Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Венцислав_

Участници
 • Общо Съдържание

  2341
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

Всичко добавено от Венцислав_

 1. Венцислав_

  Стара планина

  Знаете ли, че според запознати - Балканите са втория по големина биоенергиен център на Земята. След Хималаите естествено. Имате ли мнение по въпроса?
 2. Венцислав_

  Материята

  Обаче, нека да правим разлика между примаматерия и материя. Между Великата майка и кристализацията. Между това, с което Духът твори и това, с което човекът твори заблуди.
 3. Какво мислите за спиритизма? Практикували ли сте го? Бихте ли искали? Бихте ли имали безрезервна вяра на духовете или...
 4. Венцислав_

  Що е Истина?

  Истината нито може да бъде носена, нито да пълни каквото и да е. Тя е неизменността в битието, която оплодява тъканта му, за да започне зараждането на първичните форми. Няма никакво отношение между Нея и човека, който е една крайна форма, тоест конкретна и определена (макар и относително изменчива) твърдост. Една система би могла да встъпи в Истината само ако отстъпи от себе си. Тъй като тя представлява една изолирана затвореност, встъпването в Истината в същността си е отваряне, което обаче не се постига чрез побиращите се в самата нея посоки, а чрез отказването от всички тях, което е логично. А отварянето не създава взаимодействие от рода на споменатото "носене" или "пълнене", а е просто една тотална присъственост в същината на Всемира. Това е Истината и ние не знаем нищо за Нея, нито някога ще узнаем. Въпреки това Тя ни докосва, в моментите ни на действително смирение, когато единствено отваряме половин ушенце към най-съкровения гласец у себе си. Изречем ли тук "истина", веднага губим тази плодоносна тишина, която в посланията на ап. Павел е наречена "Вяра". Едно друго име за вездесъщото "тук и сега", което е единствената почва, с която разполагаме - за да предоставим на Сина, да оплоди с Надежда, от която да разцъфне Любовта.
 5. Интересно... Всеки помни най-впечатляващото за себе си. Понеже ме окори, реших да издиря съответни постове, използващи подобни думички и намерих онзи, който изглежда визираш. Там видях един потребител да говори за "висш аз' и "нисш аз", без никакви обръщения и отнасяне към конкретни лица, или групи. Струва си, според мен, да се замислиш, защо ти си приел по подобен начин изказването, след като то звучи съвсем принципно, разбира се и образно. Иначе, много ясно, че участието във форума си е някаква форма на изява на егото и много ясно, че едни имат нужда от тази изява, а други - не толкова. И много ясно, че онези, които се назначават за определящи, губят всякаква почва на обективност под краката си, само поради елементарната причина, че им се вменява да бъдат съдители на обективността. Това са хора, като всички други, с идентификационни белези, самоопределена принадлежност към организация, учение, нагласи и т.н. Самата природа на всяка конкретна идентификация е да поставя себе си като база на всичко наоколо и да поражда частични съответствия и пълни несъответствия. Дори няма смисъл да се обсъждат тези взаимоотношения, но има смисъл да се познава характера им, да се виждат... А именно когато биват донякъде показвани от някой потребител, който никога, по никакъв начин не се изключва от общочовешките белези, някои други започват да се чувства засегнати и обидени, защото явно това накърнява тяхната авторитетност. И ето, именно това самовъзприемане е основния проблем в човешкото общуване въобще и много констрастно изразен в общуването помежду ни тук. И когато неспособността това да се вижда, приема и преработва в някоя личност получава и известна количество "власт" и отговорност, се получава пълна пародия. Аз сега не обвинявам никой в нищо, но бих желал всеки да се замисли поне мъничко над тези неща, защото само когато ги откриваме у себе си, имаме някаква възможност да ги преодолеем. А виждайки ги у другите само подпечатваме твърдата им присъственост у нас си.
 6. Я, колко мило... За какви школи заговорихте? Това са само идентификационни самоограничения на психиката. Тук обаче с най-лошо око се гледа на естествеността и откритостта, понеже не се побират в рамките на някаква принадлежностна "правилност". Колко интересно - аз успях да разпаля интриги преди да съм намерил кибритче дори. Прави са тяхно висшочайшие червените букви, че е повече от достатъчно.
 7. Някой беше споменал нещичко за запушени уши... Нека се има предвид, че може би не отстъпват по брой и запушените усти. Не са един и двама потребителите, пропъдени (те, такива бол, ама сега и за БАНнати говорим) от форума предимно поради "различните" си (по нечия преценка) мнения. Разбира се, че са уведомени за причините, за да могат да се самопревъзпитат. За немалко от тях причината е била това, че не посочват източниците за личните им мнения, възгледи, дори поглед и състояния. Интересни правила... в името на безинтересните мнения. Добре, че съм фантомче... Администраторска бележка: Решението за бан се взема само от администратор и не подлежи на никакво обсъждане дори и в тази тема! "Фантомче", прочети внимателно правилата за участие ПРЕДИ да пишеш! Има само един начин, ако си с бан и искаш отново да участваш, той е да се свържеш с нас. Със сигурност новата ти регистрация, не само че няма да помогне, но ще влоши многократно положението. Виж отново какво пише в правилата за участие по въпроса! По никакъв начин дори и във форума за обратна връзка, няма да толерираме подмятания и интриги. Вече имаше няколко такива в тази тема и това е повече от достатъчно! По молба на участника, акаунта Фантомче е обединен с първия му акаунт.
 8. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Който обича да гледа стъклата в стаята с огледала си задва въпроси за многото Исусовци.
 9. Венцислав_

