Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 2

Можем ли да вземаме капките в чай, кафе и пр.?

Можете да капнете капките в чай, кафе, газирани напитки и пр. В това отношение те се различават от хомеопатичните лекарства.

Можем ли да вземаме капките с много гореща, дори кипяща вода, без да разрушим лечебните им свойства, тъй като аз лично предпочитам да ги пия без алкохол.

Да, можете да ги капвате във вряща вода, чай и т.н., така алкохолът ще се изпари. Това няма да навреди на потенцията им. Този метод се препоръчва при хора, които по една или друга причина не харесват алкохола в концентрата.

Преди няколко месеца изтървах шишето с Капките за Спешна Помощ (КСП) и то се счупи на две части близо до капачката, то течността остана вътре. Запазих го в този вид, покрих го, но разбира се, беше изложено на въздух. Дали още мога да го използвам?

Бъздухът не може да развали есенцията, въпреки че алкохолът вътре може да получи не особено приятен вкус… единственият проблем в случая ще бъде да не попаднат парчетца от стъклото. Най-добре ще бъде да прецедите течността и да я прелеете в друго шише. Обикновен филтър за кафе-машина ще ви свърши работа.

Чух, че ако се вземам Бор твърде дълго време, мога да развия отрицателните симптоми на есенцията.

Това не е вярно. Есенциите са изцяло позитивни и при никакви обстоятелства не могат да предизвикат появата на отрицателното състоянние.

Трябва ли да добавяме алкохол в шишето с разтвора?

Стандартният начин за приготвяне на разтвора е да капнем 2 капки от избраната есенция в шише от 30 мл и да долеем минерална вода. Ако пазите шишето на студено – за предпочитане в хладилник – и ако внимавате да не докосвате какпомера с език, водата ще се запази прясна за 2 или 3 седмици, докато шишето свърши.

Ако не можете да пазите шишето на студено – например ако искате да го носите в джоба си през цялото време, трябва само да добавите в него алкохол. Единствената причина, поради която се добавя алкохолът, е да не се вкисва водата. Една чаена лъжичка бренди – около 5 мл – е достатъчна. Освен това, можете да използвате ябълков оцет или растителен глицерин.

Кога трябва да спрем да вземаме есенциите?

Ако проблемът, който лекуваме, изчезне. Няма нужда да продължаваме да ги вземаме, защото се опасяваме, че проблемът ще се върне, нито пък е необходимо да ги спираме постепенно, както се препоръчва при някои традиционни лекарства, например стероиди или бета-блокери. Нито пък трябва да пием цялата предписана доза за определен брой дни, както правим при антибиотиците.

Ако се почувстваме по-зле, докато вземаме есенциите, трябва ли да продължаваме или да ги спрем?

Есенциите не предизвикват странични ефекти или усложнения, но може да се случи така, че да извадят потиснати емоции, които трябва да се изчистят изцяло, преди да говорим за пълно оздравяване. Ако това е вашият случай, трябва да помислите дали не се нуждаете от други есенции вместо тези, които вземате в момента.

Ако нещата се влошават независимо от есенциите, това може да означава две неща. Или есенциите не са имали достатъчно време, за да подействат (два или повече месеца или дори година редовно приемане може да са ви необходими при дълбоко заседнали проблеми), или сте избрали неподходящите есенции. Във всички случаи, есенциите сами по себе си не могат да предизвикат никакви симптоми или проблеми, които не са ваши, и ефектът им е винаги положителен. Това означава, че няма нужда да ги спирате, а ако не са правилно подбрани, това означава, че няма да подобрят нещата – но никога няма да ги влошат.

Винаги ли е по-добре да комбинираме колкото може по-малко есенции?

По принцип е по-добре да се подбират по-малко есенции. Нормалната практика е да се опитваме да не използваме повече от 6 или 7 едновременно, тъй като опитът е показал, че повече от това едва ли е необходимо, ако помислим малко повече при подбора. Да се вземат повече есенции от необходимото би означавало, че сме загубили центъра и онези, които наистина са необходими, няма да подействат толкова добре и така силно, както биха действали при правилен подбор.

От друга страна, не е вярно, че три есенции е по-добре от четири и че идеалното лечение става с единична есенция: ако наистина ни са необходими 6 (или 8 или дори 9) есенции, то в такъв случай вземайте по толкова.

Има ли комбинации от есенции, които не бива да се използват?

Не. Дори езенции, които изтлеждат противоположни (например Върбинка и Шипка, или Лоза и Червен кантарион), могат в определени случаи да бъдат подходящи едновременно при един и същи човек. Всичко зависи от личността и моментното емоционално състояние на пациента.

