Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Астрологичен речник


Recommended Posts

А

Антис – две точки се намират в антис, ако са разположени на равно по градус разстояние от оста Рак/Козирог. Например, когато Луната се намира на 15 градуса в Рак, антис се явява 15 градуса в Козирог.

Апликация – две планети се приближават една към друга, при което и двете са директни и образуват или съединение или аспект.

Аспект - отношение между обекти в хороскопа, определящи природата и начина на изява на включените в аспекта обекти. Аспектите се тълкуват съгласно контекста върху който е създадена картата – мунданна, натална, хорарна или елективна. Аспектите биват Мажорни ( секстил, тригон, квадратура и опозиция ) и Минорни ( полусекстил, полуквадратура, квинтил и др. ).

Асцендент – изгряващ градус, наричан още „хороскоп”, или куспидата на първи дом.

Анафора – „следващи” домове. Домовете, които следват след ъгловите – за 1-ви дом това е 2-ри, за 4-ти – 5-ти, за 7-ми – 8-ми, за 10-ти – 11-ти.

Анабибазон – Глава на Дракона или Северен лунен възел.

Анарета – планета свързана със смъртта. Обикновено това е планета в 8-ми дом или управителят на същия дом.

Б

Бенефактори - благоприятни планети, дарители на щастие - традиционно, това са Венера и Юпитер

Благоприятно място – една планета се намира в благоприятно място, когато е разположена в знак, дом, фас или терм, в които има достойнства.

Бързи планети – Луна, Меркурий и Венера

В

Бавни планети – Марс, Юпитер, Сатурн.

Взаимност – две планети се намират, всяка в дома или екзалтацията на другата, или във всеки вид управление на другата. Дори между тях да няма съединение или аспект, то това положение се счита за аналогично на рецепция.

Взимане на сила – за това взаимоотношение има два варианта. Когато по-бърза планета се отделя от друга, за да образува съединение или аспект с трета планета, като в същия момент бързата планета взима сила от напуснатата и я предава на новата планета, с която встъпва в съединение. Вторият вариант е когато бърза планета, сключва съединение с по-тежка и бавна планета, а тя от друга страна, сключва съединение с още по-бавна и тежка планета. В тази ситуация, намиращата се по средата планета, взима силата на по-бързата и я отдава на най-бавната от трите.

Г

Глава на дракона – северен лунен възел

Господство – когато Сатурн, Юпитер или Марс се намират пред Слънцето ( източни ) и не превишават разстоянието от 15 градуса. Ако тези три планети се намират пред Слънцето и след Луната, тогава те придобиват още по-голямо господство. Когато Венера или Меркурий се намират зад Слънцето ( западни ), преди да станат ретроградни. Ако тези две планети се намират зад Слънцето и преди Луната, тога придобиват още по-голямо господство/ Луната придобива господство в момента, в който излезе от лъчите на Слънцето до средата на месеца.

Градус – 1/360 част от окръжност. В астрологията градусите имат различни характеристики. Те могат да бъдат – блестящи, тъмни, умерено светли, пусти, мъжки, женски. Също така има градуси „кладенци”. В тези градуси планетата е отслабена, от такава ситуация може да я спаси друга планета. Подобна ситуация се нарича „удоволствие”. Противоположните по значение на градусите „кладенци” са градусите на Милост и Чест. Те придават на планетата, намираща се в тях сила и са един вид достойнство.

Д

Достойнство – местоположение на планета, в което нейната сила се укрепва. Те биват два вида – есенциални и акцидентални. Приема се че една планета има достойнство, когато се намира в своя домицил, екзалтация, декана, квадрант или терма. Също така, ако планетата се намира в дома на своята радост, когато е директна или източна.

Дуод / Дуоденарии – сегмент, получен при делението на 30-те градуса на един знак, на 12 равни части по два и половина градуса всеки. Всеки от дуодите се управлява от определена планета.

Дневни планети – Слънце, Юпитер и Сатурн

Десцедент - "залязващ" градус.противоположната точка на Асц. Куспид на 7-ми дом, символизиращ партньорските отношения и най-общо връзките с другите.

Е

Екзалтация – също така Чест. Вид достойнство, където планетата се „радва”. За Слънцето – Овен, Луна – Телец, Меркурий – Дева, Венера – Риби, Марс – Козирог, Юпитер – Рак, Сатурн – Везни.

