Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Венцислав_

Участници
 • Общо Съдържание

  2341
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

За Венцислав_

 • Ранк
  Приятел на Портала

Метод за Връзка

 • Website URL
  http://atom4e.blogspot.com
 • ICQ
  0

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

34378 посещения на профила
 1. Венцислав_

  Що е Истина?

  Истината нито може да бъде носена, нито да пълни каквото и да е. Тя е неизменността в битието, която оплодява тъканта му, за да започне зараждането на първичните форми. Няма никакво отношение между Нея и човека, който е една крайна форма, тоест конкретна и определена (макар и относително изменчива) твърдост. Една система би могла да встъпи в Истината само ако отстъпи от себе си. Тъй като тя представлява една изолирана затвореност, встъпването в Истината в същността си е отваряне, което обаче не се постига чрез побиращите се в самата нея посоки, а чрез отказването от всички тях, което е логично. А отварянето не създава взаимодействие от рода на споменатото "носене" или "пълнене", а е просто една тотална присъственост в същината на Всемира. Това е Истината и ние не знаем нищо за Нея, нито някога ще узнаем. Въпреки това Тя ни докосва, в моментите ни на действително смирение, когато единствено отваряме половин ушенце към най-съкровения гласец у себе си. Изречем ли тук "истина", веднага губим тази плодоносна тишина, която в посланията на ап. Павел е наречена "Вяра". Едно друго име за вездесъщото "тук и сега", което е единствената почва, с която разполагаме - за да предоставим на Сина, да оплоди с Надежда, от която да разцъфне Любовта.
 2. Интересно... Всеки помни най-впечатляващото за себе си. Понеже ме окори, реших да издиря съответни постове, използващи подобни думички и намерих онзи, който изглежда визираш. Там видях един потребител да говори за "висш аз' и "нисш аз", без никакви обръщения и отнасяне към конкретни лица, или групи. Струва си, според мен, да се замислиш, защо ти си приел по подобен начин изказването, след като то звучи съвсем принципно, разбира се и образно. Иначе, много ясно, че участието във форума си е някаква форма на изява на егото и много ясно, че едни имат нужда от тази изява, а други - не толкова. И много ясно, че онези, които се назначават за определящи, губят всякаква почва на обективност под краката си, само поради елементарната причина, че им се вменява да бъдат съдители на обективността. Това са хора, като всички други, с идентификационни белези, самоопределена принадлежност към организация, учение, нагласи и т.н. Самата природа на всяка конкретна идентификация е да поставя себе си като база на всичко наоколо и да поражда частични съответствия и пълни несъответствия. Дори няма смисъл да се обсъждат тези взаимоотношения, но има смисъл да се познава характера им, да се виждат... А именно когато биват донякъде показвани от някой потребител, който никога, по никакъв начин не се изключва от общочовешките белези, някои други започват да се чувства засегнати и обидени, защото явно това накърнява тяхната авторитетност. И ето, именно това самовъзприемане е основния проблем в човешкото общуване въобще и много констрастно изразен в общуването помежду ни тук. И когато неспособността това да се вижда, приема и преработва в някоя личност получава и известна количество "власт" и отговорност, се получава пълна пародия. Аз сега не обвинявам никой в нищо, но бих желал всеки да се замисли поне мъничко над тези неща, защото само когато ги откриваме у себе си, имаме някаква възможност да ги преодолеем. А виждайки ги у другите само подпечатваме твърдата им присъственост у нас си.
 3. Я, колко мило... За какви школи заговорихте? Това са само идентификационни самоограничения на психиката. Тук обаче с най-лошо око се гледа на естествеността и откритостта, понеже не се побират в рамките на някаква принадлежностна "правилност". Колко интересно - аз успях да разпаля интриги преди да съм намерил кибритче дори. Прави са тяхно висшочайшие червените букви, че е повече от достатъчно.
 4. Някой беше споменал нещичко за запушени уши... Нека се има предвид, че може би не отстъпват по брой и запушените усти. Не са един и двама потребителите, пропъдени (те, такива бол, ама сега и за БАНнати говорим) от форума предимно поради "различните" си (по нечия преценка) мнения. Разбира се, че са уведомени за причините, за да могат да се самопревъзпитат. За немалко от тях причината е била това, че не посочват източниците за личните им мнения, възгледи, дори поглед и състояния. Интересни правила... в името на безинтересните мнения. Добре, че съм фантомче... Администраторска бележка: Решението за бан се взема само от администратор и не подлежи на никакво обсъждане дори и в тази тема! "Фантомче", прочети внимателно правилата за участие ПРЕДИ да пишеш! Има само един начин, ако си с бан и искаш отново да участваш, той е да се свържеш с нас. Със сигурност новата ти регистрация, не само че няма да помогне, но ще влоши многократно положението. Виж отново какво пише в правилата за участие по въпроса! По никакъв начин дори и във форума за обратна връзка, няма да толерираме подмятания и интриги. Вече имаше няколко такива в тази тема и това е повече от достатъчно! По молба на участника, акаунта Фантомче е обединен с първия му акаунт.
 5. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Който обича да гледа стъклата в стаята с огледала си задва въпроси за многото Исусовци.
 6. Венцислав_

