Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    30
  • коментара
    32
  • прегледа
    39398

Прочетено в Изгрева - том 2


Донка

1657 прегледа

195. ЯЙЦА ЗА УЧИТЕЛЯ

Отначало в първите години до 1918 г. Учителят преведе приятелите във вегетарианството. Те постепенно престанаха да ядат месо, но ядеха риба. Ид-ва един момент когато Учителят препоръчва да не се яде риба. На някои нап-ример на Тодор Стоименов бе му казал да яде риба, защото тя съдържа фос-фор, а той беше висок и слаб и с нежна конструкция. Та рибата за него не бе само храна, но и лекарство. В първите години Учителят бе казал: „Добре е да не се ядат яйца и близо 20 години не се ядяха яйца. По едно време, когато Ге-орги Радев заболя от туберкулоза, Учителят му препоръча да яде по едно яй-це на ден. Но той отказа, защото не искаше да се върне към птичия свят и с това да се върне в своята еволюция на човек. При белодробната туберкулоза, с две-три открити каверни, които той имаше се губи много белтък от организ-ма. Този белтък трябва да се възстанови. Той трябваше да се внесе отвън чрез храната. И понеже бяхме вегетарианци, то той можеше да бъде внесен в човешкия организъм чрез храната - или чрез млякото и млечните продукти, или чрез свареното яйце и неговия белтък. Състоянието на Георги Радев се влоши и той си замина за една друга еволюция. Животът на земята е по-ценен от всякакви крайности. Човек трябва да охранява и съхранява живота на тя-лото си, защото то е храм на човешката душа и човешкия дух, а чрез тях той е храм на Бога.

През 1943/44 г. Учителят беше възрастен и беше към 78-79 години. Той позаслабна, силите Му намаляха, движеше се по-бавно, нямаше апетит. Вед-нъж помоли Мария Тодорова: „Марийке, можеш ли да ми свариш яйца?" И от тогава тя ги правеше и измисляше различни начини по какъв начин да ги сва-ри, да ги опържи и да Му ги поднесе. Учителят ги харесваше и с охота ги изяж-даше.

Из спомените на Борис Николов -том 2 - Изгрева - стр. 314

2 Коментара


Recommended Comments

За никакви печени яйца няма да говорите. Кой е опекъл яйцето и кой го е изял, това не е ваша работа. Това са изкушения за учениците. Може през тази година някои да ви говорят за печено яйце, внимавайте! Вие ще се молите за Любовта, за нейното приложение.

Правила и мерки за избягване на всички погрешки ,Беседа от Учителя, държана от 6 часа на 27 август 1922 година (неделя), в град Търново

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...