  Духовните йерархии и светове

  Аз мисля, че онова, за което вие питате, няма толкова връзка с физичните постановки за "умрялата" материя. Преди няколко години мислих да си създавам собствена координатна система, в която петото измерения щеше да бъде дълбочина, но не пространствено линейна, а психично-съдържателна, която би трябвало допълнително да се обвърже и със степен на проявеност, логично обратнопропорционална на степента на всепотенциалност, от която започва всичко...
 10. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Аз не съм казал такова нещо и дори бих противоречил. Именно, че не се молим на една същност, а само на различни изяви. Молим се на форма и повърхност. А от т.нар. молене няма никакъв смисъл, ако познаваме същността, което означава не друго, а че сме я допуснали в себе си. Тогава няма молене на нещо си, а дело (естетсвено, предимно вътрешно). Вендор, позволявам си да изразя съмнение, че източникът ти за онези още 1800 години на обхождане от Водолея, е малко неправилен. Въпросът е леснопроверим - виж на кой градус в Риби изгрява слънцето в точката на пролетното равноденствие, която определя принадлежността към прецесионните месеци. Остават още няколко градусчета - не повече от няколкостотин години.
 11. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Гърците са наричали хиперборейци просто северните народи. Хипер - над Борей - Северния вятър Много е вероятно да са наричали така келтите. А всичко за имената и пиедесталите е просто нечия си теория, търсеща популлярност чрез провокация. Не казвам, че е напълно измислена, но е тази част от възможните значения, която конкретно вълнува разпространителя и. За едни пиедесталът е едно, за други - друго. Никой не е казвал, че системата на християнството е новосътворена. Това, което е значимо е сътворяването на първоначалната християнска църква. Почти всички митове в християнството са заимствени от тези за зороастрийския Митра, а Заратустра е строил върху познатите основи на Херметизма. Това не са различни нишки на някакви си мистични изблици, а едно общо дело, в което обаче се редуват периоди на жътва и подготовка, като в определени етапи е необходимо душите на човеците да бъдат революционно разбутвани чрез адаптирани за времето конкретни проявления.
 12. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Спор ли? Че защо трябва да си противоречат тези твърдения? Ато пак онова, за което ти каза, че не ти трябва: Исус винаги е бил борещ се, само оръжията му може да са били различни.
 13. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Щом те интересува личността, мога да ти кажа, че е била на 32 години (в по-голямата част от живота си).
 14. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Защо тогава питаш за предходния, след като преди това е имало още 31 слизания. Първият все е бил той обаче. И не е задължително всички да са били в личности, както ги възприемаме сега.
 15. Не са правилно интерпретирани езотеричните свидетелства. Тогава сме навлезли във влиянието на Водолея, което постепенно се разраства. Иначе към фиксираното прекрачване на условния праг още не сме пристъпили.
 16. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Именно в езотеричното християнство връзката Моисей - Иисус бива подновена в Йоан - Иисус. Този Иисус е един и същ, спасителят, който в различните периоди се изявява по различен начин, според условията, ако го приемем като принцип. Мога да бъда и доста по-подробен, но си мисля, че който го интересува ще изследва въпроса.
 17. Венцислав_

