Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    62
  • коментара
    103
  • прегледа
    58827

Мадара 2008 през моя поглед


Иво

1258 прегледа

Пристигнах на Мадара малко преди началото на вечерната молитва в петък. Вечерната молитва и песни при залез слънце под скалите - беше красиво и мистично.

Малко по-късно пристига група от около 70 човека от софийското братство. Запалихме огън зад хижата и пяхме мистични песни под съпровода на цигулка. Стана късно. Време е за лягане - кой на палатка, кой в хижата или в близките мотели. Обичам палатките - чистия въздух, песента на птичките, тишината. Всичко предразполага към вглъбяване и размисъл. Да благодарим за всичко, за благата с които Природата ни е отрупала, може би затова сме дошли?

В събота сутринта положих усилия да стана в 5:10. Въпреки това, докато се подготвя и стигна горе, не успях да видя самия изгрев и да участвам в част от молитвената програма. Не е лесно да се направи точен разчет на времето - подготовката след сън, стръмните стъпала нагоре към платото и особено, когато човек не го прави често :) След молитвите и песните, следва беседа. Всички слушат, мислят, правят си изводи, планират как да променят живота си към по-добро. И отново песни и молитви. Кратка почивка и следва Паневритмия. Имаше около 300 човека. Много хора облечени в бели и светли дрехи наредени в два концентрични кръг. По средата - музикантите. Всички са готови, следва 1 минута за концентрация и вълшебството на Паневритмията започва. Ние не просто играем Паневритмия, а тъчем с красиви нишки платното на нашия живот. Облагородяваме нашите чувства, изсветляваме нашите мисли, засилваме волята си за добро. Въздухът е чист и свеж, дробовете се пълнят с любов и радост. Музиката пълни сърцата ни, хорът пее.

Във втората част от Паневритмията - Слънчеви лъчи - се образуват 12 слънчеви лъча от по шест двойки заобиколени в кръг от други двойки. Играта започва. Чува се песента и един зов за братство по цялата земя за времето, когато както се казва в песента "в знание, любов и свобода всеки ще живей". Можем ли да реализираме това братство още сега, още тук, в умовте и сърцата си?

А ето започва и третата част на Паневритмията - Пентаграм. Отново 12 лъча по пет двойки заобиколени от кръг. Прекрояваме петте висши добродетели в живота си: Любов, Мъдрост, Истина, Правда, Добродетел. Вървим напред и пеем: "Ето, веч идем ний, светлозарни лъчи; царски дар носим благ - радост, мир и любов, светлина и жива красота, свобода за всичките разумни души."

Красиво е! Паневритмията свършва, но остава един копнеж в душите по Вечния Източник на Живота.

След Паневритмия, следват традиционните братски поздрави. Поздравяваме се един друг с пожелание за светъл ден. Музикантите вдъхновени подемат няколко песни. Ние сме ги обиколили и пеем.

Следва братска закуска. Нареждаме се в кръг по градове и всеки слага на трапезата по нещо. Казваме формулата преди да започнем и след като свършим: "Божията Любов носи изобилния и пълен живот". Единствената Сила в света, която носи живота, това е Любовта. Някои приятели даже запяват: "Сладко медено, сладко медено...."

Следва разучване на 21 упражнения от Учителя. Това е цикъл от специални упражнения за вътрешно пробуждане, които са сравнително малко популярни. Време е да излязат наяве и да се практикуват по-често.

Следват свободни разговори, както и срещи на различни братя и сестри отговорни за различни проекти. Имаше среща на екипа по сайтовете, а по-късно и среща на екипа от редактори.

Следва братски обяд. Шуменското братство се е погрижило да подсигури обяд за всички. Беше вкусно.

Малко свободно време за разговори и отмора и следват няколко лекции и презантации. Константин Златев изнесе лекция за хармонията по Учителя. Имаше и лекция за лечение с минерали. Следва презантация на проекта за опазване на Рила. Водещите дадоха информация за това какво е свършено до момента и какво предстои да се направи. Красотата и финното еко равновесие в Рила, трябва да бъдат опазени!

Следва концерт с класическа и мистична музика малко над хижата. Залезът огряваше Мадарските скали. Над нас се рееха делтапланери. Оказа се, че на събора присъства един брат от Италия - шеф на издателство Просвета там и издава над 20год книги по линия на ученика на Учителя - Михаил Иванов. Каза няколко много топли думи за събора и хармонията, която сме създали. Последва молитва.

Наситена програма! След кратка почивка, следва мултимедийна презантация на сайта за паневритмията, както и представяне на снимки на един брат, който е прекарал 3 години в индийски ашрам. Братът спомена, че е бил воден от препоръките на Учителя да се изучават Ведите. Споделеният опит е винаги ценен. Опитът на един от Школата е опит на цялата Школа.

На другия ден програмата се повтаря - изкачване до платото, в 5:50 - молитви и песни, следва беседа и Паневритмия. Този път пристигнах на време и участвах във всичко. :) Отново кратка братска закуска и след това свободни разговори, както и обсъждания за подготовката за лагера за Рила и за екологичното и равновесие.

Уморени, събрали впечетления, радостни мигове и приятелски усмивки за седмици напред си тръгваме за вкъщи. Време е всеки да поеме всекидневните си задължения. Можем ли този ентусиазъм, радост, слънчево настроение и мир да ги пренесем във всекидевния си живота? Ако можем, това преживявание не е било напразно.

1 Коментар


Recommended Comments

Съжалявам, че не бях с вас тази година, наистина преживяването е вълшебно и играта на Паневритмия е уникално преживяване. Дано успея да дойда на Рила, тези братски сбирки сред Природата носят невероятен заряд.

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...