Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    62
  • коментара
    103
  • прегледа
    58818

Молитвена програма на Петровден - 2008 г


Иво

1197 прегледа

На 12 юли, Петровден, в братския център във Варна се проведе молитвена програма. Не бяхме много хора, повечето братя и сестри явно бяха на традиционния събор в Айтос. Други пък бяха избрали да посрещнат слънцето на Мусала, някъде другаде на планина или в групите по градове.

Предната вечер се наложи да си легна късно, около 1-2 ч. след полунощ. Сутринта положих известно усилие, за да стана малко след 5. Измих се, сложих си бели дрехи и около 6 без 15 бях в братския център. Точно преди да паркирам, видях един брат, който също тъкмо пристигаше, но пеш. Понякога се чудя, колко повече усилия им коства на приятелите, които идват с автобус или пеш рано сутринта за изгрев или за молитва. Аз идвам с кола и ми се спи. А как е било преди век? Братята и сестрите са ставали в 3-4 през нощта, вървели са пеш до Изгрева, прекосявайки града, за да чуят думите на Учителя. Колко се е променило времето от тогава само!

Точно в 6 часа молитвената програма започна. Казахме молитви и формули, пяхме песни, прочетоха се цитати от Евангелията. Братът, с когото пристигнахме заедно, е музикант и ни зарадва с прекрасно изпълнение на пиано на музиката от Учителя. По време на молитвата атмосферата се разреди, стана някаква трансформация в мислите и чувствата. Има някаква магичност в тези общи братски срещи. Започна беседата: Мистичното разбиране.

Наистина, мистичното разбиране, за което Учителя говори, започна да се влива в нас.

"Животът има, освен външна, още и вътрешна страна, която само мистикът разбира." - казва Учителя. "Под „мистик“ разбирам човек на Любовта. Вътрешната страна на живота не може да се разбере без Любов. Чрез Любовта се дохожда до вътрешно разбиране същината на живота. Под „същина на живота“ разбираме вечното в света, т.е. идеалът, към който се стреми душата."

Можем ли и ние да разберем вътрешната страна на живота? И как да я намерим? Ето какво ни съветва Мъдрецът:

"Ако човек няма първо отношение към Бога, той не разбира вътрешната страна на живота. Като имаш отношение към Бога, ти търсиш Неговата слава....

Отношенията на Бога към човешката душа не могат да се заместят с никакви други отношения. Ако мислиш, че хората могат да те направят щастлив, ти се лъжеш. Целия свят да ти дават, цялата вселена да ти обещават, хората не мога да те направят щастлив. И ангелите да се съберат около тебе, пак няма да бъдеш щастлив. Това, което Бог може да ти даде, с нищо не се сравнява. Ако не си опитал Божията Любов, хиляди ангели да ти пеят и да те славят, пак обикновен човек ще си останеш. Така мисли мистикът.... "

И продължава:

"Има нещо съществено в живота и то е познаването на Бога. Да познаеш Бога, това значи да си намерил великия смисъл на живота. От този момент ти придобиваш вечна радост, вечно блаженство....

Питам: Ако отидете при Бога, с какво ще се препоръчате? – С четири неща трябва да се препоръчате: да обичате Бога с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичкото си сърце и с всичката си сила. Това са четири врати, четири ключа, от които зависи щастието на човека. С тези ключове си служи и мистикът. Ако не обичаш Господа с всичката си душа, ти си изгубил първия ключ; ако не Го обичаш с всичкия си ум, ти си изгубил втория ключ, ако не Го обичаш с всичкото си сърце, ти си изгубил третия ключ, ако не Го обичаш с всичката си сила, ти си изгубил четвъртия ключ. Изгубиш ли четирите ключа, ти губиш целия си живот. Всеки човек трябва да носи тези ключове в джоба си и внимателно да ги пази. При това той няма право да ги дава на други, те да отключват и заключват. Всеки сам ще си отключва и заключва. Който изгуби тези ключове, ще се върне назад, на небето, там да ги намери. Ако мислиш, че друг някой може да ти даде ключовете, ти се лъжеш. "

В беседата се говори и за смисъла на страданията, за това че страданията са мерило за Любовта на човека. Като мисли така човек, като има това съзнание, стъпва на пътя на съвършенството и безсмъртието. Беседата завършва така:

"Търсете Любовта с новото разбиране: с любовта на своята душа; с любовта на своя ум; с любовта на своето сърце и с любовта на своята сила, за да разберете и ближния си, и себе си. Това ви желая сега, да разберете Божията Любов, да разберете любовта на своите ближни и най-после – любовта на своята душа."

Следва минута мълчание, след което завършваме молитвената програма с една мистична песен и няколко молитви.

Следва Паневритмия. Дишаме чист въздух и стъпваме по тревата на новата зелена полянка за Паневритмия в братския център. Приятно е.

Следва свободно време за разговори. Обсъждахме различни въпроси от социалния живот на братството. Всъщност имаме още много работа, за да започнем да се доближаваме до идеала, който Учителя е поставил за истинско братство. Ученици работят за този идеал, защото знаят, че всички сме клони от дървото на Живота.

2 Коментара


Recommended Comments

По време на молитвата, атмосферата се разреди, стана някаква трансформация в мислите и чувствата. Има някаква магичност в тези общи братски срещи.

Започна беседата: Мистичното разбиране. Наистина мистичното разбиране, за което Учителя говори започна да се влива в нас.

Иво, благодаря за споделеното ...прекрасно е описано!

Линк към коментар

Беше ми любопитно и интересно да "видя" нещата "отвътре", както си ги преживял и разкрил пред нас.

"Животът има, освен външна, още и вътрешна страна, която само мистикът разбира." - много ми хареса тази мисъл на Учителя.

Виждам, че точно днес имаш и рожден ден. Най-сърдечни благопожелания от мен!

Много ми хареса и ме впечатли факта, че с Васил Левски, Апостола на Свободата сте родени на един и същ ден-

18 юли! Вашите Слънца са на един и същ градус в Рака, но ти го знаеш това.

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...