Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Семейните" сериали - огледало или манипулация на отношенията ни?


Донка

Recommended Posts

Откровено си казвам, че за последен път съм гледала такъв сериал преди повече от 10 години. Обаче познавам хора, които редовно гледат. Този въпрос ми се върти в главата отдавна, но изкристализира ясно вчера, когато се втурнах да питам чичко Гугъл за име, което прочетох на място, което претендира за философски разсъждения. Първо със срам си помислих, че това име ми е убягнало. Когато разбрах, че това е герой от турски сериал, ми стана смешно, после тъжно, после страшно. После изведнъж нахлуха всички знания от време оно, когато един от моите професори - бунтар за онова време, се опитваше да счупи рамката на "изкуството е отражение на действителността" и да ни докаже, че всъщност доста често изкуството може да манипулира тази действителност и да ограничава мисленето на хората, преценките им за ситуациите и характерите, дори да ръководи тяхното съзнателно поведение. Пъзелът ми започна да се нарежда - отиваха си по местата "артистичното" поведение, което наблюдавам все по-често у някои хора, коментарите им за живота, които сякаш са извадени от сериал.

Те наистина са извадени от сериал!

Какво мислите вие?

Семейните сериали огледало ли са на нашите лични взаимоотношения или обратното - успешно влизат между нас и ни манипулират?

В тази връзка имате ли пример за сериал, който би могъл да манипулира по положителен начин взаимоотношенията ни?

Линк към коментар
Share on other sites

Ще започна така: "Никой не е затворник докато съзерцава морето" - това е мъдрост дочута от поредния сериал който гледа майка ми по телевизията. За пенсионерите може би това е едно от най- големите развлечения, храна за душата ако мога така да се изразя и дори да се опитаме не можем да отнемем илюзиите им, а и не е необходимо си мисля. Че манипулират това е безспорно, опитват се да покажат колко идеални са отношенията им, а между редовете могат да се схванат и не дотам добри внушения, но важна е будността. Важно е кой какво схваща, за какво се е отворил и как пресява, как пречупва през себе си информацията която получава. За това и примерите могат да бъдат много и най- разнообразни... Хубав ден!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

За много хора сериалите са вид бягство от действителността - особенно когато декорите са красиви. Хората лекуват разочарованията си от действителността и липсата на Любов в живота си съпреживявайки с геройте си на екрана. Това е по принцип- а що се касае до турските сериали там работата е друга...... Те се правят с пропагандна цел "Моля приемете ни в ЕС ние сме европейци" Но за тяхна беда се увличат и често показват такива неща от който косата направо ти настръхва! За пример - турско семейство живеещо в Берлин ПРОДАДЕ дъщеря си като крава на бъдещия и мъж без въобще да я питат иска ли го или не. След това дъщерята избяга а родния и баща изпрати брат и да я УБИЕ защото била "ОПОЗОРИЛА" семейството!!!

:3d_146: Добре запознат съм по темата защото вкъщи имам фенове на въпросните сериали:3d_131:

Линк към коментар
Share on other sites

3d_146.gif В крайна сметка никой не може да избяга от същността си нали. Въртят го сучат го и пак са си те. Обърнал се Илия пак в тия казва народът наш. Въпреки пропагандата им и опитът им да изкарат отношенията помежду си идеални истината за същността им прозира. Въпреки че се опитват да дадат готови формули, за отношенията между хората и като че ли човек намира готов и изпитан начин как да се държи и как да отговаря попаднал в определени ситуации в живота. Много хора наистина им подражават и отговарят като от турски сериал обаче като си им схванал мохабета /така да се каже/ много лесно ги парираш и остават да се чудят ама как така си им разбил идеалната система :))). Но има и мъдрости които могат да се отсеят като горната например. Има свещени слова, поговорки от народа им които не са за пренебрегване и обогатяват духовно, но както казах- Важно е кой какво иска да чуе и да възприеме. Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

За дългите сериали незнам, поглеждам от време на време. Предпочитам кратките, сега немска поредица. Има интересни неща. Неангажиращи са.

Но принципно от филмите може да се научи нещо, все пак това е вид изкуство и понякога има поуки, има интерпретации, които провокират.

Като приказките, има поука, има добро/зло...:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

За много хора сериалите са вид бягство от действителността - особенно когато декорите са красиви. Хората лекуват разочарованията си от действителността и липсата на Любов в живота си съпреживявайки с геройте си на екрана. Това е по принцип ...

Да, така е по принцип, сериалите се създават именно да те откъснат от действителността, но аз не бих нарекла това лекуване, а замазване.

Хората започват да не живеят собствения си живот, а просто съществуват, за да съпреживяват измислените емоции на екрана - най-често черно/бели, за да достигат лесно и до най-ограничените съзнания, силни, заплетени, за да се поддържа интереса ...

Линк към коментар
Share on other sites

Сериалите са вид дрога- включваш телевизора и......за един час преживяваш красиви неща, богат си и имаш любов. Не че това променя нещо в действителността, но предполагам че тушира недоволството им от живота....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...