Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Атанас Славов


Recommended Posts

На 4.12. след тежко боледуване на 80-годишна възраст в болница в Пловдив е починал писателят Атанас Славов

Атанас Славов е роден в Сливен на 25 юли 1930 г. Учи в Американското основно училище в София до закриването му през 1941 г. и завършва английска филология в Софийския университет.Работи в Народната Библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", води курсове по руски и по английски език. През 1965 г. защищава дисертация на тема "Функции на ритъма в художествената стихова реч" в Института за литература при БАН.

Атанас Славов е извънредно продуктивен автор. До напускането на България той е автор на стихове, на фантастика („Факторът Х", „По голямата спирала"), на изкуствоведски изследвания, има книги за Теодосий Търновски, за Патриарх Евтимий и за Григорий Цамблак, пише книги за деца, сценарии за анимационни, документални и пълнометражни филми.

Превежда произведения на Чарлз Дикенс, Греъм Грийн, Шон О'Кейси, Уилям Сароян, Колридж и др.

В чужбина работи на свободна практика в радио "Свободна Европа" и Би Би Си - Лондон (1978), в Центъра "Удроу Уилсън" в отдела, изучаващ проблемите на източноевропейските култури (1979), в Държавния департамент във Вашингтон, като инструктор по български език (1980-1983), в Центъра за езикови научни изследвания в щата Мериленд (1983) и в радио "Гласът на Америка".

Посвещава голяма част от времето си в изучаване на живота и учението на Петър Дънов. В архива му има солидна сбирка от материали върху живота на Учителя.

В САЩ Славов сътрудничи на вестниците "Крисчън сайънс монитор", "Вашингтон пост" и др. Там започва да пише своите мемоари, които най-напред прозвучават на български език, четени от самия него в 52 седмични предавания на радио "Свободна Европа".

В САЩ създава издателство, с което привлича много от пишещите български емигранти.

Носител е на орден "Стара планина". Отличен е с наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов". Почетен гражданин на Сливен.

Освен писател Атанас Славов е преводач, учен, семиотик, антрополог, журналист, дисидент, кулинар, познавач на джаза и чалгата, автор на английско-цигански речник, събирач на песни, случки, думи, рецепти...

За Петър Дънов той казва: "Беше неотразим. Светъл, усмихнат, детските ми очи са запечатали ръката му. Като го видиш, все едно пространството се огъваше около него. Страхотно силно присъствие имаше.<br style="font-style: italic; "><br style="font-style: italic; ">На мен не ми трябва някой да ми бие камбана и да ми кади пушеци, за да се усмихна на Бога. Вярвам, че Бог седи ей тук и ни се усмихва."А за България: "Мозъците ни са толкова разбълникани от руски империалисти, български комунисти и фашистки тъпанари, че не можем да правим разлика между нация и етническа група.<br style="font-style: italic; "><br style="font-style: italic; ">Но ще дойдат млади хора, необременени и ще пердашат напред. А като тръгнат българите, нямат спиране. Много е смешно да се каже това точно сега, но ние сме работливи..."

източник

packages-0859878001290669325.jpg

Пътят и времето. Началото: Светска биография на Петър Дънов

Поклон и светлина!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Не съм имала възможността да познавам Атанас Славов.Но неговият труд да съхрани спомени и биографии на последователите на Петър Дънов му отрежда достойно място сред българските творци.Случайно попаднах на Втория том от Биографията на Учителя, писана от Славов.Излага идеята, че жените първи признали Дънов, станали негови последователки, щедри дарителки.Това бе повод да се срещна с творчеството на този невероятен интелектуалец.Оставил е светла диря с делото си.Благодаря ти Донка, за темата!:3d_053:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...