Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Чувството за собствена уникалност


Guest Христо

Чувството за собствена уникалност   

10 гласа

  1. 1. Одобрявате ли го ?

    • Да
    • Не
      0
    • Зависи


Recommended Posts

В книгата "Живот без окови" на д-р Дийпак Чопра прочетох, че психиатрите са установили, че много хора притежават чувство за собствена уникалност и значимост, което е свързано с "на мен това не може да ми се случи", т.е. свързано е с усещане, че едва ли не не може да умреш, не може да ти се случи еди каква си неприятна или дори смъртоносна бих казал ситуация, не може да те ограбят на улицата точно теб и т.н., абе недосегаем си ... Защото ти си уникален, специален, ти едва ли не няма да остарееш, природните закони не важат за теб. Вие имате ли това чувство ? Аз като че ли го притежавам в някаква степен. В книгата пише още, че то е защитен механизъм, който намалява страха от смъртта. Какво ви е отношението към това чувство? Бихте ли могли да дадете мнения от гледна точка на психологията и езотериката ? Илюзия ли е това чувство? Според йогите, окачествяването му като илюзия е още по - голяма илюзия. Вие какво смятате, уважаеми съфорумци ? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Според материалистичното виждане, психиатрите са напълно прави. Всъщност, сигурен ли си, че си прочел за психиатри, а не з апсихолози - психиатрите обикновено не се занимават с научни изследвания?!

Има го това чувство! През погледа на егото, е защитен механизъм на отричане, на дисоциация на допира със собствената крайност, със смъртта. Погледнато през една по-висока позиция обаче, чувството за собствена уникалност идва от гласа на духа отвътре. От вечността зад егото, която нашепва за присъствието си. Та, за егото е добре да осъзнае собсвената си крайност, преходност, смъртност, ранимост и съвсем относителна уникалност, тоест обикновеност. Тогава започва смирено да резонира с този действителен тих шепот на духа отвътре!

Линк към коментар
Share on other sites

Пише "психиатри", конкретният пример е за някаква жена дето се е чувствала уникална и т.н., докато не са и откраднали чантата из под носа , и тя е рухнала психически. Явно заради това пише "психиатри". :)

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Всеки е уникален и неповторим.

Но е и част от Цялото.

Като клетка в организъм.

Когато няма връзка с Цялото и не го съзнава,тогава се ражда патологията....на всички нива -у мствено,емоционално и физическо.

Пример: когато клетката започва да работи за себе си,а не за организма -получава се рак.:3d_088:

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Всеки един е уникален на физиско ниво, сигурно на астрално и ментално също.

Хиляда души да кажат "ало", ще го кажат по различен начин. При разкриване на престъпления се ползва методът фоноскопия. Ако имат запис на гласа ти, могат после да те разпознаят посредством този запис.

Папилите по дланите ни са уникални.

За да има теоретична възможност, двама души да имат абсолютно еднакво ДНК, то населението на планетата трябва да е поне три трилиона души (три хиляди милиарда души, а сега е седем милиарда...).

П.п.: Сега не мога да проверя точната информация, но в една книжка бях чел, че шансът двама души да имат еднакви линии на дланите си е еди какъв си ... - беше нищожно малък ( и сигурно на практика няма напълно съвпадащи линии на дланите на двама души).

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...