Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лихвата


Guest pavletA

Recommended Posts

Реших, да помислим върху това дали лихвата, която ползваме по кредитите е нормална.Тя варира до 18% в България, на запад тя е някъде 12%.У нас условията са други.Ето какъв е механизма на нейното образуване.Междубанковия пазар съществува от 90-те години.Търговията на кредити се осъществява на базата на директен контакт между брокерите на различните банки търсещи и предлагащи кредити., прави се банково джентълменско споразумение.

Договорите се подписват и изпращат по факс, впоследствие се правят преводи на средствата.След 2000 г.с навлизане на информационните технологии, се въвеждат в електронната система за въвежданеи обработка на всички видове кредити.Работи се на принципа на непрекъснатото котиране/определяне на курса-цените/Това е процедура за всяка търговска банка, всяка сутрин да бъдат вкарани поръчките.При вкарване на данните , задължително се посочва покупка или продажба,срока на поръчката, количество и цена.След това електронната система сама среща интересите на търсене и предлагане, по съвпадение на количество и цена, сделката се осъществява автоматично.Ето два показателя:SOFIBOR-лихвен процент по предлагани кредити, SOFIBID-лихвен процент по търсени кредити.Основния лихвен процент се явява разлика между търсене и предлагане на сделки.Нарича се LEONIA.Формирането на лихвения процент има своя яснота и прозрачност.

И въпреки това ми се струва висок лихвения процент, вие как го намирате?

Линк към коментар
Share on other sites

Моят въпрос ще звучи много глуоаво сигурно, но ние, потребителите, сме ощетени откъм информация. В училище не се учи нищо от това, с което се сблъсква човек в една банка. Учат го само в специализираните училища - като че ли някой има интерес масата потребители на банкови и въобще финансови услуги да бъде тотално невежа. (Това последното го каза моята професионална личност).

Та - въпросите ми са:

1. Ако все пак аз имам нужда от кредит, то как да разбера кой е най-добрият за мен. Не вярвам на реклами, не вярвам вече и на самите служители в банката - ясно защо. Все пак ако потребителят е грамотен, няма да се опитат да го измамят. Какви показатели в офертите да гледам и как да ги тълкувам.

2. От доста опарени хора съм чувала страшни истории за някакви клаузи в договорите, написани с малки букви, които никой не четял преди да подпише, но които след това изпивали кръвта на човека. Доколко е вярно това, в какво се състои уловката и как да се предпазим от нея?

3. Последн глупав въпрос: Ако заемът е взет при по-висока лихва, но после лихвата падне, заемът по оригиналнат лихва ли се плаща, или се преизчислява при всяка промяна? Това е особено важно за заемите за нови живлища срещу ипотека на жилището.

Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересен въпрос Донка, при това няколко:thumbsup2:

Отговор на първо запитване:Ако трябва да прибегнеш до кредит, първо правиш проучване на условията на същия.Значи преценява се срока, за който ти се дава, каква е лихвата, каква е таксата при теглене.Много важен момент е да уговориш в договора кога ще го погасяваш, ако дохода ти като потребител е с по късна дата, ти се начислява наказателна лихва.При невъзможност да платиш дадена вноска, веднага отиваш при кредитния си консултант, за прекратяване на настоящата погасителна схема, и да бъде разсрочена във времето.От това имаш чиста изгода, да се спасиш от наказателната лихва и глоба за неустойка, но те уверявам сестричке, че няма да не ти се начисли дължимата лихва, просто ти се разсрочва във времето.

Отговор на второто запитване:Моят съвет е да четеш между редовете, потребителските заеми са задължително с кредитна карта, тегленето в брой е съпроводено с такса, всяко!В договора за кредит трявба внимателно да си проследиш срока на картата.Да уточниш с кредитния инспектор револвиращ ли е кредита ти, какъв е срока му?Една година или ще го ползваш или повече.Да си проследиш срока на кредитната карта, дали ще се подменя през срока на потребление на кредита.Всяка подмяна на картата, се съпровожда с такса.

Отговор на трети въпрос:Просто го приемам като много точно формулиран, от интересуващ се човек, мислещо същество.В нашата пазарна икономика банката обикновено има право на корекция на лихвата.Може да се случи в пазарната ни икономика всичко....Успех и дано съм ти била полезна!:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...