Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aurel

Участници
 • Общо Съдържание

  23
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 1. Преди да се въплъти човек на земята, наблюдава основни моменти от своя бъдещ живот. Има причини един живот да протече по един начин, а друг живот по друг начин. (понякога основно кармични). НО променяйки кармата, може да се промени и живота. "Помогни си сам, за да ти помогне и Бог". Според Учителя не трябва да очакваме Бог да върши нашата работа. Провидението и нашите усилия обединени!
 2. Според Рудолф Щайнер кофеина е...токсин и май е за предпочитане да не зависим от него, пък има значение дали пием експресо или капучино, също така в какво количество. Според мен някои чайове са за предпочитане - мурсалски с добавка от РОЗОВИ листенца! има някои далекоизточни билки - женшен, елеутерокок, левзея, китайски лимоник, китайско императорско плодче(червено), др. (някои неща има в китайския магазин на Пиротска 18 в София) "Дозата прави отровата" Ха наздраве!
 3. Това че за някои събития които още не са станали може да сънуваме и след това те да станат, не значи задължително че всичко е предопределено. Друг е въпроса какъв е механизма по време на сън да узнаваме за неща, които не са станали. Но това е дълбок въпрос. Ще се опитам да загатна някои неща, поне доколкото съм разбрал. В Духовния свят някои неща се различават от тези на земята , съотвено и във връзка с времето и пространството. А ако времето там е "отзад - напред"?... За да стане нещо на физически свят , то трябва да има причина, първообраз, импулс от по-висш свят. И това което някои ясновидци могат да доловят е какъв импулс действа в момента. Разбира се доколко и до каква степен зависи от тяхната сила, чистота, пробуденост. Друг процес - възприятие по време на сън. НО! могат да възникнат нови импулси, в това число съзнателно излъчени, които да неутрализират едно донякъде възможно дисхармонично събитие. Разбира се , кое може да се отмени и какво не е друг въпрос и по хубаво човек да се моли Бог да реши по най хубав начин.
 4. Това че имаме свободна воля е едно, това че някои са по склонни да постъпват по един начин, а не по друг е друго. Това касае и кармата - може да има желания, мисли , мисловни вълни/врити (на санскрит) от хиляди години, от стотици животи, които при благоприятни условия може да се активират, и ако човек иска да се развива духовно трябва да обръща внимание на мислите, чувствата, желанията и постъпките си, да работи над себе си. Естествено че трябва време. Според Учителя човек не може да познае Христос и Отец, докато не ликвидира със своята карма. С кармата може и трябва да се работи. Казано е: "В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа" Тайната на желанията
 5. Като една насока искам да дам една мисъл от Рудолф Щайнер, над която може да медитираме и размишляваме: Има значение какво желаем, там където са нашите желания, там е нашата воля, и от това което избираме съзнателно да желаем, може да зависят немалко неща в живота и в Духовния Път. за това как да развиваме дадени благородни желание, един от начините е работа с формули от Учителя. (има значение и какви формули ползва човек
 6. Работата с ароматите е много сериозна и не случайно още от древността са били използвани аромати във връска с духовна работа. Но има значение какви масла, как и колко се използват. Различни растения са свързани с различни качества или с духове и понякога някои аромати може да имат неблагоприятно влияние. Според Рудолф Щайнер пачулито е свързано с отвратителни сатурнови духове (използва се за сексуален стимулатор включително и напоследък май доста разпространено.(дори в пръчици и парфюми) а това може да окаже влияние на хора, които даже не подозират. Съзнателното използване на аромати за неблагоприятно влияние на подсъзнателно ниво може да е даже вид черна магия.(със сериозни кармични последствия) В тази връзка трябва да се внимава какви пръчици и парфюми се използват. Примерно в състава на Шанел 5 имаше около 3-4 вида масла влияещи възбуждащо сексуално. И такива неща се правят съзнателно понякога (за съжаление) Но има ароматични масла, които още в Библията са споменавани -примерно миро, смирна, исоп. Тамяна на масло може да е още по силен. Лавандулата за успокоение даже при психически проблеми. Чаено дърво, Бор, хвойна - пречистващо и дезинфекциращо. Според Учителя здравеца има здравословен аромат. Щайнер е давал в смисъл, че груповия дух на розата е свързан с... Пентаграма Според мен за предпочитане сами да определяме какви аромати да вдишваме. Има аромоизпарители за 6-8 лева, които могат много да помогнат. налива се вода в чашката капват се няколко капки масло и се запалва свещичка под чашката. Може да се комбинират няколко масла, но според мен те трябва да бъдат със сходно или допълващо се действие - успокояващи с релаксиращи, тонизиращи с ободряващи... Успех!
 7. Aurel

  Какво е духовно?