З

Заточение – също така завист или изгнание. Това положение е вид слабост, тук планетата губи своята сила. Планетите са в заточение, когато се намират в знак, противоположен на техния домицил – Слънце във Водолей, Луна в Козирог и тн.

Зли планети – също така малефактори. Това са Марс и Сатурн, при някои автори и намаляващата Луна. Наричани също така - инфортуна

Знаци – в астрологията има традиционно 12 знака. Те се класифицират по различни критерии. Например по елемент – земни, водни , огнени и въздушни. Също така – женски - мъжки, плодовити - безплодни, надарени с глес – безмълвни и тн.

И

Ингресия – преминаване на планета от един знак в друг.

Изкривяване – положението на планета в кадетни домове ( 3-ти, 6-ти, 9-ти, 12-ти )

Изгорял път – обхваща интервала от 15 градуса Везни до 15 градуса Скорпион. При някои автори от 19 градуса Везни до 20 градуса Скорпион.

К

Кадетни домове – известни като „Падащи”, а също така „Катафора”. Съответстват по характеристики на променливите знаци. Това са 3-ти, 6-ти, 9-ти, 12-ти дом.

Квадранти – хороскопа се дели на четири части или четвърти. Това са: Източен – от Асц до Мц. Южен – от Мц до Дсц. Западен – Дсц до Иц и Северен – от Иц до Асц.

Кардинален - това са знаците – Овен, Рак, Везни и Козирог. Те се описват като настъпващи, активни. С тях се свързва началото на сезоните.

Куинконс – също така инконюнкция. Това е аспект, който се сключва на от тела намиращи се на 150 градуса.

Катабибазон - Опашка на дракона.

О

Обсада – наблюдава се когато една планета се „разделя” с неблагоприятна планета след съединение или аспект, а след това се съединява с още една зловредна планета. Също така, случай в който една благоприятна планета се намира между две зловредни. Но и при двата случая, ако Слънцето сключи аспект или съединение с благоприятната планета, то снема значителна част от неблагоприятното влияние и намалява слабостта на планетата.

Опашка на дракона - Южен лунен възел

Edited by Вендор
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

П

Падение – в астрологията означава „загуба от сила и достойнства”. Знакът на падение на всяка планета е противоположен на знака на екзалтацията

Пред Слънцето – също така Източна. Това са планетите, които изгряват преди Слънцето. Например, ако Венера е в първия градус на Овен, а Слънцето на 15 градуса в Овен.

Под земята – разположение, в който и да е дом, от Asc до Desc, в зодиакално направление.

Под Лъчи – това е положение на планета или точка, отделена от Слънцето от ъгъл, по малък от 15-17 градуса. Според други автори, разстоянието е от 6-15 градуса.

Р

Разрушение – се получава когато една планета се готви да се съедини с друга, започвайки да навлиза в нейната сила, но преди момента на съединение, същата планета става ретроградна.

Разстроена – е планета, която при престоя си в даден знак не сключва аспект с нито една друга планета. Изключение не прави и Луната, заради бързото си движение.

С

Сигнификатор – е най-важната планета за предмета на разсъждение, обикновено се явява управителя на Asc, също така представлява човека, група от хора, или събитието, както и управител на самия въпрос.

Сила ( да приемеш или предадеш сила ) – е приложимо в случаите когато една планета се съединява, или образува аспект с друга планета от знак, или дом от своя домицил, екзалтация или триплицитет.

Смесване – се получава когато се намират в съединение или в градуси на антис. Когато две планети се смесят се наблюдава изменение на техните качества. Например, Сатурн и Марс, са зловредни, но когато се обединят тяхното влияние намалява, защото всеки един от тях разрушава природата на другия, смесени по този начин тяхното влияние се оказва нито зловредно, нито положително. Също така, съединението със Слънцето на Венера, Юпитер и Луната, е вредно за тях. Взаимно си вредят Слънцето при съединение с малефиците. Единствен, който е незасегнат от съединение със Слънцето е Меркурий.

Суверени – се наричат Сатурн, Юпитер и Марс. Така се наричат и обекти намиращи се на Mc в хороскопа.

Т

Триплицитет – образуват четири групи от по три сродни знака.

Огън – Овен, Лъв, Стрелец

Земя – Телец, Дева, Козирог

Въздух – Близнаци, Везни, Водолей

Вода – Рак, Скорпион, Риби

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...