Jump to content
Порталът към съзнателен живот

24 ноември - Света Екатерина


Recommended Posts

ikona7.jpg

Църковен празник - Света великомъченица Екатерина, Свети Меркурий

Народен празник - Света Екатерина, Катерининден

Днес празнуват именниците - Екатерина, Катя, Катерина, Катрин, Катина, Тина, Тинка, Тинко

Християнската църква почита Св. великомъченица Екатерина и Св. великомъченик Меркурий.

Екатерина живяла от 287 година до 305 година. Родена и живяла в Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Израстнала в знатно царско семейство, баща и Конста бил бивш цар, майка и християнка, но заради гоненията и жестоките мъчения на християните по това време, тя скривала вярата си.

Тя се отличавала от връстниците си с изключителната за възрастта си мъдрост, остър ум и красота. Още на 18 години тя изучила лекарската наука и творенията на всички древни поети, философи и езически писатели. Изучила и говорила различни езици и диалекти. Заради тези си качества много богати момци и царски синове искали ръката й, но тя отказвала с думите, че иска да се омъжи за момък, който е да е равен на нея по благородство и богатство, да е красив и начетен. Такъв сред царските синове нямало, имало богати, но мъдри и красиви, колкото нея - нямало. Дълбоко в сърцето си Екатерина не искала да се омъжва, въпреки желанието на семейството й да я омъжи, за да не отиде царското семейно богатство в чужди ръце.

Семейството и не знаело какво да направи и затова един ден майка й я завела при духовния си баща за съвет. Той видял колко е умна и мъдра Екатерина и решил да я посвети в Божията вяра и мъдрост. Екатерина веднага повярвала, приела и обикнала Христовата вяра и била удостоена с честта да види на сън Божия син и Божията майка.

Екатерина открито заявявала вярата си и осъждала управниците за мъченията, на които те подлагали християните. Заради това по заповед на императора тя била хвърлена в тъмница. Жестоко била измъчвана, бита и обезобразена. Въпреки глада и мъченията, на които била подложена, тя не се отказала от своята вяра и като разбрал император Максимиан, че тя няма да се откаже той я осъдил на смърт, чрез разпъване на колело. Но заповедта на императора не могла да бъде изпълнена, защото колелото се разпаднало след като Екатерина го докоснала и вместо това тя била обезглавена.

Като символ на Екатерина Александрийска се превръща колелото с шипове, което е наречено на нейно име.

Света Екатерина се смята за лечителка и може да лекува шарка и бяс. Покровителка е на всички - занаятчии, грънчари, предачи, точилари, мелничари, механици, адвокати, архивисти, апологети, библиотекари, библиотеки, юристи, писари, секретари, стенографи, теолози, ученици, учители, Сорбоната, момичетата, неомъжените момичета, старите моми, умиращите хора.

На днешния ден, Християнската църква почита и Свети Меркурий. Той бил войник и заради вярата си в Христос, след жестоки мъчения бива убит през 251 година.

В народния календар днешния ден е отбелязан като Катерининден. Той се празнува най-вече в Южната част на България. Заради вярванията, че Света Екатерина предпазва от шарка, на този ден майките с малки деца, ставали рано сутрин и замесвали тесто с вода от кладенец или извор. Тестото разделяли на две части, с едната омесвали кравайче, което след като го опичали го намазвали с мед и го слагали на горния праг на вратата или го хвърляли на покрива на къщата, като го наричали за баба Шарка. С другата част омесвали питка, която още докато била топла, намазвали с мед и изнасяли навън за да раздадат за здраве на децата. От същата питка давали и на кучетата, за да не ги хваща бяс.

На този ден жените не работели, не плетяли, не шиели или режели с ножици или нож, защото ако се порежели, раната им нямало да заздравее.

Днешният ден се почита и против треска, тежки болести и висока температура.

В някои части на страната пък се празнува Мишинден, жените замазвали огнището с кал, и раздавали със затворени очи варена царевица и боб, за да са затворени очите и устата на гризачите.

Честито на всички именници, които празнуват на днешния ден!

И нека да помолим днес, Света Екатерина да бди над нас и нашите семейства и да ни пази от болести.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...