Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Към извора на любовта" - Борислав Русанов (Бориславил)


Recommended Posts

Бяхме с Криси на представянето на книгата. Прекрасно е, че някой се осмелява да пише открито, да разкаже за себе си и търсенията си на по-широка публика.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Следващата среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта"

Център "НАЧАЛО"

гр. Варна ул. "Г.С.Раковски" №4,

събота, 10 декември, 17:00 ч

Из книгата:

Любов и жертва

В Божествената школа жертвата е закон за растене - чрез жертвите, които правим, израства любовта у нас, а чрез нея се разширява и душата ни, за да стане обширна като вселената, какъвто е идеалът на ученика. Истината е, че колкото повече жертви (малки и големи) сме направили от любов за други същества, колкото повече сме полагали душата си за благото на другите, толкова по-сияйна, обширна и необхватна става тя. Христовата Голгота е велик урок и тя показва начина, по който обикновената монада се превръща в полиада, Божествената искра в Божествен огън, а идивидуалният дух - в колективен. Този, който смята, че обича, но не е готов заради любовта си да направи и най-малката жертва, просто се самозаблуждава. Закон е: жертвата е измерение на любовта, и колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма е любовта и по-велика душата. Разбира се, жертвата не бива да се превръща в самоцел - сама по себе си тя няма стойност, ако не е израз на любовта, ако не произтича естествено от нея, както се случва при майката, която прави много и всекидневни жертви, за да отгледа, възпита и образова детето си. Изобщо бракът, в който обикновено хората търсят щастие, си е школа за изучаване закона на жертвата. Който е изучил този закон, не е необходимо да се жени.

А какво да кажем за жертвата, която правят Великите Учители, когато се въплъщават на земята, ограничавайки многократно себе си, за да подпомогнат хората в процеса на израстване на човешкото съзнание? И много често (обичайно) хората ги посрещат не с хляб и сол, не с разтворени обятия, а с градушка от камъни, злост и хулни думи. И за да си готов да минеш през всичко това, трябва да имаш саможертвен дух (като Агнеца Божий) и огромна любов. Независимо дали ни харесва или не, пътят за развитие на човешкото съзнание започва от живот за себе си, преминава през живот за другите, за да достигне своя апогей в живот за Цялото. Мислели сме си, че пътят е свързан с лишения, самоограничение и самоотричане, но по някое време разбираме, че колкото повече сме ограничавали нашето низше естество и сме се издигали над него, толкова в по-голяма степен сме придобивали свобода и свързаните с нея възможности.

стр. 236-237

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

„Към Извора на Любовта”-Борислав Русанов (Бориславил)

(5 Декември 2011- 4 януари 2012)

Тази книга не е претенция.Няма за какво да претендирам-аз съм това,което съм,независимо от това как се виждам или как хората ме виждат.Проекциите не са важни-важна е същността.Книгата няма за цел да доказва,каквото и да било...Просто в нея авторът разкрива някои факти от своята духовна автобиография и обучение в Невидимата школа,на базата на които всеки читател може да прави своите догадки и предположения.Истината е,че преди три години не можех да си позволя да напиша тази книга-все още бях прилепнал към структурата на „аза’.”(стр 14)

Това е написал Бориславил в самото начало,за да предпази себе си ,а и всеки от нас -неговите непредубедени читатели, от съмнения и вероятно от илюзии .Това е едно заявление ,зад което стои много искренност .Аз му повярвах. Сега, след като съм прочела цялата книга , мисля, че авторът , като един истински ученик , следва идеала – „Верен, истинен , чист и благ всякога бъди и Господ на Мира ще изпълни сърцето ти с всички добрини.”

На Учителя Беинса Дуно са мислите

Една книга може да бъде външно красива, с хубава подвързия, добре напечатана и със дълбоко съдържание, но тя трябва да се чете, да се разбере и да се приложи в живота.

и

В истината е смисълът на живота. Казано е в Писанието: "Истината ще ви направи свободни. Дето е Духът. там е истината".

Закон за вечната младост

За мен книгата на Борислав Русанов е израз на Истината. Нищо не е разкрасено или добавено. Така ,както е почувствувал , видял, разбрал Божествените послания, така ги е предал чрез словото си към читателя.Нещата, които са истинни, нямат нужда от доказване.Те непосредствено стигат до ума ни и внасят живот в него.Поне аз така се чувствувах ,докато четях «Към Извора на Любовта « и общувах с посланията на тази много интересна книга.

Книгата ме докосна много дълбоко. Най общо за себе си разделям съдържанието на три части .

В първата част поставям откровенията –съновидения и други преживявания ,които имат много личен характер, но споделянето им е ценно ,защото могат да са полезни на мнозина .

Във втората част поставям споделените методи за работа ,молитвите и формулите .С всички тях човек може да работи. Например ,метода за медитация даден на стр 333 в «Миналите животи» .Също метода описан на стр 145 за постигане на добри резултати в дадено начинание .Или на стр 148 (за молитвата «Отче наш» )и даденото правило –човек да произнася тази молитва прав . Тук отварям една скоба и споделям ,че наскоро(след като ми се беше провокирал интереса към тоя детайл),срещнах в една беседа коментар на Учителя по въпроса за молитвената поза в подкрепа на казаното .Също голям интерес в мен събудиха молитвите и формулите дадени на стр 202 до стр 208.

В третата част, поставям всички размисли по различните ,но общочовешки и значими теми .В тази трета част се чувствувах. все едно разговарям в момента с автора .Толкова живо беше усещането ми от кратките ,но много съдържателни коментари .Може би за това усещане допринесе и факта ,че повечето теми са неразделна част от живота ни ,а също така и избраният от автора формат ,който е много близък до форумния .

Мога да споделя още впечатения но мисля че не е нужно. Ще ми бъде интересно да обменя мисли с други хора ,които вече имат впечатления от тази книга .

Като изказвам най-сърдечна благодарност на Борислав Русанов ,пожелавам книгата «Към Извора на Любовта « да се чете ,разбира и прилага в живота на нашите съвременици ,до които ще достигнат посланията и . :3d_053:

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта" в

гр. Пловдив ,Берьозка ул. "Иван Вазов" №25,

събота, 4 февруари, 17:30 ч

Из книгата:

„Любовта е това,което придава смисъл и ценност на всичко!Това е причината така да копнеем да обичаме и да бъдем обичани.Тя е желанието да даваш......да даваш все повече и повече,според щедростта на сърцето си,без да се интересуваш колко получаваш и дали изобщо получаваш ,защото любовта не е търговска сделка ,не е ‘танто за танто’,и когато я раздавш изумен откриваш ,че не само не свършва ,а все повече се преизпълваш с нея !Тя е (или би трябвало да бъде ) най-безкористния акт в човешкото съществуване .Когато обичаш някого ,ти му даваш свободата да бъде себе си и го приемаш изцяло и безусловно такъв ,какъвто е.”

„Към Извора на Любовта”-стр.271

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта" в

гр. Бургас ,ул. Камчия 6 (зад блок Народен юмрук),

събота 19 май 2012 година от -18:00

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...