  Духовните йерархии и светове

  Аз мисля, че онова, за което вие питате, няма толкова връзка с физичните постановки за "умрялата" материя. Преди няколко години мислих да си създавам собствена координатна система, в която петото измерения щеше да бъде дълбочина, но не пространствено линейна, а психично-съдържателна, която би трябвало допълнително да се обвърже и със степен на проявеност, логично обратнопропорционална на степента на всепотенциалност, от която започва всичко...
 7. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Аз не съм казал такова нещо и дори бих противоречил. Именно, че не се молим на една същност, а само на различни изяви. Молим се на форма и повърхност. А от т.нар. молене няма никакъв смисъл, ако познаваме същността, което означава не друго, а че сме я допуснали в себе си. Тогава няма молене на нещо си, а дело (естетсвено, предимно вътрешно). Вендор, позволявам си да изразя съмнение, че източникът ти за онези още 1800 години на обхождане от Водолея, е малко неправилен. Въпросът е леснопроверим - виж на кой градус в Риби изгрява слънцето в точката на пролетното равноденствие, която определя принадлежността към прецесионните месеци. Остават още няколко градусчета - не повече от няколкостотин години.
 8. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Гърците са наричали хиперборейци просто северните народи. Хипер - над Борей - Северния вятър Много е вероятно да са наричали така келтите. А всичко за имената и пиедесталите е просто нечия си теория, търсеща популлярност чрез провокация. Не казвам, че е напълно измислена, но е тази част от възможните значения, която конкретно вълнува разпространителя и. За едни пиедесталът е едно, за други - друго. Никой не е казвал, че системата на християнството е новосътворена. Това, което е значимо е сътворяването на първоначалната християнска църква. Почти всички митове в християнството са заимствени от тези за зороастрийския Митра, а Заратустра е строил върху познатите основи на Херметизма. Това не са различни нишки на някакви си мистични изблици, а едно общо дело, в което обаче се редуват периоди на жътва и подготовка, като в определени етапи е необходимо душите на човеците да бъдат революционно разбутвани чрез адаптирани за времето конкретни проявления.
 9. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Спор ли? Че защо трябва да си противоречат тези твърдения? Ато пак онова, за което ти каза, че не ти трябва: Исус винаги е бил борещ се, само оръжията му може да са били различни.
 10. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Щом те интересува личността, мога да ти кажа, че е била на 32 години (в по-голямата част от живота си).
 11. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Защо тогава питаш за предходния, след като преди това е имало още 31 слизания. Първият все е бил той обаче. И не е задължително всички да са били в личности, както ги възприемаме сега.
 12. Не са правилно интерпретирани езотеричните свидетелства. Тогава сме навлезли във влиянието на Водолея, което постепенно се разраства. Иначе към фиксираното прекрачване на условния праг още не сме пристъпили.
 13. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Именно в езотеричното християнство връзката Моисей - Иисус бива подновена в Йоан - Иисус. Този Иисус е един и същ, спасителят, който в различните периоди се изявява по различен начин, според условията, ако го приемем като принцип. Мога да бъда и доста по-подробен, но си мисля, че който го интересува ще изследва въпроса.
 14. Венцислав_

  Духовните йерархии и светове

  Само ще вметна, че в ислямската философия нивата на съществуване са обърнати надолу. Там петото ниво е формата, а шестото материята. Свързва се също със зараждането на дуалностите. Иначе най-принципно в езотеричната литература за пето ниво на съществуване се приема менталния свят, но не разбирам защо, след като той е част от нашия и е само малко по-безплътен поради нивото на вибрация. Това няма много общо с измеренията. Във физиката петото измерение се свързва с усукването на пространството (усукване на Ричи) или Римановата кривина, които пак не покриват съвсем Айнщайновата сгъстеност, обясняваща гравитацията. А в онтологията има теории за ниво на битийност, скала на същестуването, където някои неща са по-реални от други. Има три основни групи (хипономна, автономна и хиперномна), всяка разделена на четири нива. Всяко ниво представлява нещо като потенция на съществуването в по-голяма степен от предходното. Петото ниво на съществуване се свърза със самообновяване на целостта, за сметка на потенциали от околната среда. Следващото примерно е свързано с репродукцията.
 15. Венцислав_

  Езотерично християнство

  Иисус Навин, който извежда народа израилев в обетованата земя, тъй като Моисей е спосбен да ги доведе само до пустинята, където са нужни 40 години пречистване. Това ознаменува прехода от телеца (златния телец, който Моисей вижда, след като слиза от планината) към овена - подготовка на жертвата (жертвения агнец), която да навлезе в любовта (рибите), приготвена за изливане от Водолея. И сега по скоро би трябвало да се питаме за новия Иисус, на Водолея.
×