Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли на Учителя за кръста


Guest Дриада

Recommended Posts

Вие мислите за кръста.Вие носите множество кръстове.Нямам нищо против никакъв кръст.Но рекох вяра трябва да имате.Когато говорите за кръста, вяра трябва да имате.Символ е кръстът.Затова вчера се скараха тук и вдигнаха шум.Искате да наложите вашите убеждения, какво мислите вие за кръста.Може да имате каквито искате убеждения, но всеки от вас, вие всички сте кръстове.При това, когато дигате шум, вие сте живите кръстове и казвате тогава:"Не трябва да се почита кръста"Човек е кръст.Вие сега туряте кръста вън от себе си.Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш добре чистиш кръста, живееш зле цапаш кръста.Кръстът не е извън човека.Човекът е кръст.Човек е, който вярва, човек е, който люби, човек е който се надява.Рекох така разбирайте.Не разбирайте, както децата разбират.

Ама вътрешната страна на кръста?Кръстът е емблема на мъдростта.Сърцето е емблема на Божията Мъдрост.Следователно ти емблемата, кръста не само ще го туриш, но ще го разбираш и не само ще го разбираш като българин, ще го разбираш като англичанин, като французин, като славянин, като индус, като негър, като какъвто и да е. Че кръстът е навсякъде потребен в живота.Апостол Павел казва:"Ще се похваля с кръста Христов"Какво подразбира той?Един човек, който иска да ми покаже, че той обича кръста, трябва да го обича.Той трябва да има един чист език.Чист език трябва да има като светлината.Като онази кристална вода трябва да бъде чист езика.И човек, който разбира кръста, има много мек език.Човек, който няма мек език, не е разбрал кръста.Той тепърва има да го разбира.Вие имате едно крива понятие за кръста.Говори се за един нов кръст в света.То е друг въпрос.Хората са създали един кръст, който няма нищо общо с Божия кръст.Има два кръста:единият човешки кръст, другият- Божествен кръст.Ония порядки, наши разбирания, които и създават мъчнотии, са един кръст, от който ние трябва да се освободим.Греховете, които ние правим, това са един кръст, от който трябва да се освободим.То е нашият кръст, ние го създаваме.Ти искаш да бъдеш господар- ти си създаваш нов кръст.Ти искаш да бъдеш силен човек, да правиш каквото искаш без да отговаряш- ти си създаваш един нов кръст.Някои хора се разпъват и страдат.

Мед да потече 06.08.1937г."Лъчи на живота"Рилски беседи 1937г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Че кръста това е добродетелта.Кръстът това е любовта.Като ми кажат "кръст", аз разбирам доброто.Като ми кажат "кръст", аз разбирам любовта.Като ми кажат кръст, аз разбирам приложението пътя на спасението.Кой не вярва сега в кръста?Че как ще вярваме в кръста? Като сме сиромаси ще вярваме ли в кръста?Като сме богати ще вярваме в кръста.Като сме невежи, ще вярваме в невежеството, но като преминем в знанието вярваме, в кръста.

Пътят и възможностите 11.08.1937г."Лъчи на живота"Рилски беседи 1937г.

Редактирано от Дриада
Линк към коментар
Share on other sites

Вие искате да влезете в царството божие без жертва.В царството божие не може да влезете, докато не ви разпънат като Христа на кръст.Много лесно мислят някои, че могат да влязат.Ще те разпънат тебе на четири гвоздея- два на краката и два на ръцете.Ще викаш:"Ели, ели, Лама Савахтани.Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил?"Ще те турят в гроба, след това ще станеш кандидат за небето.Христос след като възкръсна казва:"Още не съм възлязъл на небето"Някои проповядват, понеже Христос пострадал,заради неговия хатър ще влязат в царството божие.Такива работи няма.Казват:"Ние носим кръста"Не.Смешно е да носиш такъв кръст малък на врата.Ще носиш голям кръст, че като дойдеш донякъде да го хвърлиш.Един такъв малък кръст туриш на врата.Не, не- голям кръст, да се покажеш, че си юнак.

Да носиш кръста, това е законът, да се справиш с всички мъчнотии, които животът създава по една вътрешна необходимост.Казва:"Защо е това страдание?"Няма друг изходен път.По една вътрешна необходимост се явяват страданията.Ние не знаем, защо са, но са необходими.Страданията в живота ще се превърнат във велико благо за в бъдеще.Няма страдание в света, което ще остане, което да не се превърне в благо за бъдеще.

Ще бъде развързано 06.04.1941г."Възпитанието"Неделни беседи 1940-1941г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Римляните узакониха кръста и заповядаха да го целуваме. Не, ние не целуваме този кръст на престъплението. Целуваме кръст, в който има жива душа, жив дух. Така аз тълкувам Учението. Питат ме дали вярвам в кръста. Аз в живите кръстове вярвам, но в сребърни, златни и други – не вярвам. Прав ли съм? Някой ще каже, че със своето Учение господин Дънов разрушава държавата. Не, с лъжи се разрушава държавата. Казвам: изхвърлете мъртвите кръстове и поставете живите.

 

 

Аз съм вратата на овцете

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...