  Духовните йерархии и светове

  Само ще вметна, че в ислямската философия нивата на съществуване са обърнати надолу. Там петото ниво е формата, а шестото материята. Свързва се също със зараждането на дуалностите. Иначе най-принципно в езотеричната литература за пето ниво на съществуване се приема менталния свят, но не разбирам защо, след като той е част от нашия и е само малко по-безплътен поради нивото на вибрация. Това няма много общо с измеренията. Във физиката петото измерение се свързва с усукването на пространството (усукване на Ричи) или Римановата кривина, които пак не покриват съвсем Айнщайновата сгъстеност, обясняваща гравитацията. А в онтологията има теории за ниво на битийност, скала на същестуването, където някои неща са по-реални от други. Има три основни групи (хипономна, автономна и хиперномна), всяка разделена на четири нива. Всяко ниво представлява нещо като потенция на съществуването в по-голяма степен от предходното. Петото ниво на съществуване се свърза със самообновяване на целостта, за сметка на потенциали от околната среда. Следващото примерно е свързано с репродукцията.
 18. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Иисус Навин, който извежда народа израилев в обетованата земя, тъй като Моисей е спосбен да ги доведе само до пустинята, където са нужни 40 години пречистване. Това ознаменува прехода от телеца (златния телец, който Моисей вижда, след като слиза от планината) към овена - подготовка на жертвата (жертвения агнец), която да навлезе в любовта (рибите), приготвена за изливане от Водолея. И сега по скоро би трябвало да се питаме за новия Иисус, на Водолея.
 19. Венцислав_

  Висшият Аз

  Стан, Единствената възможност да се отласнем напред е, разбира се, ако стъпим здраво върху реалността. Споделеното от теб показва, че няма начин да достигнем до нея, защото се идентифицираме с това, което искаме да бъдем или някак сме си втълпили, че трябва. Говориш за стремежи, произлизащи от страхът ни да разберем това, което е. Не можем да достигнем до същината на това, което е, защото искаме то да е друго. Е, съвсем сигурно е, че няма как да променим нещо, което не познаваме и още повече, отказваме да приемем реалността му. Говорим за себепознание уж, а го отричаме и заменяме със себеразрастване. Не съществува такова нещо като преодоляване на ограниченията, защото няма как препятствията сами себе си да прескачат. Но съществува възможността за разтварянето им, тъй като те отпадат сами след пълното им опознаване и приемане. Чак след това вече можем да говорим за потенциали и възможности, когато липсва азовия стремеж да ги управлява. Разбира се, че те са неограничени, сами по себе си и нека спрем да ги ограничаваме със себе си, не позволявайки на Бог да действа чрез нас свободно. Ако ме има мен, който си мисля, че съм проводник на Божията воля, значи със сигурност нея я няма тук, защото тя се разлива като безкрайна мекота в Абсолюта и разтваря всички останали центрове на твърдост и идентификация, които не са толкова упорити като нашите азове.
 20. Венцислав_