Безопасно ли е да се вземат есенциите ако човек се лекува от алкохолизъм, тъй като те съдържат алкохол?

Ако се капне от концентрата в шише с разтвор и се вземат по 4 капки, количеството алкохол всъщност е много малко. Въпреки това, дори и такова минимално количество алкохол може да бъде психичести проблем за човек, който е решил да се отърве от това напълно. Освен това, съществува едно много силно лекарство (известно като Antabuse), при което се получават драстични реакции, ако човек пие едновременно и минимално количество алкохол. При такива случаи най-добре е да се консултирате с лекар преди да вземете есенциите. Можете да обясните на лекаря си начина, по който се прави разтворът и да отбележите, че ако капнете от есенциите в гореща напитка, повечето от алкохола ще се изпари, освен това можете да приемате есенциите външно, като ги втриете в кожата на места, където се усеща пулсът. Но за да нямате съмнения, посъветвайте се със специалист.

Променят ли се качествата на есенциите, ако се съхраняват в близост до ароматни масла?

Не. Брендито, което служи за консервант, може да промени вкуса си, но действието на есенциите не се променя.

Променя ли се действието на есенциите, ако бъдат изложени на рентгеново излъчване и пр.?

Не.

Защо да не смесим всички есенции и да имаме отделна смес при всеки проблем?

Такава идея е била предложена по времето на д-р Бах и на практика той е опитал да направи това, но открил, че то просто не действа. Най-.простият и лесен начин е онзи, който той е препоръчал – по-точно, да се подберат няколко есенции в съответствие със състоянието и характера на човека.

Защо трябва да се капят 4 капки от Капките за Спешна Помощ (КСП) и 2 капки от всички останали есенции?

КСП е комбинация, която съдържа по-малко капки от всяка отделна първоначална тинктура, отколкото останалите единични концентрати. За да получим необходимото количество от есенцията, дозата се удвоява.

Защо капваме по две какпи и в шишето с разтвора, и в чаша с вода – със сигурност, когато пием от чашата, приемаме повече от есенцията?

Това е вярно, но количеството есенция не е толкова важно, стига да се приеме минималната доза. А минималната доза е тази, която поемате, ако изпиете 4 капки от шишето с разтвора. Когато капете есенциите в чаша с вода, приемате повече, отколкото ви е необходимо, но като капнете 2 какпи, можете да бъдете сигурни, че дори едната от тях да попадне някъде отвън или отстрани на стъклото, с двете щ(капки ще получите достатъчна доза, независимо колко голяма е чашата или колко вода има в нея (вж. по-долу) или колко вода сте изпили, защото дори няколко глътки от голяма пълна чаша ще ви даде минималната доза.

Винаги се обърквам колко капки да капна от различни по големина шишета.

Винаги капвайте 2 капки от едно шише с концентрат, независимо дали ги слагате в устата си, в чаша с вода или в шише с разтвор. Винаги приемайте 4 капки КСП, независимо дали в устата, в чаша с вода или шише с разтвор. Винаги приемайте 4 капки от шишето с разтвора.

Есенциите са били подходящи през 30-те години, но дали новите времена не изискват нови есенции?

Вярно е, че времената се промениха и че има нови неща, които да ни плашат, нови отговорности, нови свободи и нови проблеми. Хората от времето на д-р Бах не са сестрахували от СПИН, от ядрена война, от глобалното затопляне или генното инженерство. Означава ли това, че се нуждаем от нови есенции? Ние не мислим така, защото есенциите не лекуват причината, породила емоциите, а самите емоции. Страхът е такъв, какъвто винаги е бил; такава е и любовта, разбирането и човечността. Ние не вярваме, че нашите емоции са в някаква степен по-различни и по-сложни от онези по времето на Шекспир, Леонардо или Данте.

Освен това, много от най-хубавите неща, които новата епоха донесе в духовно отношение, всъщност е възраждане на старите вярвания и практики. Това ни сближава повече със старите ни корени и ни припомня старите ни връзки със света, природата и Бога. Можем да разглеждаме есенциите в такъв контекст: не като нещо до известна степен старомодно, а като нещо изцяло възродено и безвременно. Те ни свързват с нашия висш духовен Аз – и по този начин ни дават свободата да се развиваме по наш собствен път – независимо какъв е този път – напълно освободени от жаждата на егото за незабавно просветление.


източник: сборен материал

превод: Светлана Николова

Материлът е специално предоставен за читателите на портала от д-р Тодор Господинов - Бах терапевт

User Feedback

Recommended Comments

Хареса ми. Освен полезно , действащо, е някак си ... хармонично и красиво.

Може коментарът ми да изглежда емоционален и наистина е , но ... това е от въздействието на капките, дори когато само мислим за тях! :)

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...