Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За един ден до Седемте езера с тръгване от София. Възможно ли е?


Nitsi

Recommended Posts

Здравейте,

Не зная дали това е точната тема за въпроса ми, но ще опитам. Ще водя приятели чужденци на Рилските езера на пролет. Планирам приятна програма за тогава и моля планинарите да отговорят, може ли за един ден да се видят езерата, с тръгване от София - Паничище, през х. Скакавица до езерата, поне най-близките и да се направи слизането до х. Вада за нощувка в Говедарци? Колко часа е прехода приблизително, за млади хора до 45 г. възраст с добра физическа подготовка, но не планинари?

Благодарна съм за отговорите ви, ще ми бъдат от голяма помощ!

Редактирано от Nitsi
Линк към коментар
Share on other sites

Nitsi,аз съм минавал през целия маршрут,който ти посочваш.Естествено, не за един ден.

Ние често горим от желание да покажем на приятелите си красотите на България.Или пък ,ограничени от времето,върнали се в България,търчим в планината и не усещаме ,и не виждаме нейните красоти.За да минеш по този път/маршрут/ по-спокойно, ти трябват най-малко 16 часа.През пролетта почти всеки от нас е малко отпуснат.Изключение правят само ''печените''планинарите ,които не спират да бродят из планините и през зимата.Другите проблеми са многото вода / малки реки и големи ручеи / и голямата опасност от лавини.За да изминете този маршрут успешно ,трябва да сте в Сапарева баня най-късно в 5 часа сутринта.После ви очакват поне 4 часа изкачване към х.''Скакавица''.Там задължително ще починете поне половин час .Ако се отклоните към водопада, ви трябва поне още половин.После следва една трудна за изкачване пътека в посока езерото ''Бъбрека''.Най -вероятно да не се качите по- нагоре/към последните езера/..Има опасност от лавини или от ходене в голям и мокър сняг.Поне до края на май.След това ви очакват минимум 4 часа до х.''Вада''.Но тук следва и другия проблем.Много трудно ще минете по пътеката след старата хижа ,защото е хлъзгава и лавиноопасна.Ще се наложи да се отклоните и да ''скочите ''във водата под хижата.Другият вариант /по-сухият/е да заобиколите и да изберете по-дългия маршрут покрай новата хижа/''Рилски езера''/.Може да се наложи да минете и по по-тесни пътеки и да се ''борите''с клекове.Това е сигурно,ако ''пробиете'' по пряката пътека към х.''Вада''./не се сече клека/.Когато стигнете до хижата ,трябва да намерите какво да ви откара до Говедарци.Хижарят може да го уреди ,но парите, които ще ви трябват ,няма да са много малко.Ще сте капнали от умора от набиването на краката /по стръмното надолу/,от прескачане на локвички и хлъзгания.Ако не намерите превоз ,ви очакват около 9 километра преход по шосе

Има и вариант за минаване по билото и пускане към х.''Вада'',но той зависи от проходимостта по билото.Тогава ше пропуснете да видите отблизо старата хижа и езерата около нея..

Такъв маршрут може да бъде резултат от казармен подход за ''унищожаване на противника''.Не ми го препоръчвам в мирно време.

Аз бих се разхождал с удоволствие в района на езерата в периода около 22 юни.Тогава там е свежо и чисто.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за обстойния отговор, Solej! Така както го описваш ме караш да се смея на хрумването си! Да-а, попрекалила съм малко с разстоянията. От х. Вада мога да намеря превоз без проблем, но пак ми се струва, че противоречи на първоначалните ми намерения за приятен около 7-часов преход из Рила и най-вече на приятелския подход за създаване на красиви спомени :))). Може би в крайна сметка ще се разходим до езерата, през х. Скакавица и водопада - езерата и ще слезем до х. Пионерска. Много са утъпкани тези пътеки, но какво да се прави - така и така разполагаме само с един ден, за съжаление; България - голяма и много красоти в нея за гледане!

Благодаря, Алма9, за препоръката! Известно ми е това, аз планирам прехода за късната пролет май-юни.

Редактирано от Nitsi
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...