се със сурови ядки, за подробности вижте това-
    http://www.edna.bg/zdravoslovno/hrani/iadki-s-lechebni-svojstva-4625966
    Третото е, да добиеш контрол върху тялото си чрез овладяване на някакви релаксиращи техники. Най-просто е да овладееш коремното дишане, за подробности виж тук-http://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
    Може и да се запишеш и някой йога клуб.
    Това са известни и познати препоръки, които могат да повлияят тревожността  в известена степен. Те могат да се ползват от всеки човек.  Но когато се касае за тревожност с продължителна давност, натоварена  и с натрапливости, трайно решение може да се получи само с психотерапия.
  5. Like
    aia got a reaction from Veronika85 in Страшно объркана   
    Как човек се учи да обича, нали като се опитва да го прави на практика, теория на обичането няма - просто другият трябва да знае, че имаш някакъв проблем, нали, и да разбира?
×
×
  • Добави...