  Смисълът на живота

  “Какъв е смисълът на живота?” Няма по-лесен въпрос. Защото отговорът съществува сам по себе си и е неизменно присъстващ в нас, много преди да опитаме да го намерим. Точно тук обаче вече сме го изгубили, защото следващата присъстваща в нас неизменност, но вече в много по-друг пласт е, че трябва да го постигнем. Да го открием, измислим, почувстваме или каквото и да е друго, но все свързано с някакво осъществяване, посредством което да го прибавим отвън към себе си. А сега вече е грешка да кажа дори, че няма по-труден въпрос. По-правилно ще е само да констатирам момента на смъртта му – някъде там, още в самото начало на всяка проява, която иначе бихме приели за точно негова, на живота, а същевременно отдалечила ни от неговата вездесъщност. Но хайде да се върна. Да речем, в някакъв много погрешен момент съм оставил всичко, което смятам за живот и стремежите си да го доразпаля в себе си. Изведнъж припуква пламъче от същината на началото, което пак припомня, че няма по-лесен въпрос. Какъв е смисълът на живота? Да е. Да бъде. Смисълът е самото му съществуване. Защото той, за разлика от нас, не може да се отъждествява със своите прояви, а всяка една от тях е вече подарена безвъзмездно на някоя форма, като мен например. А аз, разбира се, съм откъснал още в този момент цветето от лехичката и съм го напъхал под стъкления похлупак на себето. Не за друго, а за да го изследвам. Да търся и “откривам” какъв е смисъла на живота...
 21. Ускорението е и уплътнение. В земен план всички процеси са ускорени, поради уплътняването на астрала. Толкова много сме го населили с форми и толкова серизоно сме ги заредили, че всички допълнителни потенциали водят до материализация. Съвсем естествено децата формират по-бързо фините си тела, защото използват строителните материали на притискащия ги астрал и по същата причина сетивата на някои от тях са отворени донякъде за него. Но знам какво е общото на това с духовността - нищо. Иначе, ясно е, че това е свързано с обективното ускорение в ъгловото движение на земята спрямо центъра на галактиката, по отншение на който след две години и малко ще преминем през пиковата си скорост, като същевременно, поради положението на слънцето, земята и центъра на Млечния път, предполагам, че ще се образува нещо като енергиен фокус, поне за определено време и ще бъдем принудени да изпитаме и някои въздействия, за които системите ние още не сме съвсем подготвени. Всичко това ще се случи поради липсата на духовно движение въобще, но евентуално, в немалка група от хората, които въпреки сътресенията в системите си усетят общия поток, ще даде началото на т.нар. духовна революция. Разбира се, от нас зависи.
 22. Венцислав_

  Висшият Аз

  Почерпен ли съм? На две бутилки... И през мен май се проявяват разни елементалчета, тип "Пако Рабан". Хайде, всичко друго по тази тема сега ще спестя, че имам достатъчно собствени рамки, не ми трябва да се напъхвам във вашите. Стан, не знам дали ти е ясно, но сигурно четем или сме чели еднакви или подобни книги. Вярно е, че от доста време вече не чета толкова много, колкото преди, някак не виждам смисъл. Но искам теб да попитам... Ти наблюдаваш ли се? Аз много добре знам какво пише по книгите, но знам, че човек и съществуването му не са нечия чужда форма. А ти, себе си, наблюдаваш ли се истински? Да проследяваш поводите и причините на действията си, да проникваш колкото е възможно по-дълбоко, но не проектирайки някакви доктрини, а просто с чист поглед? Ясно ми е какво ще пожелаеш да отговориш, но без особено много да се замислиш и без да разбереш добре какво точно те питам и какво точно съм написал (както друг път). И все пак, аз питам, но не толкова за да получа отговор за себе си, а за да раздвижа въпроса у теб. И тъй, какво виждаш? Но остави заученото наизуст, а просто гледай... И ела после да определяш доктрини. Кажи ми честно, това дали можеш наистина да си го представиш. Значи, въпросът е ясен. Говорим за потенциал - сомнамбул. Потенциалът, изведен на повърхността вече не е потенциал по две основни причини, но слети. Самата повърхност, естествено... Външното е форма. А изявата е втвърдяване на една възможност, потискаща всички останали непроявени възможности. Това е умъртвяване на потенциал. Същността определено служи за друго. Нека гледаме... Това е усилен труд, уважителен. Да трупаш, анализираш, синтезиращ, избираш и подчиняваш на избраните възгледи. Нека не мислим, че всички правят това. Както и да жонглираме с нечии възгледи, най-сигурния резултат (а и причина) от това е само, че явно ние нямаме способност да виждаме. Ясно е, че ще си изберем посоките, които ни обещават порасване. Но макар и безумно егоцентични, нека гледаме... Да помнят фрази умеят най вече онези, с трупането на възгледите. Да разбират могат само онези, които нямат възгледи. Като изключим настрана отношението ти към онова, което не успяваш да разбереш... Нека гледаме... Така казват, нали? И аз съм ги чел. Но кой какво е разбрал... За всичко обектинво съществуващо ли говорим? Онова, което щеше да съществува, ако ни нямаше нас, които да му забодем въпросното "съществуване". Размислям се и се сещам, че има едно такова нещо, което е Бог - Отец и убедено заявявам, че нито е бил, нито ще бъде човек, в обективния план, от който изходихме. А субективно как стоят нещата? Всичко съществуващо е човек, разбира се, поради простата причина, че е негово отражение. И аз много пъти обяснявах как се раждат формите в този природен порядък (на формите), ама... За жалост, това е нещо, което с думи може да бъде изразено много малометражно, сравнително и изобразено в ограничен ъгъл. Нито може да се научи. Може само да се види. Нека гледаме...
 23. Венцислав_

