Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лечение със слънчева светлина - видео запис на лекция на Х.Р.Манек във Варна - братски център


1 Screenshot

About This File

Лечение със слънчева светлина - видео запис на лекция на Х.Р.Манек във Варна - братски център

На 11.07.2009 год. Хира Ратан Манек посети братския център във Варна. Участва в посрещането на изгрева и молитвената програма на Ташла-тепе. Малко по-късно наблюдава внимателно Паневритмията и слуша с интерес обясненията на Живко Стоилов, по чиято покана е тук. След това изнесе лекция пред братската общност за лечението със светлина и т.н. "слънчево хранене". Видео материалът, който може да изтеглите е запис на тази лекция.

Вечерта изнесе втора лекция в зала атриум в центъра на Варна, а по-късно посети концерта по случай 145 години от рождението на Учителя Петър Дънов. След това отпътува, за изнасяне на лекции и в други градове: Велико Търново, Пловдив и София.

Хира Ратан Манек

d82_1.jpg

Хира Ратан Манек е роден на 12 септември 1937 год. в Бодхавад, Индия. Инженер по образование, с успешна кариера в семейният бизнес, на който е посветен до пенсионирането си през 1992 год.

Работи върху метода си в продължение на 3 години. Техниката, която предлага не е нова за света, напротив, това е стар метод /„тратак”, концентрация върху слънцето/ практикуван по всички части на света – древен Египет, Гърция, Индия, Америка. Бихме могли да добавим и България в лицето на древните орфисти и богомили, а в по-ново време - и от учениците на Учителя Петър Дънов.

От юни 1995 год. Хира Р. Манек живее само на слънчева енергия и вода. Понякога ако обстоятелствата налагат приема чай, кафе или мляко. Досега е имал 2 периода на строг пост през които е бил наблюдаван от няколко екипа учени и лекари. Първият пост е продължил 211 дни през 1995-96 год. под ръководството на д-р Рамачандран специалист по алопатия и аюрведа. Вторият пост е продължил 411 дни в Ахмедабад, ръководен от международен екип от 21 лекари и учени с директор д-р Сидхир Шах и д-р К. К. Шах, президент на Индийската Медицинска Асоциация по това време. След този експеримент Манек е бил поканен от Университета „Томас Джеферсън” и Пенсилванския Университет във Филаделфия, където е изследван от д-р Андрю Нюберг и д-р Георг Бренард, водещи специалисти в изследванията на мозъка и епифизната жлеза.

През 2002 год. Хира Ратан Манек дава 136 лекции в САЩ. Следващата година 147 лекции в САЩ, Канада, Карибите и Великобритания. От 2008 год. посещава страните от европейския контитент. Той пътува по света и изнася лекции и интервюта, преподава своя метод на хора заинтересувани от използването на слънчевата светлина за лечение и като енергиен източник.

източник

Лечение със слънчева светлина

Едно от основните неща, за които Хира Ратан Манек говори, е лечението чрез слънчева светлина. Практиката представлява наблюдаване на слънцето за определен период от време. Започва се с 10 сек и постепенно се увеличава с по 5 секунди всеки ден. Подходящото безопасно време е до 1 час след изгрев и до 1 час преди залез. Постигат се резултати при лечение на практически всички болести, включително на:

- леки и тежки зрителни проблеми, включително: катаракта, глаукома, перде, дефекти на ретината, късогледство, далекогледство, далтонизъм, кокоша слепота

- мигрена

- Алцхаймер

- Паркинсон

- остеопороза

- артрит

- ревматизъм

- проблеми с простата

- сърдечени проблеми

- тромбози

- затлъстяване, булимия и анорексия

- диабет

- зависимости като тютюнопушене и наркотици

- депресии и страхове; зимна депресия

- психични отклонения и умствени заболявания

- и дори болести като рак (включително рак на гърдата) и СПИН

d82_2.jpg

След известно време на практикуване се забавят процесите на стареене, увеличава се паметта, увеличава се приемането на витамин А, засилва се волята, изчезват страховете и депресиите, изчезва алчността, ревността и гневът, намалява се гладът. Настъпва душевно спокойствие и вътрешен мир. За духовно практикуващите - подобрява се медитацията, изчиства се кармата, увеличава се нивото на съзнателност и будност, човек се потапя в Божественото за постоянно.

Лечението, освен чрез директно възприемане на слънчева енергия, включва също и пиене на слънчева вода - вода, изложена на слънчева светлина. 180 дена практика и пиене на слънчева вода действат като имуностимулатори против вируси и епидемии. Слънчевата вода може да се използва и на капки - при здравословни проблеми с очите и ушите. Помага за лечението на кожни болести. Може да се използва и като обезболяващо.

Освен с гледане на слънцето и пиене на слънчева вода, човешкото тяло може да се зарежда със слънчева енергия и посредством ходилата си, където са струпани точки, съответсващи на всеки орган. Особено полезно е, казва Манек, ходенето бос вечер по пясъка (ако сме в близост до морето) или просто по трева или земя.

X. Р. Манек смята негативното мислене, липса на увереност, гняв, раздразнение, страх, алчност, липса на състрадание, за болести на ума, които могат да бъдат положително лекувани чрез съзнателно възприемане на слънчевите лъчи.

Гледаното на слънцето може да помогне за масажисти и лечители, да подобрят практиката си, а на майките и бременните - да предадат положителна енергия на децата си. Бременните могат освен да гледат слънцето и да излагат корема си на слънчева светлина. Родените деца по-рядко ще страдат от болести.

X. Р. Манек казва, че това, което представлява Паневритмията е същото като това, за което говори той, но той представя и една научна гледна точка. Препоръчва, ако човек иска да практикува, може да се включи в посрещането сутрин на изгрева заедно с последователите на Бялото Братство.

Мисли от Учителя Петър Дънов

Всичко е светлина. Ако ти можеш да сгъстиш светлината, ще имаш храна… Хиляди години могат да минат, но хората ще се хранят със светлина и това ще бъде един голям успех. Аз мисля, че едва след 2100 години може да се създадат условия, да се храни човек със светлина… / „Живият хляб” 1932-33г./

Енергията на нашия физически, умствен, даже и морален живот иде от Слънцето. То носи живот.

Няма болест, която да не се лекува от Слънцето.

Слънцето съдържа всички медикаменти в себе си. Няма болест, която да не се подчинява на действието на слънчевите лъчи.

Аз казвам, че единственият най-добър хирург, когото познавам, е природата, слънчевите лъчи. Само те режат най-правилно - отрязват гнилото месо, без да закачат здравото.

Бог е поставил на небето Слънцето, на което да се греете, а вие търсите лекар... Ако се греете всеки ден на Слънцето, съзнателно, по половин час, с участието на мисълта, ще придобиете повече, отколкото с дни да се ровите из книгите да търсите какво казват лекарите за дадена болест.

Като говорим за Слънцето, ние нямаме предвид само физическото слънце, но и духовното слънце, като проява на интелигентни, разумни сили, като проява на същества, носители на любов и мъдрост.

В бъдеще, когато хората съзнаят това, ще се лекуват само със слънчевите лъчи. Те ще знаят кои лъчи срещу какви болести и недъзи могат да се използуват.

Под влияние на Слънцето се събужда космическото съзнание в човека.

източник

видео запис: Ивайло Станев

* видеото се публикува със специално разрешение от Х. Р. Манек

** по технически причини, последните няколко минути от въпросите и отговорите с Х. Р. Манек не са заснети. Присъстват в приложения mp3 аудио файл за слушане.

Дата на първоначално въвеждане: 19.07.2009 г.

 Share


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...