Jump to content
Порталът към съзнателен живот

XIII Европейска конференция по трансперсонална психология и психотерапия


Recommended Posts

EUROTAS 2011

XIII Европейска конференция

по трансперсонална психология и психотерапия

XIII European Transpersonal Conferencе

НЕОБИЧАЙНИТЕ СЪСТОЯНИЯ НА СЪЗНАНИЕТО

И ТЯХНАТА РОЛЯ В ЧОВЕШКАТА КУЛТУРА

Да обединим различията

www.eurotas2011.com

Програмата | Лекторите

Конференцията ще изследва пълния спектър от необичайни състояния на съзнанието: изменени, абстрактни, екстатични, разширени, модифицирани, холотропни, шамански, изцелителни, медитативни, трансови и т.н., които са различни от обичайните състояния на съзнанието, в които живеем в нашата консенсусна реалност. Тези необичайни състояния на съзнанието са врати към нови преживявания, креативност и всяка новост в света.

Те могат да бъдат изключително ценни не само в областта на психотерапията, но и за изкуството, екологията, бизнеса, науката, както за отделния човек или групи хора, които искат да се изцелим и развием нашия прекрасен свят. Холотропните състояния прехвърлят мостове между обществени, културни, професионални и всякакъв вид противоречия, разногласия и създават основа за диалог между различни културни и духовни традиции. Могат да бъдат път за уважаване, приемане и интегриране на различията.

В конференцията ще участват лектори от Германия, Австрия, Франция, Италия, Швейцария, Норвегия, Швеция, Великобритания, България, Гърция, Естония, Украйна, Латвия, Португалия, Русия, САЩ, Австралия – сред тях има художници, поети, писатели, музиканти, физици, медици, психолози, философи, историци, научни работници, терапевти (с дългогодишен опит в сферата на трансперсоналната психотерапия, Гещалт-терапията, арт- и танцтерапия, психотелесна терапия, процесуалната терапия, неорайхианската терапия, семейни и системни констелации, Юнгианска психотерапия и др.)

Конференцията е насочена освен към хора, занимаващи се с психологически консултации и терапия, хора от помагащите професии, хора от научните и бизнес среди и към всички, които се интересуват от себеизследване, себепознание и себеоткриване, към всички, които търсят креативни методи за личностно и духовно израстване, към всички, които желаят светът, в който живеем да се развива.

За повече информация посетете сайта на конференцията: www.eurotas2011.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Още съм под впечатленията си от конференцията... Мога да кажа, че подобен резонанс на естеството ми с предлаганите семинари, възгледи на лекторите и подходи съм имал само на още една конференция - тази по хипнотерапия. Имаше над 60 лектора от цял свят. Над всичко друго - когато говореха лекторите, сякаш аз бих казал същото - и по думи, но преди всичко по сърце имах много силен синхрон с хората и цялостното излъчване на създаденото ментално-емоционално пространство. Просто се чувствах в свои води - изцяло! Повечето от лекторите бяха психотерапевти - лекари или психолози. Присъствието беше изключително - сякаш 150 вълшебници, бели магове се бяха събрали, за да обменят опит за работата си с човешкото съзнание. Направи ми впечатление изключително високата и интегрална визия на водещите - способността им да виждат скритото и общите корени зад външните рамки на духовните учения по света. Това и е ценното на трансперсоналната и интегрална психология (ТПП) - от една страна си е психология и стъпва на фундамента на научните разбирания. От друга страна ТПП черпи вдъхновението си от духовните традиции - бяло братство,индуизъм, будизъм, йога индийска, китайска, християнска, шаманизъм индиански и сибирски и т.н. Повечето водещи бяха PhD по психология, а имаше и професори... Но всички бяха преди всичко Хора, Човеци, с голямо "Ч". Един голям минус за мен беше, че следобедните уъркшопи се провеждаха в блокове по 7 - който и да избереш, пропускаш другите 6... Но и това компенсирахме като си споделяхме след това.

За разлика от други психологически конференции, където едно его се блъска в друго его :) , тук духът беше на пълно приемане, равенство и общуване зад думите, от сърце в сърце. Едно недуално вътрешно единство, което се чувстваше, сякаш бяхме малки клетки от едно по-голямо цяло!

Аз отдавна се интересувам от шаманизъм, харесва ми директността и фокуса му в практиката. Сега осъзнах, че много от практиките на НЛП, телесно ориентираните терапии, хипнозата, дишането, биоенергийните терапии и т.н. са си чиста проба съвременен и свързан донякъде с духа на времето шаманизъм. И че, ако махнеш впечатляващата думичка "шаманизъм" и станалия клише образ на шамана с кожените дрехи и т.н., остават съвсем приложими похвати и методи!

Силно присъствие имаше българската школа на бялото братство - Иво, Манол, Александър водеха паневритмия и лекции за нея...