  Морала не трябва да се разглежда само като приети от масите социални или етични норми на поведение. Има един космически морал, който преобразява вътрешно човека и го повдига. Морал който се базира на Познанието и Мъдростта. за пример - десетте божи заповеди имат дълбок окултен смисъл, те не са само социално-юридически норми. Ако човек знае защо не трябва да краде или да лъже, нещата са по различни (поне според мен). Друг е въпроса че не всички са готови за някои знания и може за някои да е по-подходяшо от кармична гледна точка просто да ги спазват, отколкото да си създават нова карма, смятайки ги за религиозна отживелица. Беседи и упътвания на събора през 1921г.
 8. Общо взето в различни времена са били пращани различни Учители, за да водят хората в в дадена епоха и място. Идването на Кришна на земята се датира преди около 3000 години преди новата ера. Оттогава много неща са се променили, включително съзнанието на хората и условията на земята. Това че група хора иска да насочва хората към учения отпреди 5000 години, не значи че ние трябва да го следваме. Общо взето това което може да се наблюдава във връзка с така нареченото "Движение за Кришна съзнание" мисля че потвърждава моята теза. Отшелничеството и напускането на света не е най-подходящия метод за духовно развитие. Според Учителя дори един чиновник на бюрото си може да работи и да се моли. Друг момент - за така наречената "маха мантра", която Прабхупад и неговите последователи насочват да се повтаря, се смята че е най подходяща за Кали юга (тъмната епоха). Обаче Кали Юга от окултна гледна точка е завършила. На 9 март стар стил 1914 година Учителя организира молитвено събрание, на което тържествено обявява настъпването на Нова епоха в Духовния свят (Епохата на Водолея). Следователно оттам трябва и нови методи за работа в духовния път. Освен това във Бхагават Гита пише не само за бхакти йога, пише и за медитация и др. Според мен Прабхупад дава едно по-специфично тълкувание на бхакти йога и не случайно за някои възниква усещане на сектантство... Доколкото съм запознат с биографията на Чайтания Махапрабху, той е имал някои мистични преживявания, но определено е имал проблеми със социалното общуване и всекидневни неща от живота. Според Учителя практичните неща са на място, и че глупав човек не може да служи както трябва. Ума трябва да се развива, а не да се...разрушава. За мен поне, ако някой член на движението за Кришна съзнание се опита да ми продаде книга на Прабхупад(което по моя информация е много развит бизнес ) просто тактично бих отклонил предложението, въпреки че на моменти усилията да ви приобщят към литературното наследство на Прабхупад може да са доста интензивни
 9. Срещал съм че кабалистически "Адам позна Ева" се тълкува в смисъл - за да познаеш нещо трябва да направиш връска с него. Според Учителя за да изправим отношенията си към Бога трябва да се свържем с Него.
 10. Медитациата е нещо много интимно за някои хора. Има някои техники с които човек може да започне, за да работи за постепенно постигане на медитативни състояния. Учителя също е говорил за медитация и концентрация. Концентрацията като подготовка. (да се мисли за едно)
 11. Според мен Истинската Любов не е обсебваща, а преобразяваща. Човек може да бъде разтърсен до дълбочина, за която дори не подозира. Бог е Любов - "Ехие ашер Ехие", "Този, който е"... друг е въпроса че Любовта има много форми..35000000
 12. Ученика трябва да учи! Ученика учи с Любов! Любовта е магия, която превръща отрицателните сили в положителни. За това трябва наука, знание и методи! Не е достатъчно само да се каже "Обичайте се", трябва да знаеш как да я придобиеш. Не трябва да търсим Любовта, за да не я загубим. Трябва да се готви човек за нея - да има чисто сърце и центрове за нейното възприемане. Това е нещо конкретно и практическо - Как да се подготвяме за Нейното идване! има методи. а това че някои изпозват Божествена енергия (за която се държи строг отчет) за егоистични цели/насилие/разрушение/ си е за тяхна сметка, въпреки дори съзнателните опити да се избегнат последствията от практикуване на черна магия.
×