Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Стеснителност и трудности в общуването


Recommended Posts

Здравейте,

Аз съм момиче на 23 години. Винаги съм била по-стеснителна и съм се притеснявала да разговарям с непознати хора. Напоследък сякаш има подобрение, но все още изпадам в ситуации, в които се притеснявам да говоря. За разговор с непознати хора, вероятно все пак е по-приемливо, доста хора изпитват подобно затруднение. Но се получават и следните ситуации: Да речем, че се намирам в компания на хора, с които вече съм се запознала и съм видяла, че са приятни хора и че те мислят същото за мен. Започват разговори, както е нормално в една компания... Но аз рядко се включвам или изобщо, предпочитам да съм просто слушател. Когато ме попитат нещо отговарям без да изпадам в големи подробности, което аз определям като някакъв вид страх, да не стана скучна. Някак все ми се струва, че другите имат какво интересно да кажат или разкажат, пък аз не особено. Друга ситуация: Разбирам се да се видя с човек, който познавам отдавна, но досега не съм оставала само с него. И тук започва притеснението какво ли ще си говоря с този човек. Понякога викам и друг общ познат с надеждата разговора да се провежда предимно между тях.

Наистина не знам как да подходя за разрешаването на този проблем, а искам да се променя. Ако можете да ми дадете някакъв съвет или напътствия ще се радвам много.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето някои насоки:

- Премини през курс психотерапия - там ще се научиш да възприемаш общуването по по-светъл и лек начин, да управляваш мисленето и емоциите си съзнателно, ще покачиш самооценката си и ще се научиш да се приемаш, обичаш и самоуважаваш повече...!

- Запиши се в група от психотелесната психотерапия (практикувана е от М. Алгафари) - там ще комуникираш, ще играеш ролеви игри, ще говориш и ще се заявяваш пред хора.

- Запиши се в групи за публична изява (реторика, ораторско майсторство), група за актьорско майсторство, група за обучение в невро лингвистично програмиране...

- Чети повече, развивай общата си и словесна култура, лекситимията си (способност за вербализиране на емоциите)...

Основната работа можеш да свършиш в личната и групова терапия (първите две тирета от по-горе). Другите две са полезни и важни, но надграждащи и опционални.

Както се казва, имаш "бели кахъри". Нямаш тревожно разстройство, а съвсем нормални преживявания, които бързо можеш да преодолееш и превърнеш в смело и активно общуване!

Успехи и щастие ти пожелавам! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора :)

Бихте ли ми препоръчали психотерапевт, аз живея в София. Ще се радвам да разреша проблема си с общуването, а и също и някои други, пак не толкова сложни проблеми :)

Линк към коментар
Share on other sites

Би било субективно и пристрастно, ако препоръчам! Изборът е твой! Разгледай сайтове на терапевти, почувствай с кого резонираш, питай сърцето си и избери!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...