Бях на няколко уъркшопа: етерични мандали, кръгово дишане, гърлено шаманско дишане, шамански транс, контактна импровизация и танц. Най-силни преживявания имах при кръговото дишане - отново влязох в онова състояние, в което тялото остава напълно безчувствено и далечно, мозъкът спира, а самосъзнанието се рее над тялото. Преди това подсъзнанието излиза "на бял свят" и се чисти всичко, което е бил подпушено - смях, плач, гняв - докато настъпи блажено спокойствие! На уъркшопа на Катя Сказка по гърлено шаманско дишане сякаш се пренесох някъде в сибирските степи с барабан в ръка, край шаманския огън... Това е специфично със звук дишане, съчетано с ритмично движение, под съпровода на шамански барабан и музика. Мадлен с този танц с превързани очи на очите под музикален съпровод също ме преведе от тъгата и гнева към свободата, радостта и нежността!

Много приятно впечатлен останах от добрата организация, за което благодаря на Мариян, Елена и всички доброволци! Благодаря за всичко - тази конференция завинаги ще живее в сърцето ми!

Edited by Орлин Баев
Link to comment
Share on other sites

Звучи красиво и истинско. Но несъжалявам че не съм бил там, затова че не съм се потопил с вас в цялото това светло море от нова информация и нови усещания, мисля че човек трябва да бъде подготвен иначе ще се получи познатия обратен ефект.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Някои записани мисли от конференцията:

Жертвоприношение:

- Жертва на егото в нозете на Духа. Жертва на репутацията, приемане на провала, за да се роди спонтанността и успехът на Душата - земен и безграничен. Смирение на гордостта, за да разцъфне Вечността на цялостната личност отвътре.

.........

- "Диагнозата и медикаментите са основно протекция за тревожността на терапевта!" - записах тази мисъл на една лекция за смисъла на смъртта, водена от американка. Моят опит в областта говори, че диагнозите са наистина много тесни конструкти-кутийки, като нерядко индивидуалните преживявания далеч не се вместват в тях, надхвърлят ги, или пък се разпростират в далеч повече от една двойна диагноза категории. Нерядко има и напълно уникални случаи и преживявания, които терапевтът не може да срещне нито в диагностичните наръчници, нито да чуе по психологичните и психиатрични конференции... Относно лекарствата при терапевтиране на ниво неврози - да, наистина - те имат място само до започването на една силна, добра и успешна психотерапия. Продължаването на предписването им от психиатър - психотерапевт при вече течаща психотерапия говори единствено за неувереността му в психотерапевтичните му качества или директно за неумението му в психотерапевтичната област. Имал съм вече много, много пациенти, на които с години са били предписвани транквиланти. А след първия месец те водят до тежка зависимост, не по-малка от хероиновата, увреждат съня, влияят на качествата на личността...

- "Психотерапията е вечна - имало я е милениуми преди Фройд и ще я има милениуми след нас!" - така е! В миналото добрите терапевти са било наричани екзорсисти, шамани, жреци, свещеници на които им се чува молитвата... Това изказване бе по повод твърдението на психологията, че психотерапията започва с фройд...

- "Медитацията не е практика, тя е състояние" - медитацията не е методите, които евентуално водят до нея! Тя може да бъде достигната чрез практика на молитва, визуализации, работа с енергията, релаксация и фокус, активно движение и фокус, усилено разсъждение, което надхвърля себе си и прераства в медитативно интуиране... Но методите не са медитацията. Когато тя заживее в човека, нужда от патериците на техническите тренировки отпада. Медитацията е свързаност и все по-нарастваща степен на сливане с безкрая, с онази супраменталност, в която ограничения няма! Сливане със собствената Божественост...

- "Как е изглеждало лицето ти преди раждането на родителите ти?" , "Кое е числото по-малко от 3 и по-голямо от 5?"

Горните мисли са нахвърляни на лист, като не съм записал от кой семинар или лекция са... Извинявам се за което... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Интересно ми е - присъствали ли са активно антропософи и теософи, ако изобщо са се разкрили като такива :)

Link to comment
Share on other sites

Имаше, разбира се! Едно момиче от слушателите беше антропософ. Много от лекторите бяха от Русия и определено добре познаваха теософията. Тя главно е развита там. Но, психодуховните системи се транслират през призмата и познанията на съвременната психология, невронауки и т.н. Краката на земята, главата в небето!

Link to comment
Share on other sites

Ще ми е безкрайно интересно мнение на антропософ/теософ за Холотропното дишане. И до каква степен то прониква до Духа или остава в цикъла на Душата, неосветена от Аз-а. И какви Същества могат да навлязат при подобно изживяване.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

То е все едно да питаш 'какво е мнението ти за ножа"? Ами може да реже глави, но и хляб. Може да намушква, но и да прави мозъчни операции... Шест-седем години бях активен член на теософска организация и знам какво имаш предвид. Всичко зависи от това кой води дишането, как го води, колко време го води, в кой момент го води, в каква доза, с каква вещина, с каква степен на вчувстване в душевността на водения...

Тук обаче темата се отдалечава от конференцията. Може би такава дискусия е нужно да се премести в темата за холотропно дишане...

Edited by Орлин Баев
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...