Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кулинарна Астрология


Recommended Posts

Защо астрологията да не може и да готви?

Астрологията, като майка на алхимията, ни позволява да творим и в кухнята. Набор от съставки, съдове, личен усет и творчество. В крайна сметка всеки може да усети вкуса на философския камък, възбуждащ сетивата. Начинанието става още по-лесно, когато разполагаме с рецептурник – личната космограма.

За разчитане на този рецептурник, отново се позовавам на авторитета на Х. К. Агрипа. Ще изредя бегло вкусовете и подправките, които той приписва на отделните планети.

Слънце – остър със сладък привкус / куркума, канела, пипер, див джоджен

Луна – солен, блудкав / розмарин

Меркурий – разнообразни, особени, смесени / ригън, магданоз, кора от канела, инд.орехче, лимонова кора

Венера – сладко, мазно / кориандър, шафран

Марс – горчив, тръпчив, изгарящ / чесън, праз, семе от горчица

Юпитер – сладък, приятен / босилек, захар, ядки, зърнени храни, див джоджен, карамфил

Сатурн – кисело, тръпчиво / кимион, босилек

На база на тези съответствия в собствения хороскоп открих потвърждение за страстта ми към лютото и сладкото, съответно Марс и Юпитер, които са в точен аспект със Слънцето. Към Марс се прибавя и точния съвпад със Сатурн, а киселото, може би най-често под формата на салати, е важна част от менюто ми.

Развитието на темата оставям на изкушените от кулинарното изкуство, с чиято помощ да допълним, иначе скромния списък, с любими храни, начин на приготвяне, и подправяне.

Начина на приготвяне и сервиране ми напомни за естествените характеристики на планетите. Слънцето е топло, умерено сухо, Луната е влажна, Сатурн е студен и сух, Марс изсушава и изгаря, от друга страна Юпитер и Венера имат еднакво действие топлина и влага, като при Юпитер е подчертана топлината, докато при Венера влагата. Меркурий има двойнствено действие овлажняващо и изсушаващо.

Нека това са насоки, които да ни дадат идея за астро – кухнята! Нека открием какво би се харесало на любимия човек, или какво ястие би изненадало гостите, така че дълго да си спомнят срещата ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за изненадата! Наистина не бях виждала досега връзка между астрологията и кулинарното изкуство!

Може ли още малко пояснения. Засега виждам доста отчетливо потвърждение на своите вкусове като меркуриански - Дева. Нямам обяснение защо имам и Сатурнови влечения .... Също потвърждавам силното влечение на телците у дома към мазното и сладкото (Венера).

как да прилагаме вкусовете към конкретни хора - в какъв смисъл да отнасяме планетите към тях? Просете за невежествения въпрос, но наистина съм заинтригувана. :rolleyes:

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

За невежество не може и да става дума, за мен кулинарията е непозната територия, затова ще се учим взаимно :), което до известна степен ме ограничава да направя връзка с астрологията. В известна степен, на база на това, което са писали старите майстори, исках да направим сравнения между любимите ни ястия, това как ги приготвяме, респективно подправяме, поднасяме и нашите карти. Добрият стар дедуктивен принцип, може би бил полезен, силни места в хороскопа - доминиращи вкусове. За да илюстрирам, чисто аматьорски, обичам предимно течна храна, както и растителна, добре охладена и пикантно подправена, което отдавам на квадратурата на Луната със съвпада на Марс и Сатурн, ядките и тестените изделия също са ми слабост, под властта на Юпитер. Явно най-силната позиция в хороскопа ми е съвпада на Марс и Луната, ако може да се съди по това, защото любимите ми подправки са чилито, черният пипер и солта, които слагам в големи количества, почти във всичко :)

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

Brilliance, става дума за планетите от септенера, така че Нептун го няма.Ще се задоволиш с Юпитер-))). Така, като гледам, тази подредба е по аюрведа. Аз ям всичко написано тук-)))). Обичам много и люто и сладко. Ако пия сокове, предпочитам да са тръпчиви. Кафето ми също трябва да е много горчиво,без захар-))) Така че, честно казано не мога да преценя по кои аспекти готвя-)))

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...