  Висшият Аз

  Ние не сме в състояние да възприемаме каквото и да е в момента и това е един от основните човешки проблеми. Ние само проектираме, пренасяме и пречупваме всичко през миналото си, с което се идентифицираме. А Висшият Аз, повярвай, има огромно минало и прави съвсем същото нещо, само в непредставими за нас мащаби. Всъщност, и как би могло да бъде иначе, нисшия аз си е само проекция в една по-плитка действителност на Висшия. След като Висшия Аз бил божественото, просто е абсолютно неасимилаемо как това божествено решава да си създава нисши азове, че да му събират опитности и да му пречат да осъзнава самото себе си. На всичкото отгоре, това божествено до голяма степен е без реален избор, защото той се определя от електромагнитните му фокуси, които са именно резултат на миналото му. Вярно бог е. Ама на този свят, който е един авариен порядък за една група объркали пътя... Администраторска бележка: Светогледа изразен в това мнение е почерпен от розенкройцеската космогония (по холандска линия). Моля винаги посочвайте източника.
 24. Венцислав_

  Висшият Аз

  Господа, много ми е безинтересно да споря с вас, отдавна. Просто съвсем различни неща ни движат. Смисъл никъде не съм променял, а формата няма как да не бъде променена, поради простата причина, че изосновно преводът е адаптация на форма. Аз цитирах Блаватска, направих бърз превод и както сте полузабелязали, дадох линк към текста, който използвах като източник, точно за да види някой, който се интересува какво пише. За да се адаптират добре подобни текстове, са нужни както добри познания по английски (които аз много нямам), така и превъзходни по български и разбира се, по темата и терминологията на самия текст. Например, за да се разбере какво точно отношение може да има колесницата на Джаганната към хората, най-малкото трябва да се знае какво представлява. Даже съм учуден, че в буквалния си превод Бо използва тази дума, понеже на английски е просто "car". Допускам, че ако не бе го видял вече веднъж преведено, щеше да реши, че трябва да е нещо друго. И не, че е кой знае какво, но аз имам все някакъв опит в превеждане на езотерични статии от английски на български за специализирано списание и продължавам да се занимавам с това. Признах, че смисълът и формата на последното просто изречение при мен не са съвсем точни (макар, че за смисъла определно можем да поспорим), а вие на какво точно искате да ни научите? И точно тук е мястото да си поговорим за Луцифер, който в голяма степен е Висшия Аз. Но коментирайте си го сами, че във вашата компания определено не ми се престоява (говоря специално за вас двамата, а не за съфорумците въобще). Аман от глупости.
 25. Венцислав_

  Висшият Аз

  Наистина е голяма разликата. Не бих те ползвал да превеждаш в никакъв случай подобни статии. На мен ми е ясно как звучи буквално преведено, но ми е по-ясно, че не така ще бъде по-добре възприето от български читател. Иначе, за последното просто изречение на цитата се съгласявам, че звученето би следвало да е някъде между предложеното от теб и предложеното от мен, но трябва добре да се помисли, преди да се постне. Списание "Луцифер", официално издание на Теософското общество, е било кръстено от Елена така само за да дразни църковните и противниците. По-важно за това списание, че главен редактор и основен публикуващ в него е бил Джорд Мийд, личен асистент на Блаватска още в младежка възраст, за когото тя заявява, че е единствения истински теософ сред членовете на обществото. Аз бих се съгласил...
×