Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11.09.2001г.- Денят, който промени света.


Recommended Posts

Десет години след атентатите от 11 септември САЩ си спомнят за жертвите

photo_verybig_224745.jpg

С множество възпоменателни церемонии САЩ си спомнят за атентатите отпреди 10 години, оставили отпечатък в националната памет, предаде Франс прес.

На десетата годишнина от атентатите президентът Барак Обама ще посети мястото, на което се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в които на 11 септември 2001 г. се врязаха два похитени от терористи самолета, извършващи полети от Бостън за Лос Анджелис. Обама ще присъства и на церемония в Пентагона, във Вашингтон, където преди 10 години се вряза похитен от терористи самолет, изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис.

Президентът ще посети и Шансквил, в щата Пенсилвания, където на 11 септември 2001 г. се разби четвърти самолет, изпълняващ полет от Нюарк за Сан Франциско. Той също беше похитен от терористи и се предполагаше, че е трябвало да се разбие в Белия дом или Конгреса, но навременната героична намеса на пътниците предотврати този атентат и самолетът падна в Пенсилвания.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония ще присъства и бившият американски президент Джордж Буш-младши, кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани.

Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Те ще бъдат спазени в 8,46, 9,03, 9,59 и 10,28 ч. - минутите, в които преди 10 години двата похитени самолета се врязаха в двете кули-близнаци на СТЦ и минутите, в които двете кули рухнаха.

На церемонията в Ню Йорк ще бъдат прочетени имената близо 3000-те жертви. На събитието ще присъстват и близките на загиналите. После на мястото, на което се издигаха кулите-близнаци, ще бъде открит Мемориалът на жертвите, изграждан в продължение на пет години.

За десетата годишнина от атентатите в Ню Йорк са предвидени още възпоменателни церемонии. Подобни церемонии ще има и в други градове на страната. Сред тях са възпоменателни походи и маратони, изложби на снимки, човешка верига в Манхатън, танцови спектакли, множество концерти на Таймс скуеър, в центъра Линкълн в Ню Йорк и в няколко църкви.

В залата за спектакли на центъра Кенеди във Вашингтон ще се състои Концертът на надеждата - програма, включваща музикални изпълнения и четене на поеми. Проявата ще започне в 19,30 часа по Гринуич и ще продължи час и половина. На нея ще присъства Барак Обама, който ще произнесе кратко слово.

По повод тъжната годишнина американският Държавен департамент призова американците по целия свят да бъдат бдителни.

Американците си остават силно белязани от атентатите от 11 септември 2001 г., посочва БТА. Но след двете войни в Афганистан и Ирак, последвали нападенията и в които загинаха над 6200 американски военнослужещи и струваха на САЩ 4 трилиона долара, мнозина американци както изглежда искат да загърбят миналото, отбелязва Франс прес.

http://zona.gong.bg/...ticle_id=224745

Днес цял днес и по БНТ1 говорят и коментират събитията от 11.09.2001г.

С какво всеки от вас мисли, че събитията на тази дата промениха света?

И по-точно как се отразиха те на човешките отношения като цяло в световен мащаб?

Линк към коментар
Share on other sites

Дребните неща

Както може би си спомняте, един от служителите в една компания оцеля по време на случилото се на 9/11, защото бил негов ред да купува понички.

Друг – понеже попаднал в задръстване поради катастрофа.

Една жена – защото разляла нещо на блузата си и се забавила, докато се преоблече.

Един човек оцелял тъй като новите му обувки му протрили крака и се отбил в аптеката, за да си купи лепенка.

Някой - защото изпуснал автобуса.

Друг - защото колата му не запалила.

Един не успял да хване такси.

Затова сега, когато се натъкна на нещо непредвидено,

- попадна в задръстване,

- изпусна асансьора,

или стане друго от дребните неща, които толкова ни ядосват, си казвам

Ето къде иска Бог да бъда точно в този момент.

Следващият път, когато сякаш всичко върви наопаки, когато не можете да си намерите ключовете за колата, когато светофарите се все на червено, не се ядосвайте – може би точно в този момент Бог се грижи за вас.

Нека Бог продължи да го прави посредством всички тези дребни неща, за да можете да си спомняте тяхното евентуално предназначение.

www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=1342

Линк към коментар
Share on other sites

Винаги съм се чудила как страданието може да ни бъде полезно. Как една трагедия би изиграла положителна роля в живота ни. Ето това стана със събитията от 11.09.2001г. в световен мащаб. Хората от цял свят изпитаха състрадание и съпричастност към невинните жертвите от тези събития. А жертви са не само тези, които загинаха, жертви са и техните близки, техните семейства. Аз видях на честването на 10-годишнината сълзите в очите им. Те още изживяват мъката от загубата на своите близки. Аз и днес изпитах състрадание към тяхната болка и мислено се помолих това да не се случва на никого по света.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...