Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Визуализиране на страховете ?


Guest Христо

Recommended Posts

Езотерични и психологически аспекти на визуализацията на страховете.

Учителя Петър Дънов е посочва визуализирането на ситуации, които не биха ни били приятни ако ни се случат, като начин за справяне със страха от възможността да се появят в живота ни същите тези ситуации. Препоръчва визуализацията като средство за справяне с гнева (но това, което той е обяснил за гнева, мисля че пак е свързано със страха - понеже може не само да се гневиш от такива ситуации, но и да те е страх, че може да ти се случат, гневенето може да е свързано с някакви страхове).

Полезно ли е човек да си представя нещата, от които го е страх и да си представя, че приема спокойно тяхното сбъдване ? Сергей Н. Лазарев в книгите си "Диагностика на кармата", съветва хората да си представят как загубват всички скъпи и важни за тях неща, да си представят как всичко в живота им се руши, но да се молят любовта към Бог да е висше щастие за тях и мислено да преминават през тези ситуации с любов. Явно методът не е измислен от Учителя. Има ли приложение в психологията? Може ли човек да си навреди с подобно упражнение ? Нали трябва да мислим позитивно, за да се чувстваме по - добре,за да привличаме по - позитивни неща в живота ни ? Няма ли опасност подобни визуализации да ни докарат до главите именно това, от което ни е страх най - много? Или ако това се случи, няма да е лошо, в случай, че преминем през ситуациите с любов и смирение? Сигурно е важно и как се изпълнява упражнението и сигурно е неотменима част от него чувството за любов и душевно равновесие - явно ако човек не изпита тези чувства, упражнението ще е безполезно или дори вредно за него ? Правите ли това упражнение, дава ли резултат ? Ето и цитатът, който провокира създаването на тази тема.

НАПРАВЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИИТЕ

Дванадесета лекция

4 януари 1925 г.

Ще ме питате: „Как можем да уякчим волята си?“ Ще ви дам един умствен начин за уякчаване на волята. Например страх ви е от мечка. За да се калите, не трябва да отидете в гората, да ви срещне някоя мечка, че да изгубите и ума, и дума, но ще си представите мислено, че мечката иде у дома ви. Вие ще си представите, че я гладите по главата. При този опит страхът, който се поражда естествено у вас, започва постепенно да се възпитава.

После, направете друг опит. Страх ви е от сиромашия. За да надделеете този страх, представете си, че сте богат човек, че имате на разположение десет милиона лева, замък, къща, градина, но започвате постепенно да губите това-онова, докато станете последен голтак, без пет пари в джоба. При това положение стремете се да бъдете спокойни между хората, да не губите равновесие. Ако не можете да правите тия опити, тия маневри мислено в живота си, то като се сблъскате с действителния живот, няма да издържите, ще се уплашите. Военните правят такива маневри преди война, та като се отвори някоя война, да бъдат подготвени. Ето защо и окултният ученик трябва да прави ред маневри, за да кали волята си. Прави такива умствени маневри срещу това, от което най-много те е страх.

Трети опит. Вие се гневите много. Как ще въздействате върху този гняв? Ще си представите мислено, че дохожда някой у дома ви и ви обижда. Вие сега ще се стараете да не се разгневите. Тия упражнения, тия маневри са много приятни. Вие ще ги правите, когато нямате друга работа. След като сте учили днес два-три часа и сте се уморили, ще иждивите двадесет минути или половин час най-много за такова едно упражнение. След това ще се почувствате освежен, като че сте придобили нещо. Препоръчвам тия упражнения на всички, защото те са много ефикасни. И без това в живота ви ще се явят много спънки и мъчнотии, а по този начин поне ще ги посрещнете по-спокойно. С тия маневри ще бъдете подготвени, та като дойдат тия случаи в живота ви, ще знаете как да постъпвате.

Четвърти опит. Да кажем, че ви е страх от змия. Как ще премахнете този страх? – Ще намерите някъде една умряла змия и ще я хванете с ръка. Ще я подържите малко, ще я погладите, докато свикнете с нея. След това ще се опитате да уловите някоя жива змия. По този начин ще добиете известна опитност.

Въпрос: Ами ако ни ухапе?

Вие ще вземете един чатал, ще я натиснете с него по главата, ще я погладите по тялото и после ще я пуснете. Ще Ă кажете: „Аз съм малко страхлива, искам да се каля в страха, затова правя този опит.“ Тъй ще каже ученичката, която иска да се калява, но същото ще каже и ученикът – и той ще признае, че е страхлив. Този опит ще направите първо умствено, защото когато човек дойде до положителните опити, трябва да бъде много внимателен, за да не пострада. Змиите са много пъргави, затова и човек трябва да бъде много сръчен, за да се запази от тях. Змиите са хитри, но не дотолкова, колкото вие си мислите.

Тия упражнения, които ви давам, действат благотворно върху човека и служат за каляване на мисълта. Някои от вас се плашите от паяк, други – от мишка, трети – от жаба, и т.н. Правете тия маневри, за да надвиете страха. Дойде ли ви някоя отрицателна мисъл, правете тия упражнения.

Източник : http://www.bialobrat...=4107&Itemid=33

Цитатът го има и в "За силата на мисълта", стр. 115 - 117.

Като допълнение към темата, ще добавя неща, които ми написа една дама преди близо година във връзка с упражнението за преодоляване на страховете и гнева :

Това упражнение има връзка с приемането. И не е точно за страха, а за познаването на дълбоката същност, тази която човек скрива, често без да я разбира.

Нито с любов, нито със смирение, а със съпреживяване.
Тя имаше предвид, че упражнението трябва да се прави със съпреживяване.

Ако те е страх от собствената ти смърт, ти можеш да я съпреживееш, да си я представиш, да я обмислиш и да я приемеш, съответно да спреш да се страхуваш. Няма нужда да изпитваш любов към смъртта или пък да се смиряваш. Така е и с повечето страхове, те са плод на незнание и неприемане. А нещата, които не ни харесват и от които се страхуваме са факт и ни заобикалят, проучване, приемане и съпреживяване, това е похвата.

Един от похватите предложен от Карнеги, за преодоляване на безпокойството е следния:

1.Представи си най- лошото което може да се случи в дадена ситуация.

2.Представи си (визуализирай си) че то се е случило.

3.Приеми нещата такива каквито ги виждаш, след като се е случило най- лошото.

4. Тогава изведнъж ще дойдат много решения и отговори.

Защото нещата не винаги са толкова лоши колкото ги виждаме.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...